|

Stjärnfylld gästlista när Stjärnhallen fylldes

Aviv Ben-Yehuda, Jennifer Käld, Peter Vestbacka, Kaj Kunnas, Lucas Käldström, Joakim Strand och Annika Rak på scen i talkshowen Light up the tunnel. Zoom
Foto: Kevin Åkerlund

Aviv Ben-Yehuda, Jennifer Käld, Peter Vestbacka, Kaj Kunnas, Lucas Käldström, Joakim Strand och Annika Rak på scen i talkshowen Light up the tunnel.

Det bjöds på intressanta diskussioner och framtidsvisioner med framgångsrika gäster när talkshowen Light up the tunnel arrangerades i Stjärnhallen på lördagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Vädergudarna var inte på arrangörerna Nykarleby Innovation Centers sida, vilket gjorde att man tvingades aktivera reservplanen och flytta talkshowen till Stjärnhallen i stället för ljusparken. Trots det bjöds Nykarlebyborna, och övriga gäster runt om i världen via livestreamen, på en underhållande och lärorik talkshow med framgångsrika gäster under ledning av den fenomenale konferencieren Kaj Kunnas.

Gästlistan bestod av affärsmannen Mårten Mickos, programmeringsexperten Lucas Käldström, entreprenören Peter Vestbacka, politikern Joakim Strand, TikTokfenomenet Jennifer Käld, Cambridges vd Annika Rak samt läkaren och musikern Aviv Ben-Yehuda.


Aktuella och viktiga teman låg på talkshowens agenda där framtidens entreprenörskap, målsättningar, och framtidsvisioner låg i centrum av diskussionerna. 

För att lyckas krävs det oftast att man har misslyckats. Mickos, som under talkshowen deltog virtuellt från San Francisco, menar att nederlag ofta kan stärka en person i det långa loppet.

Annons

– Det viktiga är att man tror på sig själv. Visst har jag stött på en del motgångar under min karriär, men man får inte ge upp. Ibland kan jag känna att framgången inte får komma för lätt för då uppskattas den inte genuint, säger Mickos.

Mårten Mickos deltog i talkshowen virtuellt från San Francisco. Här i diskussion med konferencieren Kaj Kunnas.
Foto: Kevin Åkerlund

Mårten Mickos deltog i talkshowen virtuellt från San Francisco. Här i diskussion med konferencieren Kaj Kunnas.Även programmeraren Lucas Käldström, som är topp 20 i världen inom serverhanteringssystemet Kubernetes, är inne på samma spår och konstaterar att ett misslyckande inte får knäcka en.

– Det gäller att behålla viljan att fortsätta kämpa och finna alternativa lösningar. Varje misslyckande är ett steg närmare framgången, säger Käldström.

"Det gäller att behålla viljan att fortsätta kämpa och finna alternativa lösningar. Varje misslyckande är ett steg närmare framgången"

Lucas Käldström

Programmerare

 


Entreprenören Peter Vestbacka, som inledningsvis fick briljera med sin kinesiska, arbetar för tillfället med att åstadkomma en tunnel mellan Finland och Estland. Vestbacka har stor tilltro till de kommande generationerna och menar att den äldre generationen ibland är för långsam i sitt handlande. 

– Den unga generationen får saker gjorda. Jag anser att projekt allt för ofta planeras för länge innan arbetet påbörjas. Men jag ser ett trendbrott hos den yngre generationen, vilket är glädjande att se, säger Vestbacka.


Politikern Joakim Strand menar att Finland, och Österbotten i synnerhet, ligger väldigt bra till globalt sett och att vi kan vara stolta över oss själva.

– Stora globala företag, Wärtsilä exempelvis, som har en stor del av verksamheten i Kina är ett bra exempel. Kineser har en större vetskap om vad Vasa och Österbotten är än om Finland vilket är en stor eloge åt oss österbottningar. Det vi gör inte går obemärkt förbi, säger Strand.

Lucas Käldström och Joakim Strand i diskussion.
Foto: Kevin Åkerlund

Lucas Käldström och Joakim Strand i diskussion.Jennifer Käld, som genom sociala media-appen TikTok nått över 4.5 miljoner följare, menar att sociala medier stärkte henne och att hennes självförtroende är något helt annat än vad det var tidigare.

"Förut var jag antagligen klassens blygaste. Men kommentarerna och att folk gillar mitt material har stärkt mig och idag har jag en mycket större tilltro på mig själv än tidigare."

Jennifer Käld

TikTok-stjärna

 

– Förut var jag antagligen klassens blygaste. Men kommentarerna och att folk gillar mitt material har stärkt mig och idag har jag en mycket större tilltro på mig själv än tidigare. Målet är inte att nå ett specifikt antal följare utan att sprida glädje och positivitet, säger Käld.

Cambridge vd:n Annika Rak är inne på samma spår som Käld och anser att det är viktigt att man hjälper personer som är i behov av det.

– Mitt jobb är att ta fram självförtroendet i människor, se till att de kommer i form igen. Målet är att ge tillbaka hoppet åt personer som förlorat livsglädjen, säger Rak.

Aviv Ben-Yehuda och Jennifer Käld delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter.
Foto: Kevin Åkerlund

Aviv Ben-Yehuda och Jennifer Käld delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter.Aviv Ben-Yehuda, israeliten som bott i Finland i drygt 20 år, imponeras över tilliten som ges åt finländare i en väldigt tidig ålder.

– Hela min skolgång utfördes i Israel, men mina barn har gått genom det finländska skolsystemet. Den största skillnaden jag märkt är tilliten som ges, redan åt barn i dagisåldern. Det kan vara till både för och nackdel eftersom alla kanske inte är redo för den. Men det har garanterat haft en mera positiv inverkan och något som säkert gjort att Finland ligger i toppen i dag när det kommer till entreprenörskap, säger Ben-Yehuda.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan