|

Vågor bryts på årets Rusk

Martin Granholm från Rusk businessgroup, producent Anna Madsen  och de konstnärliga ledarna Christoffer Sundqvist och Sebastian Fagerlund betonar alla vikten av samarbete mellan näringslivet och den kreativa branschen. Zoom
Foto: Jenny Björklund

Martin Granholm från Rusk businessgroup, producent Anna Madsen och de konstnärliga ledarna Christoffer Sundqvist och Sebastian Fagerlund betonar alla vikten av samarbete mellan näringslivet och den kreativa branschen.

Temat på årets kammarmusikfestival Rusk är vågbrytningar. Festivalen ordnas mellan den 20 och 24 november.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Ruskfestivalen ordnas för sjätte året i rad. Årets tema Vågbrytningar är en slags fortsättning på fjolårets tema tillväxt.

– Tillväxten kan inte bara fortsätta, i något skede kommer en vågbrytare som för med sig en ny fas. Inom musiken finns det vissa verk som har fungerat som vågbrytare inom den strömningen, och som lett in på ett nytt spår, säger Sebastian Fagerlund, konstnärlig ledare för Rusk.

– Stravinskys Våroffer är ett exempel på ett sådant verk, säger Christoffer Sundqvist, även han konstnärlig ledare för Rusk.

Våroffer framförs på fredagens konsert "Below the surface". Den framförs i ett helt nytt arrangemang av Lauri Mäntysaari, för klarinett, dragspel och cello.

Annons
– De ekologiska arrangemangen går som en röd tråd genom årets Rusk. Vi behöver inte flyga in en massa musiker.

Som exempel på det nämner han Gustav Mahlers första symfoni som framförs av endast femton musiker på lördagens finalkonsert "Der Titan".

– Arrangemanget av Klaus Simon är så bra att det blir en symfonisk bakelse. Det var faktiskt en av mina drömmar att få ta Mahler till Schaumansalen.

För första gången är Mellersta Österbottens kammarorkester på plats på Rusk. De deltar i onsdagens Flamma-konsert.

Årets tonsättare på festivalen är estniska Erkki-Sven Tüür. Förutom att hans musik framförs har han också arbetat tillsammans med musikstuderande från både Yrkesakademin och Novia. Resultat visas upp både på torsdagsjazzen och på fredagens "Below the surface".

– Vi har blandat livemusiker, både de med klassiska instrument och rockmusiker. improvisationerna har gjorts med Erkki-Svens proggbakgrund som inspiration, säger lärare Benny Ojala.

Vågbrytningar årets Rusk-tema

  • Rusk kammarmusikfestival ordnas mellan den 21 och 24 november.
  • Programmen äger rum i Schaumansalen men också på andra ställen runtom i staden.
  • Årets tonsättare är Erkki-Sven Tüür. Bland musikerna finns också cellisterna Nicolas Altstaedt och Jakob Koranyi, violinisten Elina Vähälä och Hugo Ticciati, altviolinisten Andres Kaljuste, flöjtisten Janne Thomsen, pianisten och dirigenten Simon Crawford-Phillips, med fler.

De allra yngsta musikstuderande får som brukligt visa sina talanger på tisdagens Lilla Rusk.

– Men också bildkonstverkstaden Balatako finns på plats och målar med inspiration av musiken som spelas, säger Peter Roos, rektor på Musikinstitutet.

På Lilla Rusk blir det också några nykomponerade stycken.

– I och med den nya läroplanen införde vi en kurs i låtskrivning och komposition. Den håller ännu på att hitta sin form, men på Lilla Rusk ges gruppens första alster.

Mest läst senaste veckan