|

Biblioteket firar 20 år i huset – bjuder på kaffe och gratis kortbyte

Terese Bast har designat det nya lånekortet. Zoom
Foto: Jonas Brunnström

Terese Bast har designat det nya lånekortet.

En läsande påfågel pryder det nya lånekortet designat av Terese Bast. Under vecka 6 kan man byta sitt gamla eller försvunna kort mot ett nytt, helt gratis.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Biblioteksdirektör Leif Storbjörk tycker att det specialdesignade lånekortet är ett trevligt sätt att ge låntagarna en konstupplevelse. 

– Det gamla kortet är traditionellt med stadens logo i bakgrunden. Vi ville göra någonting mer unikt. Det fick bli ett konstverk som man förhoppningsvis bär med sig i plånboken och ser ofta. 

Valet av konstnär var också ganska enkelt eftersom Terese Bast har ett nära förhållande till biblioteket tack vare sina många uppdrag som illustratör av barnböcker. 

– Jag blev väldigt glad när jag fick förfrågan om att designa ett lånekort. 

Annons
Det nya lånekortet finns i tre färger.
Foto: Jonas Brunnström

Det nya lånekortet finns i tre färger.


Motivet fick hon själv bestämma och det blev en läsande påfågel med kända Jakobstadssiluetter i bakgrunden. Hur påfågeln kom in i bilden vet hon inte men säger att den bara kändes helt perfekt som bokslukare.

De som har ett gammalt fungerande kort och vill behålla det får göra det tillsvidare.

– Men korten brukar bli ganska slitna så det kan löna sig att byta ut det gamla småningom så går det snabbare att läsa av streckkoden, säger Storbjörk.

Sedan man tog i bruk ett databaserat utlåningssystem den 12 april 1994 har biblioteket i Jakobstad utfärdat 47 000 lånekort. 

– Det är ganska bra med tanke på att stadens invånarantal är strax under 20 000, säger Storbjörk.

I år har stadsbiblioteket funnits 20 år i sin nuvarande lokal. Biblioteksdirektör Leif Storbjörk är i princip nöjd med lokalerna.
Foto: Jonas Brunnström

I år har stadsbiblioteket funnits 20 år i sin nuvarande lokal. Biblioteksdirektör Leif Storbjörk är i princip nöjd med lokalerna.


Alla som vill kan få ett eget lånekort, är man under 15 år behövs en förälders godkännande. Det första kortet är alltid gratis men slarvar man bort det brukar det kosta 3,50 euro att få ett nytt. Vecka 6 gör man alltså ett undantag på biblioteket och förnyar kortet helt gratis. Dessutom finns det kort i tre färger att välja mellan.

– Möjligen kommer vi senare att ha enbart en färg, men vi har beställt 2000 kort i samtliga färger så de ska förhoppningsvis räcka ett tag, säger biblioteksdirektören.

Den 5 februari firar biblioteket också att det gått 20 år sedan de flyttade in i den före detta banklokalen. Dagen till ära bjuds besökarna på kaffe och på kvällen underhåller Apan Anders med ett tvåspråkigt program från klockan 17.30 och en timme framåt.

Terese Basts konst finns inte bara på lånekorten, böckerna som hon illustrerat finns i bibliotekets hyllor. Under februari och mars kan man dessutom se ett antal av hennes konstverk som är utställda på barnavdelningen.

Mest läst senaste veckan