
Recept: Ge fläskfärsen en chans
Fläskfärs är betydligt roligare än det låter. Saftig, smakrik och lätt att variera. Låt fina fulfärsen rädda din vardag.
Fläskfärs är betydligt roligare än det låter. Saftig, smakrik och lätt att variera. Låt fina fulfärsen rädda din vardag.
Det här receptet tar dig ungefär fyrtio minuter. Och vips är du tillbaka till barndomens middagsbord.
Kyckling är så mycket mer än filé. Vingar till exempel – finfin fingermat som får smakerna att flyga.
Adolf Fredrik är mest känd som kungen som "åt ihjäl sig på semlor" under fettisdagen den 12 februari 1771. Men hur gick det egentligen till? Se klippet för att lära dig mer!
Hur får man egentligen till den perfekta fastlagsbullen? Här är några tips som kan lyfta det klassiska bakverket lite extra!
Melodifestivaltider är lika med dippadags. Bulla upp med dippskålar för alla smaker. Mysmat anpassad för tv-soffan.
DEL III. Från färjekajen på Røst ter sig öarna Vedøya och Storfjellet i sydväst dramatiska. Någonstans bakom dem gömmer sig naturreservatet Nykan och den mytomspunna fyrön Skomvær. Längre ut än så kommer du inte.
DEL II. När du ställer dig på vågbrytaren i Å och blickar förbi den mytomspunna Moskenstraumen tornar Værøy upp sig i horisonten. Det lilla ösamhället Røst ligger fortfarande undangömt i fjärran.
DEL I. Ifall du reser långsamt genom Sápmi möts du av en storslagen natur – men under ytan finns fortfarande djupt rotade orättvisor. Vi i den finlandssvenska minoriteten har mycket att lära oss av samerna – som firar nationaldag den 6 februari.
Här är tre ölupplevelser för att inleda 2021 på bästa sätt – en modern pale ale, en traditionell geuze och en experimentell black IPA.
För kocken Jonas Svensson handlar allt om smaker. Framför allt asiatiska sådana. Här bjuder han på tapas med inspiration från Japan.
Låt maten få smak och stuns av korv i olika former. Den stillar panikhunger såväl som räddar vardagsmiddagen.
Att fuska är tillåtet. I alla fall ibland. Vissa dagar kan halvfabrikat vara din bästa vän i köket.
För kocken Kristian Smith är det karibiskt som gäller, såväl i kastrullerna som på grillen. Det är mat som fått honom att upptäcka sina jamaicanska rötter på riktigt.
Inget värmer så skönt som en soppa. Asiatiska soppor bjuder dessutom på massor av härliga smaker. Hitta din egen favorit i vinter.
Naturturism, bilresande, mer fokus på hållbarhet och säkerhet – och fortsatt hemester. Det är några av trenderna som ser ut att prägla reseåret 2021.
En liten nyårsfest är också en fest. Plockmat och snittar funkar i alla lägen. Till och med på utomhuskalas.
Vinterns högtid är här! Vad är då viktigare än god mat, nära och kära och en värmande skål? Här är öl som passar kalla och mörka dagar!
Årets julklapp är hemgjord. Ännu bättre om den går att äta. Ätbara klappar har aldrig känts mer rätt.
Den här veckan testar vi lite mörkare och starkare drycker som passar väl till en sprakande brasa och vinterns smaker.
Nu är rotfrukterna i högform. Passa på att prova svartrötter – oansenliga, men ack så mjälla och goda. ”Fattigmanssparris” är en doldis väl värd att upptäcka.
Den värmande vinterdrycken känns mer välkommen än någonsin. I år kör vi småskaligt adventsmys och testar att göra egen glögg.
Bra kost, goda motionsvanor, återhämtning och tillräckligt med sömn. Det är fyra viktiga ingredienser för ett friskt liv – och ett friskt åldrande.
Dietisten Hanna Olvenmark är en stark förespråkare för att äta utomhus och tycker att valet av stormköket som årets julklapp ligger bra i tiden.
Med en burk kikärtor kan man slå världen med häpnad. Mättande, billigt och vanvettigt gott. Ge plats för kikärtan i ditt kök.
Hylla brödet som en ätbar livboj när hungern river och sliter i maggropen och man har noll tid att laga något gott. Har man bara bröd hemma står man sig alltid.
Söt men ändå inte. Potatis men ändå inte. Sötpotatis är rotsaken med mångdubbla bottnar. Väl värd att lära sig älska.
Denna gång recenseras Nordisk IPA i Stefan Westergårds ölkrönika. Estland är också med på ett hörn med ett alkoholfritt alternativ.
Pannkakor och plättar är mysmat. Det har man insett världen över. Ladda plättlaggen med lite internationell inspiration.
Nu blir det tillåtet att sälja vissa insekter som livsmedel i Sverige. Astma- och allergiförbundet uppmanar företag att vara noga med märkningen – för den som är skaldjursallergiker kan insekter vara farliga att äta.
Det går fort, det är lätt att variera, det passar de flesta. Pasta är den ultimata vardagsräddaren och det är alltid bra att ha några supersnabba varianter för stressade dagar.
Skaldjurssäsongen är i full gång. Nu kan vi festa på skaldjur på längden och tvären.
Vitlöken – oumbärlig i många maträtter med sin karaktäristiska smak. Intresset att odla egen vitlök ökar bland privatpersoner och yrkesodlare.
Äppelpaj är hösttröst av det allra ädlaste slag. Gör någon glad och baka en redan till helgen.
Invig hösten med lammfärs. Saftigt, smakrikt och smidigt. Passar lika bra i bullar som spett, burgare och paj.
Det persiska köket bygger på balans, kärlek och traditioner.
Blåmögelsost är en pikant pärla som tillför det där berömda lilla extra. Låt den ädla osten ange tonen.
Alla älskar hamburgare. Men alla älskar inte kött. Som tur är finns det en vegoburgare för varje smak.
Inhemska äpplen är något av det finaste som finns. Lägg dem i maten, pimpa dem i desserten, använd dem som tillbehör. Här är tre olika sätt att servera den härliga apelfrukten på.
Sensommar är bönetid. Vackra, mjälla och fullständigt oemotståndliga.
Denna säsong bjuder på många härliga smaker i form av jakt, fiske, svampplock och mycket annat. Här är tre öl som kan passa bra till sensommarens upplevelser.
Lax är bästa grejen att grilla. Saftigt, smakrikt och nyttigt på samma gång. Lägg en fisk på gallret som omväxling.
Bärens tid är här. Smultron, hallon, vinbär, körsbär, krusbär, blåbär och lingon … Passa på att festa på säsongens sötsaker så ofta du hinner. I morgon kan det vara för sent.
MAT & DRYCK Grillarna går varma landet runt. Men vad ska man servera till? Svaret på den ständiga frågan är en suverän sallad.
Tillred en hel måltid med förrätt, huvudrätt och efterrätt där salvia är den gemensamma nämnaren!
RESFEBER Det är ett dramatiskt landskap som möter oss plattlänninngar när vi korsar gränsen till Norge. Ännu mera storslaget blir det när vi kommer närmare kusten. Det är branta snöklädda fjäll som dyker rakt ner i mörkblå havsfjordar. Mitt emellan slingrar sig vägen som vi kör längs.
Finländska Coolhead från Tusby (strax norr om Helsingfors) gör fantastiskt goda öl. De pressar hantverksupplevelsen till max med nyskapande och alltid underbart välbalanserade smaker. Denna gång, två suröl och en hazy IPA.
Nu är det högsäsong för grillat! Tillred tre sorters tillbehör på grillen där den gemensamma nämnaren är bacon.
Krämig hummus och smakrik guacamole, två mycket olika såser som lämpar sig till förvånansvärt liknande maträtter.
Att åka bil med barn kan vara skrikigt, stressigt och påfrestande. Allt blir ändå enklare om man förbereder sig före färden. Här är tricken för att göra den längre bilresan med barnen bra – även i sommar och coronatider.