|

Kräftsäsongen triggar skaldjursallergi

NyhetsbildZoom
Äter man ofta skaldjur ökar risken att bli allergisk. Foto: Arkiv/Hasse Holmberg/TT
Mitt i kräftsäsongen finns det de som till sin fasa plötsligt upptäcker att de är allergiska mot skaldjur. Det är nämligen inte ovanligt att allergin visar sig först i vuxen ålder. Ännu vanligare är det bland dem som äter skaldjur ofta.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Man kan prata om olika sorters allergier och överkänslighet mot skaldjur. En handlar om man har allergiantikroppar.

– Det vill säga att man är generellt allergisk mot andra saker, att man har den läggningen, säger Caroline Nilsson, barnallergolog på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm.

Triggas av alkohol

Det kan också röra sig om en överkänslighetsreaktion, vilket aldrig är livshotande. Då handlar det om att man har fått i sig för mycket av ämnet histamin.

– Och det bildas i skaldjur om de får ligga framme och inte förvaras på ett optimalt sätt. Det kan också triggas av att man dricker alkohol, vilket man ofta gör till kräftor och andra skaldjur, säger Caroline Nilsson.

– Anledningen till att man får besvären först i vuxen ålder kan vara att man inte äter skaldjur så mycket som barn. Man har större benägenhet att bli allergisk mot sådant man äter ofta.

TT: Är det alltså vanligare bland dem som gillar skaldjur att de också blir allergiska mot det?

– Det kanske man skulle kunna säga.

Ovanligt bland pensionärer

TT: Går det att förebygga?

– Nej, egentligen inte. Det finns inga vedertagna sådana sätt. Bara mot överkänsligheten, och då genom att förvara skaldjuren kallt tills man ska äta dem.

I riskzonen ligger de som har andra allergier, eftersom de har en ökad benägenhet för allergier. Annars kan vem som helst få en överkänslighetsreaktion. Det är vanligare att allergin infinner sig hos vuxna än hos barn, men det finns ingen specifik ålderskategori som är extra utsatt.

– Men det är betydligt ovanligare bland dem som uppnått pensionsåldern, säger Caroline Nilsson.

Kommentarer
|

Ny kunskap om parasiten toxoplasma – Gravida varnas för blodig biff

Nyhetsbild
En gravid kvinna som vill ha sin stek blodig bör tänka sig för. Foto: Lisovskaya Natalia/Shutterstock/Arkiv
Livsmedelsverket i Sverige har uppdaterat råden om vad gravida kvinnor och personer med nedsatt immunförsvar bör äta. Från och med nu ska även nötkött genomstekas ordentligt.

Mest läst senaste veckan