Regissören bakom "Sagan om ringen" och "Hobbit" har låtit läppläsarna granska ljudlöst filmmaterial som bevarats från kriget – som rasade 1914–1918. Soldaternas uttolkade konversationer från skyttegravarna och slagfälten har sedan lästs in av röstskådespelare.

Materialet kompletteras i filmen av intervjuer med krigsveteraner ur BBC:s digra bandarkiv – vilket innebär att alla röster som hörs i dokumentären tillhör soldater som faktiskt var på plats.

– Det har gjorts många dokumentärer om första världskriget, och jag tog beslutet att den här konsekvent bara skulle använda röster från männen som slogs där, säger Peter Jackson till Reuters.

– Så inga historiker, ingen berättarröst.

Under arbetet med dokumentären har gammal film restaurerats noggrant. Datorer har använts för att lägga till färg, ta bort skavanker och fylla ut med bildrutor.

De forensiska läppläsare som anlitats arbetar till vardags med polisen för att tolka vad som sägs på film från övervakningskameror.

"They Shall Not Grow Old" har världspremiär på Londons filmfestival som börjar nästa vecka.

– Det är inte berättelsen om kriget. Det är berättelsen om den mänskliga erfarenheten av att slåss i kriget, säger Peter Jackson.