Bland de döda finns en 14-årig pojke och en man i rullstol, uppger sjukvårdsdepartementet i Gaza, enligt Reuters.

Israels militär släppte under morgonen flygblad över Gaza där områdets invånare uppmanades att hålla sig borta från gränsen.

Men det har inte hindrat palestinier från att samlas i stora skaror för den näst sista dagen av sex veckors planerade protester, som eldats på av dagens omstridda ambassadinvigning. Tiotusentals människor har under dagen dykt upp vid flera samlingsplatser längs gränsen mot Israel.

– Det spelar ingen roll om hälften av oss dör. Vi kommer att fortsätta så att resten kan få leva med värdighet, sade 31-åriga Bilal Fasayfes till nyhetsbyrån AFP, innan han tillsammans med sin fru och två barn klev på en buss i staden Khan Yunis med destination gränsen.

18-årige Muataz al-Najjar, som skadats vid fyra tillfällen under de senaste veckornas protester, är en av dem som siktar på att försöka ta sig över gränsen.

– Ambassadflytten från Tel Aviv kommer att stoppas, säger han.

Andra, som 50-åriga Faris Abu Hajaras, har förberett sig för att hålla sig bland folkmassorna längre från gränsen.

– Vi kommer att bete oss fredligt med våra händer så här, säger han med armarna upp i luften.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz rapporterar palestinska hälsovårdsmyndigheter att 43 personer har dödats av israelisk eldgivning. Dessutom har 772 människor skadats.

Den israeliska militären uppger att cirka 40 000 människor är inblandade i de palestinska protesterna vid tolv områden längs gränsen. Militären anklagar den islamistiska palestinska rörelsen Hamas, som styr i Gazaremsan, för att leda en "terroroperation under skydd av människomassor".

Militären beskriver eldgivningen som nödvändig för att försvara gränsen.

Medan protesterna pågår längs gränsen har Israel angripit Hamasmål från luften.

"Ett stridsflygplan attackerade fem terroristmål i en militär träningsanläggning som tillhör terrororganisationen Hamas i norra Gazaremsan. Attacken utfördes som svar mot de våldsamma handlingar som Hamas utfört under de senaste timmarna längs säkerhetsstängslet", skriver israeliska militären i ett uttalande enligt AFP.

Protesterna är planerade att nå klimax på tisdagen, då palestinierna uppmärksammar Nakbadagen till minne av dem som flydde eller fördrevs i samband med staten Israels tillblivelse.

Flytten av USA:s Israelambassad från Tel Aviv till Jerusalem har väckt skarp kritik från omvärlden, och vrede bland palestinierna. Den följer efter president Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

Jerusalems status är en av knäckfrågorna i Israel-Palestina-konflikten, då såväl israeliska som palestinska företrädare vill se den som sin huvudstad i en framtida tvåstatslösning.