Livsstil

Nyhetsbild

Ta vara på hela grönsaken – använd skal och blad i matlagningen

Då det kommer till grönsaker skärs det bort och kastas mycket helt i onödan som kunde gå att använda. Testa istället på den nya mattrenden om att använda sig av hela grönsaken och lär dig hur du kan ta tillvara både skal och blast.

Nyhetsbild

Birka Cruises kryssar från Stockholm via Höga kusten till Vasa

Det svenska kryssningsrederiet Birka Cruises ordnar en kryssning till Höga kusten i Sverige och vidare till Vasa i Finland sommaren 2019. Max Jansson på Visit Vasa är nöjd.

Nyhetsbild

Nu vågar sig turisterna tillbaka till Egypten – men än är faran inte över

Arabiska våren skrämde besökare från pyramider och badstränder. Åratal av terrordåd och oroligheter har gröpt ur den tidigare så lukrativa näringen i Egypten. Men nu hittar turisterna tillbaka igen.

Nyhetsbild

Mest arsenik i ekologiskt ris – "Barn under 6 år bör inte äta riskakor"

Trots nya gränsvärden ökar halterna av arsenik i ris. Högst halter finns i de ekologiska varianterna, konstaterar Livsmedelsverket i Sverige.

Nyhetsbild

Besök årets mest budgetvänliga stad

RESFEBER Estlands huvudstad har blivit en av Nordens hetaste. Dessutom har Lonely Planet utsett den moderna medeltidsstaden till 2018 års mest budgetvänliga. Sätt kurs mot Tallinn för konst, kultur och roliga restauranger.

Nyhetsbild

Rhône – floden, dalen och känslan

I dag ska vi reda ut hur namnet Rhône i vinsammanhang kan syfta på floden, regionen men också en viss stil eller druvblandning.

Nyhetsbild

Farsdagsgott till pappa

Överraska pappa med utsökt, men enkel mat fars dagen till ära.

Nyhetsbild

Mexikos karibiska kust har några av världens vackraste stränder

RESFEBER Riviera Maya kallas kusten där Mexiko doppar tårna i Karibiska havet. Här finns några av världens vackraste stränder. Men hur ska man resa? All-inclusive, stadsliv eller fiskeby? Vi testade alla tre alternativen.

Nyhetsbild

Bloggare bjuder på kladdkaka

Inför kladdkakans dag den 4 november bjuder Foodlys bloggare på smarriga, kladdiga kakor i olika varianter.

Nyhetsbild

Vin från ovan

KRÖNIKA I de beskrivande texter som finns på olika vingårdars hemsidor och broschyrer nämns ofta på vilken höjd över havet vingården befinner sig.

Nyhetsbild

Skrämmande gott till halloween

Halloween, årets kusligaste helg, är bakom hörnet. Laga roliga godsaker med spökliga motiv i år.

Nyhetsbild

Palma perfekt för en aktiv långweekend

Balearernas huvudstad Palma och stränderna intill lockar både partyfolk och träningsnördar. Här finns allt, för alla smaker.

Nyhetsbild

Testa gröt på middagsbordet

Har du redan provat på salt gröt? Gröt är inte längre enbart en frukosträtt, du kan gott och väl tillreda en matig och mättande gröt till middag.

Nyhetsbild

Fler gratiståg för unga i EU – chans mellan 15 april och 31 oktober 2019

Ytterligare 12 000 gratisresor kommer nu att erbjudas till EU:s alla 18-åringar, som är sugna på att ge sig ut mellan den 15 april och 31 oktober 2019.

Nyhetsbild

Prisvärt från Piemonte

KRÖNIKA Få vinregioner i Italien, för att inte säga världen, har så prestigefyllda och har så välklingande namn på sina vin som som Piemonte. Eller vad sägs om Barbera, Barbaresco och inte minst Barolo, kallad “kungarnas vin och kung över andra vin”.

Nyhetsbild

Variera klassiska vardagsrätter med nytt innehåll

Husmanskost är maträtter som de flesta hushåll känner till och ser som en självklar del av vardagen. Men vår älskade vardagsmat går att variera i oändlighet, och här finns nu tre kära klassiker med en liten tvist.

Nyhetsbild

Budapest är en mix av allt; palats, ruinbarer och synagogor

RESOR Säg Budapest och de flesta tänker på maffig arkitektur med kupoler och ornament i guld. Men Budapest har många distrikt och nummer 7 är häftigt, men absolut inte fashionabelt.

Nyhetsbild

Hemligheten till den godaste smaken: Koka din egen buljong

En buljong är ett avkok på märgben, kycklingskrov och fiskrens eller enbart grönsaker som används som grund till soppor, grytor och såser. Det är oftast en egen buljong som är hemligheten till den godaste smaken!

Nyhetsbild

Nästan 800 har svarat enkäten Min mat – men vad äter de österbottniska männen?

Vad, hur och med vem äter österbottningarna? Det vill Vasabladet, Österbottens Tidning, Syd-Österbotten och Yle Österbotten ta reda på i den gemensamma undersökningen Min mat.

Nyhetsbild

Hesburger drar sig ur Iran på grund av ekonomiska sanktioner

Hamburgerkedjan Hesburger lägger ned sin verksamhet i Iran. Bakom beslutet ligger den osäkerhet som de internationella sanktionerna medför.

Nyhetsbild

Yle: I vissa kommuner låter hälften av eleverna bli att äta skolmaten

Gratis skolmat duger inte åt alla, samtidigt är det är stora skillnader mellan kommuner. Vandabarn är kräsna, medan de flesta eleverna i Malax och Vörå äter vad som bjuds.

Nyhetsbild

Ta den med älgen!

KRÖNIKA Vad är grejen med djurbilder på vinflaskor?

Nyhetsbild

Lätta lingonläckerheter

Lingon hör till våra vanligaste bär, och används oftast som ett tillbehör till vilt och kött. Men det syrliga lingonet passar i flera sorters rätter, bland annat i söta pajer eller fräscha parfaits. Här hittar du fyra löjligt lätta recept där lingonet får glänsa.

Nyhetsbild

Snabbmatskedjan KFC kommer till Finland – nu söks chef

Snabbmatsrestaurangen KFC är på väg till Finland, men först måste en engagerad och kompetent person som kan leda restaurangerna hittas.

Nyhetsbild

Brygge – en medeltida hemlighet i Belgien

RESFEBER Med medeltida rötter är en promenad smått magisk bland smala gränder, tinnar och torn. Den sandiga kusten, bara en cykeltur bort, är en av Europas bäst bevarade semesterhemligheter.

Nyhetsbild

Nya rekommendationer för användningen av D-vitaminpreparat för spädbarn

Statens näringsdelegation har ändrat rekommendationerna om intag av D-vitaminpreparat för barn under 1 år.

Nyhetsbild

Kost och hormoner går hand i hand – viktigt med bra balans

För att vi ska må bra behöver det finnas en balans mellan kost, motion, sömn och vila. En hormonvänlig kost kan också vara en start till ett hälsosammare liv.

Nyhetsbild

Fantastiska franskisar på flera sätt

French fries, den friterade potatisrätten, härstammar trots namnet egentligen från Belgien och har ätits sedan sent 1600-tal. Grädda franskisarna i ugnen i stället för att fritera, det blir hälsosammare samtidigt som det är mycket enklare att tillreda.

Nyhetsbild

I stället för vanligt socker – alternativen är många

Vad händer i kroppen när vi får i oss socker? Vilka naturliga alternativ finns det att välja mellan i stället för det tillsatta sockret?

Nyhetsbild

Coca-Cola vill utveckla cannabisdryck

Läsktillverkaren Coca-Cola vill hitta nya inkomstkällor när den traditionella dryckesbranschen inte utvecklas i den riktning man vill se. En variant kan nu vara att sälja drycker som innehåller cannabidiol (CBD), den icke-hallucinogena substansen i cannabis.

Nyhetsbild

Romerska bad i Bath

RESFEBER. Afternoon tea, heta källor och ett av Englands finaste bed & breakfast. Den klassiska kurorten Bath är ett resmål som gjort för en värmande off season-weekend.

Nyhetsbild

Bjud på känsloupplevelser i form av smak och doft

KRÖNIKA Köp det som du gillar och som passar din plånbok. Låt aldrig någon tala om för dig vad du borde tycka om och vad som är ”fint” att dricka, skriver ÖT:s och VBL:s vinkännare Linda Nylund.

Nyhetsbild

Prova på smakrika och enkla kycklingrätter

Kyckling är en favorit i flera hushåll eftersom den går att variera i det oändliga. Vare sig du tillreder hel kyckling, bröstfilé, klubbor eller lår finns det ett recept som säkert faller hela familjen i smaken. Stig utanför din bekvämlighetszon och prova på en smakrik men enkel ny kycklingrätt.

Nyhetsbild

På vägen mellan Lissabon och Porto finns mycket att uppleva

En resa med bil genom landet är bästa sättet att närma sig den portugisiska själen. Magisk, sprängfylld av historia och med gastronomi av världsklass.

Nyhetsbild

Älskade äppelpaj

Vad ska man laga på alla härliga äpplen som nu fyller träden? Paj naturligtvis! Här hittar du nu tre härliga äppelpajer för mysiga höstkvällar.

Nyhetsbild

På upptäcktsfärd i bildsköna Montenegro

Landet kliver fram som ett prisvänligt och charmigt chartermål i östra Medelhavet. Vattnet är kristallklart och kustlinjen är mäkta imponerande. Vid ett besök i staden Budva duggar sevärdheterna tätt.

Nyhetsbild

Stor brist på O'boy i Sverige – ramaskri i sociala medier

Det råder brist på den populära chokladdrycken O'boy, skriver Aftonbladet. Över stora delar av Sverige gapar hyllorna tomma på den plats där pulvret borde stå och kunder rasar nu i sociala medier.

Nyhetsbild

Svamprätt på tre sätt

Då svamparna dyker upp känns det som att hösten är här.

Nyhetsbild

I matstaden Luleå får smakerna krocka

RESFEBER Norrbottniska Luleå har blivit en sjudande och kreativ matstad. Med skogar, hav och sjöar att ösa ur finns en rik lokal tradition. Men här blandas den med inspiration från hela världen till en nordic fusion. Luleå är en året om-stad för turister och lockar bland annat seglare, världsarvsbongare och loppisfantaster.

Nyhetsbild

Baka en kaka eller koka sylt – hallonet är ett riktigt superbär

RECEPT De läckra och saftiga bären är både goda och hälsosamma. Hallon lämpar sig väl i bakverk, som dekoration och att koka saft och sylt på.

Nyhetsbild

Två teskedar salt funkar för de flesta – salttoleransen varierar starkt

Att äta två teskedar salt om dagen behöver inte öka risken för stroke eller hjärt-kärlsjukdom – om du inte är känslig för salt. Hur mycket salt man "tål" varierar stort mellan personer, och det går inte att kolla i förväg hur man själv är.

Nyhetsbild

På vandring i renarnas land – med 18 kilo på ryggen

RESFEBER 60 kilometer. 18 kilogram i packningen. Fem dagar av vandring, vandring, vandring. För somliga låter det som rena tortyren, men för andra, som undertecknad, är det en drömsemester som heter duga. Välkommen med till Salamajärvi nationalpark!

Nyhetsbild

Tomater med italienska influenser

RECEPT Tomater hör till finländarnas favoritfrukter. För ja, tomaten är en frukt som härstammar från västra Sydamerika. Tomater används trots det ofta som en grönsak, i sallader och i diverse maträtter som utfyllnad. I följande maträtter är det tomaten som får skina. Välj gärna solmogna tomater i olika former och storlekar – för att du kan.

Nyhetsbild

Island – ett sagolikt landskap som ibland kan vara förödande

RESFEBER Den isländska naturen rymmer ett mytologiskt skimmer av eldsprutande drakar och trolska sagoväsen. Här möts värme och kyla mellan hav och land i ett magiskt landskap som ibland kan vara förödande.

Nyhetsbild

Det mångsidiga blåbäret är fullproppat med vitaminer

RECEPT Skogens blåa guld, så kan man beskriva blåbär. Blåbär är inte enbart gott och ett mångsidigt bär i matlagningen, utan även en utmärkt källa för B-, C- och E-vitamin.

Nyhetsbild

Så kör du från Österbotten till England – utan en endaste färja

RESFEBER Från Österbotten till södra England med bil. Det blir en massa vägar, sökande efter kaffeställen och övernattningar i fem länder. På resan korsar du sju gränser och kör både över och under vattnet. Hur många färjor? Noll!

Nyhetsbild
1

Så filear du gädda – steg för steg

Fångar du mycket gädda men undrar hur du ska hantera fisken? Här visar Foodly.fi hur du steg för steg filear vår näst vanligaste fisk.

Nyhetsbild

Frossa i fisk under sommaren

Byt ut köttet mot fisk, såsom lax eller sik, till sommarens grillfester.

Så slipper du härsken mat under rötperioden

Årets rötmånad har till följd av det varma vädret snarare blivit till en rötsommar. De höga temperaturerna gör det extra viktigt att hålla koll på maten, som annars riskerar att härskna och bli farlig.Här är expertens tips för att hålla sig på den säkra sidan.

Nyhetsbild

Exotiska hamburgare med det lilla extra

Sugen på en hemgjord hamburgare med något lite extra? Prova på tre tuffa smakkombinationer med biffar gjorda på kyckling, fisk och gris.