– Det gör mig besviken och ledsen att två av mina Allianskollegor har landat i det som de gör i dag, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Pressträffarna avlöste varandra i riksdagens presscenter under lördagseftermiddagen. Innan KD-ledaren ställde sig vid podiet hade Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas ledare Jan Björklund gett beskedet att de tänker rösta nej till en M- eller M-KD-regering, om det föreslås i riksdagen.

– En Alliansregering som består av färre partier än fyra kan inte betecknas som en Alliansregering, sade Annie Lööf.

Hon uppmanade Ulf Kristersson att dra tillbaka förslaget att bilda en regering utan hela Alliansen. Om förslaget läggs fram i riksdagen kan inte C stödja det.

– Vi har landat i att i denna runda säga nej till det, säger Lööf, och konstaterar att förslaget ändå redan har fallit eftersom Sverigedemokraterna sagt att de tänker rösta nej.


L och C anser att Ulf Kristersson behöver mer tid i försöken att bilda en regering och kommer också att begära detta hos talmannen.

– De sonderingsförsök som har gjorts har inte varit tillräckliga, sade Björklund.

I fredags presenterade Moderatledaren på Facebook sin plan för hur en regering utan hela Alliansen kan bildas.

"Jag kallar förslaget för "3-2-1" Dvs regeringen består av enbart Moderaterna eller av Moderaterna plus de Allianspartier som kan och vill ingå i den regeringen", skrev Kristersson.


Liberalernas första regeringsalternativ är en bred koalition med Alliansen och Socialdemokraterna. Björklund säger att han har gett upp hoppet om S-stöd för en Alliansregering. Ett andra alternativ är en regering av tysk modell med M och S. Ett tredje är Alliansen och MP i regeringssamarbete.

I dagsläget säger L nej till en M- eller M-KD-regering.

– Vi måste pröva de här andra blocköverskridande alternativen. Detta vore en svag regering och dåligt för Sverige. Dessutom riskerar det leda till inflytande för Sverigedemokraterna. Det är ett dåligt alternativ. Vi kommer inte att ta ställning till ett sådant alternativ innan de andra har prövats, säger Björklund.


Busch Thor avfärdar tanken på en "stor samlingsregering".

– I grund och botten är det något som man ska söka om Sverige befinner sig i en kris, i undantagstillstånd eller krigsliknande tillstånd, säger hon.

– Att bara partier har svårt att komma överens eller att det är ett svårt parlamentariskt läge menar jag inte är skäl för att i en högkonjunktur ha en samlingsregering.

Busch Thor ser heller inga förutsättningar för att få Socialdemokraterna att stödja en Alliansregering.

– Man kan inte tvinga en part som inte vill förhandla, att förhandla, säger hon.


Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, säger i en skriftlig kommentar till TT att bollen nu ligger hos Ulf Kristersson.

"Jag uppskattar att C och L fortsätter att tydligt ta ställning mot att ge SD avgörande inflytande. Det är nu upp till Kristersson att ge besked om hur han hanterar sitt sonderingsuppdrag till tisdag och vad talmannen därefter bedömer är lämpligt", skriver Ygeman.

Ulf Kristersson ska avrapportera till talmannen Andreas Norlén på tisdag. Han kan då begära mer tid för sitt sonderingsuppdrag. Talmannen kan också välja att låta sonderingsuppdraget gå vidare till statsminister Stefan Löfven.