|

Nu kan giftaslystna par söka hindersprövning när som helst

NyhetsbildZoom
De som vill gifta sig i den evangelisk-lutherska kyrkan kan söka hindersprövning inför giftemål via kyrkans webbtjänst. Foto: 123rf.com/Irina Belcikova
Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har öppnat en ny tjänst där man kan sköta prövning av hinder för äktenskap elektroniskt. Tjänsten är tillgänglig på nätet varje dag dygnet runt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tjänsten är tänkt för alla par som vill anhålla om hindersprövning. Användaren kan identifiera sig via sina bankkoder och då får man största delen av uppgifterna direkt ur befolkningsdatasystemet.

– Allt flera vill sköta sina ärenden via nätet och just då det passar dem bäst. Via den elektroniska tjänsten är det lättare och snabbare än förr att fylla i blanketten för prövning av hinder för äktenskap, säger registerchef Emilia Launonen i ett pressmeddelande.

Tjänsten finns på webbadressen hindersprovning.fi.

Tjänsten förutsätter att man har fyllt 18 år och är bosatt i Finland. Dessutom måste användaren ha bankkoder eller mobil ID. Åtminstone den ena parten måste vara medlem i den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.

Prövning av hinder för äktenskap kan fortsättningsvis också göras på församlingens pastorskansli eller genom att skicka anhållan om hindersprövning per post.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan