"Saudiska myndigheter säger att de är öppna för samarbete och att en genomsökning kan ske i konsulatbyggnaden", heter det i ett uttalande från Turkiets utrikesdepartement. Det finns dock inga detaljer om när en sådan undersökning kan ske.

Beskedet kommer kort efter att FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) krävt att Turkiet och Saudiarabien utreder fallet med dissidenten Khashoggi. Denne försvann under mystiska omständigheter sedan han klivit in på det saudiska konsulatet i Istanbul för en vecka sedan. Det är oklart om han fortfarande är vid liv. Enligt turkiska företrädare har Saudiarabien mördat den för regimen besvärande journalisten på konsulatet.

– Om rapporterna kring hans död och de märkliga omständigheterna kring hans försvinnande stämmer, så är det djupt chockerande, säger Ravina Shamdasani som är taleperson vid OHCHR i Genève.

Turkiets utrikesminister har understrukit att utredningen av den saknade journalisten fortgår "intensivt",

Saudiern Jamal Khashoggi har varit en särskilt frän kritiker av kungahuset, på senare tid som kolumnist i den amerikanska tidningen The Washington Post.