Livsstil

Nyhetsbild

Motionärer och soldyrkare möts i solen på Aruba

RESFEBER På den lilla ön i Karibiska havet finns en exotisk mix av människor, kultur och god mat. Drömmen om pudervita stränder och turkosa vatten besannas på Aruba.

Nyhetsbild

Ölkrönikan: Lokal pilsner erbjuder olika smaker

"I folkmun kan pilsner ofta vara synonymt med vanlig öl. Äkta pilsner ska ändå ha minimalt mer humlekaraktär gentemot originallagern", skriver Stefan Westergård i veckans ölkrönika.

Nyhetsbild

Karelska piroger på brunchbordet

Få saker slår en plåt med hemgjorda karelska piroger. Det är lättare än du tror att göra dem själv från grunden.

Nyhetsbild

Vinkrönikan: Petroleum och cykelslang

Får det lov att vara lite bensindoftande vitt vin med oljig eftersmak av cykelslang?

Nyhetsbild

Får vi fresta med en frestelse?

Gratängen är en favorit hos många. Du kan dessutom göra den några veckor i förväg och frysa in för att grädda innan servering!

Nyhetsbild

Nu ökar soloresandet – så reser vi 2020

RESFEBER Mikroäventyr, soloresor och slumpmässiga resmål – det är några av resetrenderna som ser ut att prägla 2020.

Nyhetsbild

Ölkrönikan: Alkoholfritt förutsätter mer

"Ibland slår jag ett slag för den alkoholfria ölen. Öl är ju en fantastisk dryck som jag gärna njuter av när som helst, med eller utan alkohol", skriver Stefan Westergård i veckans ölkrönika.

Nyhetsbild

Piffa upp dina vegetariska grytor med favoritkryddorna

Under kalla höstkvällar är smakrika grytor den perfekta middagen. Krydda med dina favoritkryddor och boosta kroppens immunförsvar!

Nyhetsbild

Upptäck en toskansk pärla – i staden Lucca finns livets guldkant

RESFEBER Lilla Lucca i Toscana är som en dröm. En tårta med lager på lager av historia, kultur och matlagningskonst.

Nyhetsbild

Vinkrönikan: Röda godingar som värmer i höstrusket

Den här veckan tipsar ÖT:s vinkrönikör om några röda viner som passar perfekt under kalla och mörka höstkvällar.

Nyhetsbild

Bjud dina gäster på pumpapaj och monsterkex

Halloween står för dörren och det är dags att fundera på vilka läskiga bakverk du kan bjuda på. Med några enkla dekorationer blir dina bakverk lite hemskare.

Nyhetsbild

Ny kunskap om parasiten toxoplasma – Gravida varnas för blodig biff

Livsmedelsverket i Sverige har uppdaterat råden om vad gravida kvinnor och personer med nedsatt immunförsvar bör äta. Från och med nu ska även nötkött genomstekas ordentligt.

Nyhetsbild

Magiska vyer och smakupplevelser i hjärtat av Provence

RESFEBER Längs floderna Sourge och Rhône i franska Vaucluse rör vi oss på olivoljans och vinets domäner. Med cykel och kajak upptäcker vi medeltida byar och bördiga landskap.

Nyhetsbild

Ölkrönikan: Hantverksburkar i toppklass

Engelska Thornbridge gör välgjorda och mycket prisvärda ölsorter, många gånger bland de billigare hantverksölen. Testa dessa, skriver Stefan Westergård i veckans ölkrönika.

Nyhetsbild

Mustiga soppor som värmer i höstmörkret

Saknar du middagsinspiration? En kryddrik soppa går snabbt att tillreda och passar utmärkt till både för- och huvudrätt!

Nyhetsbild

Ta en tur på en av världens mest berömda vägar – Highway 1 erbjuder många höjdpunkter

Magnifik och mytomspunnen. Stundtals vild och enastående vacker. Highway 1 är en bilsemesterdröm som infriar sina löften. Följ med på en ikonisk färd längs den kaliforniska västkusten.

Nyhetsbild

Vinkrönikan: Två doldisar bland druvor

Hösten må vara här, och de mustiga rödvinen kallar, men tips på goda prisvärda vita viner behövs ändå alltid.

Nyhetsbild

Rödbetan är höstens godaste rotfrukt

Med sin vackra färg tilltalar rödbetan både ögat och smaklökarna. Spiraliserad rödbeta är ett gott alternativ till den vanliga pastan.

Nyhetsbild

Njut av höstens alla färger i Salamanperä naturpark

RESFEBER Efter ett visst spanande under långsam körning längs den fyrsiffriga vägen 6520 från Möttönen i Perho till Kyyjärvi hittar jag den anspråkslösa parkeringen i Risuperä, skriver Hans Hästbacka i sin reseskildring av Salamanperä naturpark.

Nyhetsbild

Ölkrönikan: Nordiska smaker i sur öl

Hösten kan bjuda på många sura smaker i form bär, men. Det är äntligen dags för två suröl, skriver Stefan Westergård i veckans ölkrönika.

Nyhetsbild

Smakrikt från skogen – nu är det högsäsong för svampen

Oavsett om du plockat själv eller fyndat i grönsaksdisken, kommer dessa svamprätter att förgylla dina höstkvällar.

Nyhetsbild

Goda drinkar för alla tillfällen – så bjuder du gästerna på lite flärd

Lyxa till hösten med att bjuda på en drink före maten. Både nya och gamla klassiker är garanterat uppskattat bland gästerna.

Nyhetsbild

På Danmarks egen riviera semestrar både kungligheter och kändisar

RESFEBER Nordsjälland kallas inte oförtjänt för Guldkusten. Sträckan mellan Helsingör och det gamla fiskeläget Gilleleje har i alla tider varit tummelplats för Danmarks kungligheter och kändisar, med Hornbæk som juvelen i kronan.

Nyhetsbild

Havremjölk eller komjölk – vad är bäst för hälsan, miljön och klimatet?

I debatten och reklamen ställs de mot varandra – havren och komjölken. Vad är egentligen det bästa för oss när det kommer till vår hälsa, miljö och vårt klimat?

Nyhetsbild

Viking Line slänger mindre mat – kokt potatis från lunchen blir tillbehör till middagen

Genom att väga all mat och göra ändringar i arbetsrutinerna på M/S Mariella har Viking Line lyckats minska matsvinnet med 40 procent.

Nyhetsbild

Ölkrönikan: Världens största folkfest

Oktoberfest inleds officiellt redan den 21 september, det vill säga inkommande lördag. Här är några säkra kort för en fest i ölets tecken.

Nyhetsbild

Smoothie i en skål ger energi – passar till frukost, lunch eller som mellanmål

Smoothie i en skål ser inte bara vackert ut – det smakar fantastiskt också. Variera enligt tycke och smak och toppa gärna med dina favoritbär.

Nyhetsbild

Här är maträtterna som får fisken att räcka

Vad sägs om smörbakad braxen, gravad id eller färsbiffar på mört? Det är maträtter som kan hjälpa oss att få fisken att räcka åt alla. – Vi måste se till att vi äter vad som finns i havet, säger Manuel Barange, fiskerichef på FN-organet FAO.

Nyhetsbild

Mättande middag med zucchini

Zucchinin passar utmärkt att äta under sensommarens middagar. Visste du att du kan använda grönsaken både i huvud- och efterrätten?

Nyhetsbild

Aperitivons hemstad Turin bjuder på mat och arkader

RESFEBER Turin hamnade i rampljuset när staden stod värd för vinter-OS 2006. Nu är det fotbollslaget Juventus med världsstjärnan Ronaldo som lockar. Men Italiens före detta huvudstad har mer att ge, som mängder av sevärdheter och läcker mat.

Nyhetsbild

Ölkrönikan: En genuin öl i äkta Kekkonen-anda

Löylyolut är en öl med genuin kornmalt och en uppfriskande humling. Det är en bättre lageröl, helt enkelt, skriver Stefan Westergård i sin krönika.

Nyhetsbild

Nu är det högsäsong för äpplen

Desserter med äpplen går alltid hem! Paj eller våfflor? Du väljer det som passar dagens humör.

Nyhetsbild

Wien – en kejserlig huvudstad med många färger

RESFEBER Det en gång österrikiska kejsardömet bidrar än i dag till att huvudstaden Wien domineras av minnen från fornstora dagar. Och vilka minnen. Det tar tid att beta av allt från anrika kaféer till utsökt konst, uppklädda traditioner och kejserligt glitter.

Nyhetsbild

Smaksätt fisken eller tofun med curry

En curry kan tillredas på flera olika sätt. Här hittar du två sorters curry, en från det kreolska köket och en från det indiska köket.

Nyhetsbild

Ta chartern till hjältesagorna

RESFEBER Kliv rakt in i de grekiska myterna på Kreta. En utflykt till en av de största arkeologiska fyndplatserna kan bli rena magin för barn. Vi reste till Knossos för att leta efter spåren från monstret Minotaurus.

Nyhetsbild

Ölkrönikan: Mustig öl för mustig mat

Till sensommarens och höstens mustiga grytor och vilträtter bör det vara minst lika fylliga öl för att lyckas riktigt bra.

Nyhetsbild

Så gör du din egen sushi – vi guidar dig steg för steg

Har du funderat på att laga sushi hemma, men är fundersam över hur man gör? Frukta ej, vi hjälper dig!

Nyhetsbild

Mysigt strandliv och bohemiska kvarter i Genève

RESFEBER Genève är inte en så korrekt och tråkig stad som många tror. De bohemiska stadsdelarna Gamla stan, Carouge och strandlivet vid Genèvesjön gör staden till ett spännande alternativ till Paris.

Nyhetsbild

Kräftsäsongen triggar skaldjursallergi

Mitt i kräftsäsongen finns det de som till sin fasa plötsligt upptäcker att de är allergiska mot skaldjur. Det är nämligen inte ovanligt att allergin visar sig först i vuxen ålder. Ännu vanligare är det bland dem som äter skaldjur ofta.

Nyhetsbild

Tillred en pizza utan den klassiska tomatsåsen

Har du testat att laga vit pizza? Om inte så är det dags! Här hittar du två trevliga recept på pizza utan tomatsås.

Nyhetsbild

Ungdomar känsliga för gifter i surströmming – "Ät den bara en gång i veckan"

Livsmedelsverket i Sverige uppmanar inte bara gravida och barn utan även ungdomar att ta det lugnt med surströmmingen.

Nyhetsbild

Upplev sagolika landskap i norska Trøndelag

RESFEBER Trøndelag bjuder på Unescos världskulturarv och fascinerande, vandringsvänlig vildmark. På få ställen i världen kan man få lika närgångna möten med sällsynta myskoxar som i norska Dovrefjell.

Nyhetsbild

Blåbärspaj för hela familjen

Blir det gräl om vilken blåbärspaj som ska tillredas till dessert? Här hittar du nu tre roliga och enkla recept för hela familjen

Nyhetsbild

GPS i Visby kan rädda viktiga världsarv från överturism

RESFEBER Överturism medför stora sociala, ekonomiska och miljömässiga problem. Genom att analysera rörelsemönstret hos turister som besöker Gotland hoppas forskare kunna hitta lösningar som kan minska påfrestningarna på populära städer och bevara viktiga världsarv.

Nyhetsbild

Lyxa till pastarätten med hummer och vitmögelost

Satsa på lite lyxigare pastarätter med där hummer och Camembert är i huvudroll.

Nyhetsbild

Sydafrika erbjuder omvälvande reseupplevelser – här finns storstadspuls och utrotningshotade djur

RESFEBER Sydafrika är kontrasternas land. Européerna insåg att landet var ett begärligt mål för kolonisation, och lade grunden till många av de problem som landet ännu tampas med.

Nyhetsbild

Maskrosöl ger smak av en sommaräng

Witbier eller White Ale är en fräschare variant av det annars söta veteölet. Här är två unika tolkningar av ett mycket gott öl.

Nyhetsbild

Fisken ett måste på sommartallriken

Enkla fiskrätter som passar perfekt en sommarvardag. Lyxa till veckan med gös eller släng ihop hemgjorda fiskpinnar utan tillsatsämnen.

Nyhetsbild

Gérard Bertrand skapar vin för både Nobel och Bon Jovi

I vingårdsshopen på Chateau L` Hospitalet i Languedoc kan man köpa väldigt gamla årgångar av Rivesaltes viner, det äldsta från år 1875 till det jämna priset 10 000 euro.

Nyhetsbild

Mallorca erbjuder avkoppling och kulinariska upplevelser

RESFEBER Spaniens största ö är något av turistmålens kameleont, en överlevnadskonstnär som ständigt återuppstår i nya skepnader. Konstnärskollektiv på 30-talet, hålligång i Magaluf på 80-talet, charterfavorit för familjer på 90-talet och nu en elegant designdestination med hälsa, avkoppling och gastronomi på agendan.