|

Polisens och räddningsverkets uppmaning: Fira påsken så här

Det går bra att elda i påsk om värdet tillåter. Men, man ska inte vara över tio personer. Zoom
Foto: Arkiv/Annika Finne

Det går bra att elda i påsk om värdet tillåter. Men, man ska inte vara över tio personer.

Fira påsken hemma med familjen, eller åk ut till stugan om den ligger nära. Bränn en brasa, men inte med över tio personer. Läs polisens och räddningsverkets påskuppmaningar här.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Undantagsförhållandena ändrar en del på det traditionella påskfirandet och polisen i Österbotten vill påminna om de givna rekommendationerna och regeringens direktiv.

Den här påsken uppmanar polisen alla att fira hemma med sin närmaste familj. Att åka ut till stugan, om den råkar ligga inom området där du annars rör dig dagligen är okej, men att resa land och rike runt är inte att rekommendera just nu. Kom ihåg begränsningar som gäller för in- och utresa i landskapet Nyland.

Var i övrigt uppmärksam på vem du rör dig med, undvik att träffa personer som du inte annars träffar. Undvik folksamlingar vid köpcenter, butiker eller servicestationer - det är allas gemensamma ansvar att hindra spridningen av Coronaviruset, skriver polisen.

Att ordna offentliga tillställningar och sammankomster med över tio deltagare är för tillfället inte tillåtet. Det är inget som hindrar att man bränner sina påskbrasor så länge man följer räddningsverkens anvisningar, men några publikevenemang invid påskbrasorna är inte tillåtna.

Räddningsverket påminner alla om att beakta värdet och vakta brasan om man bestämmer sig för att elda en. 

Så här eldar du brasan

  • En brasa kan brännas utanför tätorter på egen tomt eller någon annanstans medmarkägarens tillstånd.
  • Tillräckligt avstånd till bostadsbyggnad och träd, kom ihåg att fråga lov av grannen när du ska bränna så att hen pratar med dig också efter påsk
  • Kontrollera att det inte råder fara för skogs- eller gräsbrand på området, det kan du snabbt kolla här https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varningar.
  • Lugnt väder är bäst när man ska bränna! Det är förbjudet att göra upp öppen eld vid hård vind.
  • Ha utrustning för förstahandssläckning: vattenämbar, -slang, brandsläckare osv. Om elden rymmer kan effektiv förstahandssläckning rädda från stor förödelse.
  • Lämna inte brasan ensam! Se till att öppen eld inte är utan uppsikt ens för en liten stund.
  • Källa: Räddningsverket
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Stort intresse för drive-in-gudstjänst på Nykarleby torg

Ett femtiotal bilar stod parkerade på torget i Nykarleby på pingstaftonen då man firade drive-in-gudstjänst.
Foto: Rune Lindblom

Ett femtiotal bilar stod parkerade på torget i Nykarleby på pingstaftonen då man firade drive-in-gudstjänst.

Eftersom man inte kunde fira gudstjänst i kyrkan i söndags firades en drive-in-gudstjänst på torget i Nykarleby. Ett femtiotal bilar parkerade på tryggt avstånd från varandra.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan