
Julöl från Põhjala – och en efterlängtad comeback
Estniska Põhjala brygger goda öl. Här är deras klassiska Jouluöö samt en kryddad suröl som gör en efterlängtad comeback så här i juletider!
Estniska Põhjala brygger goda öl. Här är deras klassiska Jouluöö samt en kryddad suröl som gör en efterlängtad comeback så här i juletider!
Vem har sagt att det bara är de klassiska köttbullarna som hör hemma på julbordet? Med rätt ingredienser kan du göra dem både vegevänliga och mer spännande.
Finns det något bättre än varmt och gott hembakat bröd? Det kan du äta både till morgon, lunch och middag!
RESFEBER På den lilla ön i Karibiska havet finns en exotisk mix av människor, kultur och god mat. Drömmen om pudervita stränder och turkosa vatten besannas på Aruba.
"I folkmun kan pilsner ofta vara synonymt med vanlig öl. Äkta pilsner ska ändå ha minimalt mer humlekaraktär gentemot originallagern", skriver Stefan Westergård i veckans ölkrönika.
Få saker slår en plåt med hemgjorda karelska piroger. Det är lättare än du tror att göra dem själv från grunden.
Får det lov att vara lite bensindoftande vitt vin med oljig eftersmak av cykelslang?
Gratängen är en favorit hos många. Du kan dessutom göra den några veckor i förväg och frysa in för att grädda innan servering!
RESFEBER Mikroäventyr, soloresor och slumpmässiga resmål – det är några av resetrenderna som ser ut att prägla 2020.
"Ibland slår jag ett slag för den alkoholfria ölen. Öl är ju en fantastisk dryck som jag gärna njuter av när som helst, med eller utan alkohol", skriver Stefan Westergård i veckans ölkrönika.
Under kalla höstkvällar är smakrika grytor den perfekta middagen. Krydda med dina favoritkryddor och boosta kroppens immunförsvar!
RESFEBER Lilla Lucca i Toscana är som en dröm. En tårta med lager på lager av historia, kultur och matlagningskonst.
Den här veckan tipsar ÖT:s vinkrönikör om några röda viner som passar perfekt under kalla och mörka höstkvällar.
Halloween står för dörren och det är dags att fundera på vilka läskiga bakverk du kan bjuda på. Med några enkla dekorationer blir dina bakverk lite hemskare.
Livsmedelsverket i Sverige har uppdaterat råden om vad gravida kvinnor och personer med nedsatt immunförsvar bör äta. Från och med nu ska även nötkött genomstekas ordentligt.
RESFEBER Längs floderna Sourge och Rhône i franska Vaucluse rör vi oss på olivoljans och vinets domäner. Med cykel och kajak upptäcker vi medeltida byar och bördiga landskap.
Engelska Thornbridge gör välgjorda och mycket prisvärda ölsorter, många gånger bland de billigare hantverksölen. Testa dessa, skriver Stefan Westergård i veckans ölkrönika.
Saknar du middagsinspiration? En kryddrik soppa går snabbt att tillreda och passar utmärkt till både för- och huvudrätt!
Magnifik och mytomspunnen. Stundtals vild och enastående vacker. Highway 1 är en bilsemesterdröm som infriar sina löften. Följ med på en ikonisk färd längs den kaliforniska västkusten.
Hösten må vara här, och de mustiga rödvinen kallar, men tips på goda prisvärda vita viner behövs ändå alltid.
Med sin vackra färg tilltalar rödbetan både ögat och smaklökarna. Spiraliserad rödbeta är ett gott alternativ till den vanliga pastan.
RESFEBER Efter ett visst spanande under långsam körning längs den fyrsiffriga vägen 6520 från Möttönen i Perho till Kyyjärvi hittar jag den anspråkslösa parkeringen i Risuperä, skriver Hans Hästbacka i sin reseskildring av Salamanperä naturpark.
Hösten kan bjuda på många sura smaker i form bär, men. Det är äntligen dags för två suröl, skriver Stefan Westergård i veckans ölkrönika.
Oavsett om du plockat själv eller fyndat i grönsaksdisken, kommer dessa svamprätter att förgylla dina höstkvällar.
Lyxa till hösten med att bjuda på en drink före maten. Både nya och gamla klassiker är garanterat uppskattat bland gästerna.
RESFEBER Nordsjälland kallas inte oförtjänt för Guldkusten. Sträckan mellan Helsingör och det gamla fiskeläget Gilleleje har i alla tider varit tummelplats för Danmarks kungligheter och kändisar, med Hornbæk som juvelen i kronan.
