|

Lokal enkät: Fler sommarjobbsplatser i år

NyhetsbildZoom
Inom handelsbranschen rekryterar man mest och där har 91 procent för avsikt att anställa sommarjobbare. Foto: Arkiv/TT
Enligt en enkät som Österbottens Handelskammare kommer en hel del företag att anställa fler sommarjobbare i år jämfört med 2018.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

För andra året i rad har Österbottens Handelskammare gjort en enkät som rör sommarjobb bland regionens företag. Enkäten besvarades av 122 av handelskammarens medlemsföretag.

Bland de som svarat på enkäten meddelade 72 procent att de kommer att ta emot sommarjobbare i år. Tolv procent säger att de fortfarande är osäkra. Det kan exempelvis ha att göra med att orderstockarna är så korta att behovet av sommarjobbare klarnar först i april eller maj.

Bara sexton procent av företagen säger att de inte tar emot sommararbete. Den största orsaken är att det inom företaget inte finns lämpliga jobb, till exempel på grund av att sommaren inte är säsongstid.

När det gäller antalet sommarjobbare företagen tar emot antyder enkäten att det kan bli en bli en liten ökning. Tolv procent av företagen säger att de anställer fler än ifjol medan hela 84 procent säger att de anställer lika många. En del företag och även kommuner anställer upp till flera hundra sommarjobbare.

– Det ser ut som om det finns lite fler sommarjobb nu. Likaså har antalet företag som anställer färre sommarjobbare nu än ifjol minskat. Den pågående utmaningskampanjen #anställunga har förhoppningsvis också aktiverat arbetsgivare, säger Handelskammarens direktör Paula Erkkilä.

Inom handelsbranschen rekryterar man mest och där har 91 procent för avsikt att anställa sommarjobbare. Motsvarande siffra för industrin är 82 procent och inom byggbranschen 73 procent. Servicebranschen är den bransch som anställer minst ungdomar, 55 procent kommer att anställa sommarjobbare.

– Man bör se det som en satsning på framtiden att anställa ungdomar. Nu finns möjligheten att skapa grunden för att arbetsgivaren ska kännas intressant då dagens skolelever och studerande ska ut i arbetslivet. Eftersom konkurrensen om kunnig arbetskraft blir allt tuffare så kan man trygga tillgången till kunnig arbetskraft i framtiden bland anant genom att anställa ungdomar, säger personaldirektör Leif Lindberg från Handelslaget KPO.

Kommentarer

V-Lift köper upp Mäenpää Maskin Ab

Nyhetsbild
Vd Mikael Vikström (t.h) är nöjd över affären där V-lift köpte upp Mäenpää Maskin Ab. Till vänster försäljningschefen Guy Snellman. Foto: Arkiv/Malin Henricson
V-Lift expanderar genom att köpa Mäenpää Kone Oy Maskin Ab:s verksamhet. Affären blev klar i början av juli och från och med första augusti är det den nya ägaren som driver verksamheten. Samtidigt flyttar personalen över till V-Lift.

Mest läst senaste veckan