– Både Liberalerna och Centerpartiet har under lång tid varit oerhört kritiska mot SD. Meningsskiljaktigheterna handlar inte om sakfrågor utan befinner sig på ett djupt ideologiskt plan. Det visar sig nu att L inte är beredda att släppa fram en regering som riskerar leda till att SD får inflytande, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till TT.

– Det blottlägger sprickan i Alliansen som har varit ganska liten under lång tid, men som nu är på väg att vidgas mellan liberala C och L, och konservativa M och KD.


Väljarna skiljer sig åt

Bakgrunden till Liberalernas och Centerpartiets beslut handlar om att deras väljargrupper skiljer sig från Moderaternas och Kristdemokraternas i synen på SD, enligt Hinnfors.

– Både ideologiskt och strategiskt har man en situation som pekar mer mot att ta stark ställning mot SD, medan M har en intern situation och en väljarsituation som gör det lite svårare att så där entydigt inte pröva möjligheten att inte ens indirekt ta stöd av SD.

Zoom

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: Göteborgs Universitet


"Lööf har starkare ställning"

Den enskilt största skillnaden mellan C-ledaren Annie Lööfs och L-ledaren Jan Björklunds presskonferenser var att Lööf öppnade för en regering där Socialdemokraterna har statsministerposten.

– C gick framåt ganska ordentligt i valet. Man har en väljarkår som verkar vara lite mer negativ till Sverigedemokraterna och man har varit väldigt profilerad mot partiet. Det har L varit också, men Lööf som har en starkare position internt har kanske lite lättare att ta det steget än den relativt svagt förankrade Björklund, säger Hinnfors.

Jonas Hinnfors säger att det inte är otänkbart att Alliansen bildar regering tillsammans med antingen Socialdemokraterna eller Miljöpartiet.

– Nu står man där. Ibland bildas den här typen av övergripande regeringar, men då vill det till att man är beredd att bottna med långtgående kompromisser, säger Hinnfors.


"Orealistiskt"

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, kommenterar Liberalernas besked.

– Antingen får Kristersson (M) mer tid av talmannen att försöka bilda en regering eller så går uppdraget till Stefan Löfven (S), det är vad som kommer hända nästa vecka, säger han till TT.

Zoom

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet Foto: Pi Frisk/SvD/TT


Det tredje regeringsalternativet som L-ledaren Jan Björklund lägger fram, alltså ett samarbete mellan Alliansen och Miljöpartiet, är direkt orealistiskt, enligt Tommy Möller.

– En sådan regering kommer att röstas ner av de andra partierna som tillsammans har en majoritet, säger han.