I debatten och reklamen ställs de mot varandra – havren och komjölken. Vad är egentligen det bästa för oss när det kommer till vår hälsa, miljö och vårt klimat?
Genom att väga all mat och göra ändringar i arbetsrutinerna på M/S Mariella har Viking Line lyckats minska matsvinnet med 40 procent.
Oktoberfest inleds officiellt redan den 21 september, det vill säga inkommande lördag. Här är några säkra kort för en fest i ölets tecken.
Smoothie i en skål ser inte bara vackert ut – det smakar fantastiskt också. Variera enligt tycke och smak och toppa gärna med dina favoritbär.
Vad sägs om smörbakad braxen, gravad id eller färsbiffar på mört? Det är maträtter som kan hjälpa oss att få fisken att räcka åt alla. – Vi måste se till att vi äter vad som finns i havet, säger Manuel Barange, fiskerichef på FN-organet FAO.
Zucchinin passar utmärkt att äta under sensommarens middagar. Visste du att du kan använda grönsaken både i huvud- och efterrätten?
RESFEBER Turin hamnade i rampljuset när staden stod värd för vinter-OS 2006. Nu är det fotbollslaget Juventus med världsstjärnan Ronaldo som lockar. Men Italiens före detta huvudstad har mer att ge, som mängder av sevärdheter och läcker mat.
Löylyolut är en öl med genuin kornmalt och en uppfriskande humling. Det är en bättre lageröl, helt enkelt, skriver Stefan Westergård i sin krönika.
Desserter med äpplen går alltid hem! Paj eller våfflor? Du väljer det som passar dagens humör.
RESFEBER Det en gång österrikiska kejsardömet bidrar än i dag till att huvudstaden Wien domineras av minnen från fornstora dagar. Och vilka minnen. Det tar tid att beta av allt från anrika kaféer till utsökt konst, uppklädda traditioner och kejserligt glitter.
En curry kan tillredas på flera olika sätt. Här hittar du två sorters curry, en från det kreolska köket och en från det indiska köket.
RESFEBER Kliv rakt in i de grekiska myterna på Kreta. En utflykt till en av de största arkeologiska fyndplatserna kan bli rena magin för barn. Vi reste till Knossos för att leta efter spåren från monstret Minotaurus.
Till sensommarens och höstens mustiga grytor och vilträtter bör det vara minst lika fylliga öl för att lyckas riktigt bra.
Har du funderat på att laga sushi hemma, men är fundersam över hur man gör? Frukta ej, vi hjälper dig!
RESFEBER Genève är inte en så korrekt och tråkig stad som många tror. De bohemiska stadsdelarna Gamla stan, Carouge och strandlivet vid Genèvesjön gör staden till ett spännande alternativ till Paris.
Mitt i kräftsäsongen finns det de som till sin fasa plötsligt upptäcker att de är allergiska mot skaldjur. Det är nämligen inte ovanligt att allergin visar sig först i vuxen ålder. Ännu vanligare är det bland dem som äter skaldjur ofta.
Har du testat att laga vit pizza? Om inte så är det dags! Här hittar du två trevliga recept på pizza utan tomatsås.
Livsmedelsverket i Sverige uppmanar inte bara gravida och barn utan även ungdomar att ta det lugnt med surströmmingen.
RESFEBER Trøndelag bjuder på Unescos världskulturarv och fascinerande, vandringsvänlig vildmark. På få ställen i världen kan man få lika närgångna möten med sällsynta myskoxar som i norska Dovrefjell.
Blir det gräl om vilken blåbärspaj som ska tillredas till dessert? Här hittar du nu tre roliga och enkla recept för hela familjen
RESFEBER Överturism medför stora sociala, ekonomiska och miljömässiga problem. Genom att analysera rörelsemönstret hos turister som besöker Gotland hoppas forskare kunna hitta lösningar som kan minska påfrestningarna på populära städer och bevara viktiga världsarv.
Satsa på lite lyxigare pastarätter med där hummer och Camembert är i huvudroll.
RESFEBER Sydafrika är kontrasternas land. Européerna insåg att landet var ett begärligt mål för kolonisation, och lade grunden till många av de problem som landet ännu tampas med.
Witbier eller White Ale är en fräschare variant av det annars söta veteölet. Här är två unika tolkningar av ett mycket gott öl.