Anklagelsen mot Iran kommer från president Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare, John Bolton, under ett besök i Förenade arabemiraten. Han kunde inte presentera några bevis för påståendet, men sade till journalister att det var i det närmaste säkert att Iran låg bakom. Bolton berättade även att USA:s svar på sabotaget verkar ha fått effekt eftersom det inte inträffat några liknande händelser sedan dess.

"Illvilligt konspirerande"

Iran kallar Boltons påstående för löjeväckande.

– Det är inte förvånande att det här dyker upp i samband med ett möte med länder som har en lång historia av anti-iransk politik. Irans tålamod och försiktighet kommer att ta udden av varje illvilligt försök av Bolton och andra krigsivrare att konspirera, säger Abbas Mousavi, talesman för utrikesdepartementet i Teheran.

Iran har sedan tidigare förnekat inblandning i sabotaget och kräver att händelsen utreds.

Många oklarheter

Sabotagen av fyra oljefartyg inträffade den 12 maj i år. Händelsen omgärdas av flera oklarheter då det fortfarande inte helt har klarlagts hur fartygen saboterades och av vem.

Incidenten har i vilket fall utnyttjats av regionens storspelare som anklagar varandra. Förutom Iran har även Israel pekats ut som ansvarigt för sabotaget.