Två nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt – "De reste hem från Turkiet"

Två nya coronafall har uppdagats i Vasa. Zoom
Foto: Felix Rantschukoff

Två nya coronafall har uppdagats i Vasa.

På fredagen uppdagades två nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt. Detta efter att sjukvårdsdistriktet på morgonen meddelade att det inte finns nya fall.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De två nya fallen uppdagades på fredagen och saknar koppling till gårdagens covid-smittade, meddelar sjukvårdsdistriket i ett pressmeddelande. Däremot rör det sig om samma personer som rörde sig på ämbetshuset i Jakobstad på onsdagen, bekräftar Pia-Maria Sjöström, chefsläkare på social- och hälsovårdsverket i Jakobstad.

Det här betyder att det totala antalet smittade nu uppgår till 86. Det handlar om två personer som anlänt till Finland från utlandet, och som är bosatta i Vasa sjukvårdsdistrikt har blivit smittade. Dessa smittfall konstaterades på Helsingfors-Vanda flygplats. Personerna är isolerade i sin hemkommun.

Juha Salonen, infektionsöverläkare på Vasa centralsjukhus, bekräftar att det är frågan om två utlandsresenärer. 

– De reste in till Finland från Turkiet, säger han. 

Annons
Utöver de två som är smittade och isolerade befinner sig nu den övriga familjen i karantän. 

– Det positiva är att de använde munskydd under resan till Österbotten, men det kan finnas exponeringsrisk eftersom de också träffat andra personer, säger Salonen. 

Uppgifterna på sjukvårdsdistriketets webbplats baserade sig tidigare på dagen på gamla uppgifter. 

På torsdagen bekräftade man att en anställd vid centralsjukhuset hade smittats. 13 anställda kan ha utsatts för smittan, och på fredagen meddelade man att åtta patienter också kan ha blivit utsatta för coronaviruset.

– Alla utsatta personer, både patienter och anställda, har satts i karantän. Ingen av de utsatta har för närvarande några symtom, säger infektionsöverläkare Juha Salonen i ett pressmeddelande.

Uppdaterad klockan 17 med information från Pia-Maria Sjöström.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Coronavirus i avloppsvattnet i Jakobstad och Vasa – men inte i Karleby

Coronaviruset utsöndras i avföringen redan innan personen känner symptom på viruset.
Foto: Arkiv

Coronaviruset utsöndras i avföringen redan innan personen känner symptom på viruset.

Den nyaste mätningen visar att det finns coronavirus i avloppsvattnet i Vasa och Jakobstad. Karleby hör till de få städer i landet där inget virus hittats.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan