Två coronafall i Mellersta Österbotten – Soite fortsätter på utgångsnivån

Det är länge sedan någon med covid-19 behövt sjukhusvård på Möcs. Sjukvårdsdistriktet fortsätter på epidemins utgångsnivå.                Zoom
Foto: Sofia Grankull

Det är länge sedan någon med covid-19 behövt sjukhusvård på Möcs. Sjukvårdsdistriktet fortsätter på epidemins utgångsnivå.

Två nya fall av covid-19 konstaterades inom Soites område på onsdagen. Trots vissa oroväckande tendenser beslöt myndighetsgruppen att Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt är kvar på utgångsnivån.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De båda smittade som fick positivt testresultat på onsdagen har sedan tidigare varit i karantän. Därför finns inga nya exponerade och smittkällorna är kända. Ett av fallen hör till smittkedjan inom Hermes ishockeylag, den andra är del av Skellefteåsmittkedjan från Northvolt.

På tisdagen konstaterades tre fall och också då hade personerna redan varit i karantän. Alla de hade koppling till Hermes.

Den regionala covid-19-myndighetsgruppen hade möte på onsdagen och beslöt att Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt fortfarande är kvar på epidemins utgångsnivå. Det är epidemins lindrigaste fas.

"Trots den delvis oroande utvecklingen av coronaläget beslöt myndighetsgruppen att Soites område fortsätter på utgångsnivån, eftersom situationen fortfarande är under kontroll och smittorna kan spåras" skriver Soite i ett pressmeddelande.

Annons
Under förra veckan, alltså vecka 7, konstaterades sammanlagt 11 fall av covid-19 i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. 50 personer sattes i karantän. 

De senaste 14 dagarna har 17 fall konstaterats, vilket ger en incidens på 21,8 per 100 000 invånare. Just nu finns ingen covid-19-patient som behöver sjukhusvård på Möcs.

De restriktioner och rekommendationer som är i kraft på Soites område fortsätter till den 15 mars. Bland annat rekommenderar Soite att max tio personer samlas privat. Regionförvaltningsverkets förbud mot folksamlingar med över 20 personer gäller till måndag 1 mars. Nytt besked kommer denna vecka. 

"Det är speciellt viktigt att försöka undvika grupper och minimera alla kontakter så mycket som möjligt, och självklart komma ihåg att följa de hygienrekommendationer som finns för att hindra spridningen av coronaviruset" skriver vårdsamkommunen Soite i onsdagens pressmeddelande.

De som ska delta i studentskrivningar rekommenderas att sätta sig i frivillig karantän, alltså undvika sociala kontakter 14 dagar före skrivningarna. 

 

 

Myndighetsgruppen vill också påminna om den nya smittskyddslagen som trädde i kraft i måndags, den 22 februari. Enligt den är alla aktörer på Soites område skyldiga att se till att coronaviruset inte sprids i de lokaler där aktörerna verkar. I praktiken innebär det att säkerhetsavstånden ska kunna garanteras, händer ska kunna tvättas och lokalerna ska städas ordentligt. Aktörerna kan vara privatföretag, stiftelser, kommuner, samkommuner samt religiösa sammanslutningar och offentliga verk. 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Soite inleder vecka två utan coronafall

Åttonde dagen coronafritt på Soites område.
Foto: Arkiv/ Jonas Brunnström

Åttonde dagen coronafritt på Soites område.

Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt har inlett sin andra vecka i rad utan coronafall. Det är alltså nu åtta dagar sedan det senaste coronafallet.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan