|

LEDARE: Åbo Akademi borde inte ta censorns roll

Kenneth Myntti. Zoom

Kenneth Myntti.

Var hamnar vi om ett universitet väljer att bli en censor i stället för en arena för fritt tankeutbyte? Åbo Akademis deplattformering kommer att ge stor spridning åt Alexander Bards åsikter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Åbo Akademi vill inte ha någon debatt om jämställdhet ur mansperspektiv i sina lokaliteter. Beslutet om portförbud fattades i ÅA:s ledningsgrupp häromdagen, bland annat utgående från att filosofen Alexander Bard var inbjuden att delta i debatten.

Johan Nyman, styrelsemedlem i arrangörsföreningen Intresseföreningen för jämställdhet vid Åbo Akademi, är fast besluten om att debatten kommer att hållas i vilket fall som helst, men i en annan lokal.

Svenska Yles producent Hasse Sundquist står också fast vid sina planer att sända debatten i radio. Tanken är att debatten hålls på den internationella mansdagen den 19.11.

Vad gör Alexander Bard icke rumsren i ett finlandssvenskt, akademiskt sammanhang?

Annons
Jo, till det mest brännbara hör att Bard har kritiserat feministerna och metoo-rörelsen. Bard har på twitter bland annat ifrågasatt trovärdigheten hos kvinnor som har vittnat om sexuella övergrepp inom metoo.

Det är en kritik som Åbo Akademi inte vill bli förknippad med, särskilt som ÅA säger sig stå för alla människors lika värde. Beslutet om portförbud fick också bränsle av ett personalupprop och av att en ÅA-forskare hotade att lämna akademin om planerna på debatten fullföljs.

Den som gräver lite i Alexanders Bards resonemang finner dock en person som försöker hjälpa dagens man ur en identitetskris. Han menar att många unga killar inte har kvar de tidigare naturliga fostringsvägarna som gällde för den äldre generationens män, alltså armén, fabriken och jaktlagen. (Dagens Nyheter 11.1.2018)

Känslan av maktlöshet och meningslöshet har lett till att killarna söker gemenskap i hatgrupper eller fastnar i pornografi- och spelmissbruk. Bard utgår ifrån att de män som attackeras av metoo-rörelsen är killar som inte fungerar med andra män.

Bard vill reducera konkurrensen män emellan om kvinnors gunst och att vi inrättar fler utrymmen i samhället där män och kvinnor hålls åtskilda.

Zoom

Åbo Akademis beslut om att bannlysa jämställdhetsdebatten blev paradnyhet i Ilta-Sanomat i onsdags. Foto: Skärmdump av Ilta-Sanomat 7.11.2018


- I Sverige i dag har vi påtvingat könen varandra i de flesta sociala miljöer. 95 procent av befolkningen är heterosexuell och det innebär att dessa arbetsplatser omgående blir sexualiserade.

Bard vill med andra ord ta ett steg tillbaka och fokusera mer på det som han uppfattar som medfödda skillnader mellan män och kvinnor. Han uppfattar att det visionära och strategiska ligger närmare till hands för män medan kvinnor mer hyllar det omedelbara och känslomässiga.

Det ena är inte sämre än det andra, enligt Bard, som är rädd för att en undertryckt manlighet gör att testosteronet i mannens kropp kommer ut genom en passiv aggressivitet. Det gör en del män till en slusk mot kvinnorna.

"Om Åbo Akademi dikterar att jämställdhet är en samhällsfråga som enbart får diskuteras ur ett kvinnligt perspektiv klingar högskolans paroll om alla människors lika värde falskt."

Om man summerar Bards resonemang behöver båda könen alltså sina egna rum och sammanhang där de kan bearbeta och bejaka sina medfödda egenskaper. Det här resonemang går stick i stäv med det rådande jämställdhetsidealet enligt vilken till exempel slutna herrklubbar är ett samhällsgift och ett unket minne från en svunnen tid.

Mot den bakgrunden är det lätt att förstå upprördheten och att Bard som debattör är kontroversiell. Å andra sidan – var hamnar vi om ett universitet väljer att bli en censor i stället för en arena för fritt tankeutbyte?

Om Åbo Akademi dikterar att jämställdhet är en samhällsfråga som enbart får diskuteras ur ett kvinnligt perspektiv klingar högskolans paroll om alla människors lika värde falskt. Det här i all synnerhet som Bard kontinuerligt fungerar som debattör på massvis av svenska och mellaneuropeiska universitet och Svenska Yle fortfarande flaggar för en fortsatt beredskap att sända den omstridda jämställdhetsdebatten som en del av "Slaget efter tolv".

Det är förvisso inte lätt att vara kvinna i dagens läge då vi fortfarande har tydliga löneskillnader, de flesta på ledande poster fortfarande är män, många män våldför sig på kvinnor och abortmotståndet i världen bara växer. Men det är inte det debatten skulle handla om på den internationella mansdagen.

Att många församlingar numera ordnar så kallade karahelger med möjlighet för män att diskutera frågor om manlighet och faderskap visar att det finns en efterfrågan på fora av de slag som Bard efterlyser. Manlig samvaro innebär inte per automatik en nedvärdering av kvinnan.

Argumentet om att Åbo Akademi ska kännas som en trygg plats där ingen ska löpa risken att bli kränkt är bra, men det ska främst tillämpas på det inre arbetsklimatet.

Den som ägnar sig åt deplattformering, det vill säga portförbjuder en debattör, tvingas ofta erfara att de åsikter man har försökt tysta ner får oproportionellt stor spridning. Det kommer uppenbart också att bli konsekvensen av Åbo Akademis olyckliga beslut i jämställdhetsdebatten.

Men portförbudet är kanske inte så märkligt om vi noterar att samma universitets ledning i strid med den gällande offentlighetslagstiftningen har mörklagt sitt eget rektorsval. Endast två av totalt elva kandidater till rektorsposten har offentliggjorts.

Åbo Akademi verkar ha hamnat i otakt med tiden.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan