Karleby utanför regeringens nedstängning – oklart med Kronoby

Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt befinner sig i epidemins lindrigaste fas och enligt regeringen krävs därför inte de nya, tuffare tagen i Karlebyregionen. Zoom
Foto: Arkiv/Sofia Grankull

Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt befinner sig i epidemins lindrigaste fas och enligt regeringen krävs därför inte de nya, tuffare tagen i Karlebyregionen.

Karlebyregionen hör inte till de regioner som berörs av den hårda nedstängning som regeringen informerade om i dag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De tuffa åtgärder regeringen i morse informerade om berör enbart områden i den allvarligaste fasen, fasen med samhällsspridning, och de som befinner sig i accelerationsfasen. Det handlar om bland annat nedstängning av restauranger, övergång till distansundervisning för högstadiet och andra stadiet och att högst sex personer får samlas.

Regeringen kräver inte dessa åtgärder av områden som befinner sig i epidemins lindrigaste fas. Dit hör Mellersta Österbotten.

På morgonen talades om sjukvårdsdistrikt, och därmed var budet att både Kronoby och Karleby kommer undan de hårdare restriktionerna. Men på eftermiddagen var läget oklart och budet var att åtminstone restaurangstängningarna ska följa landskapsgränsen och inte sjukvårdsdistrikten. Kronoby hör till landskapet Österbotten och kan därför tvingas gå in i undantagstillståndet.

De områden som styrs att ta i bruk de hårdare åtgärderna är Helsingfors och Nyland, Egentliga Finland, Satakunta, Egentliga Tavastland, Vasa, Åland och Lappland. Dessutom rekommenderas åtgärderna också i Östra Savolax, Södra Karelen, Birkaland, Mellersta Finland, Päijänne-Tavastland, Länsi-Pohja, Norra Österbotten, Södra Österbotten och Kymmenedalen.

Artikeln är uppdaterad 25.2 kl. 16.45 med att läget för Kronobys del är oklart och att det är möjligt att restriktionerna följer landskapsgränserna och inte sjukvårdsdistrikten.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Soite inleder vecka två utan coronafall

Åttonde dagen coronafritt på Soites område.
Foto: Arkiv/ Jonas Brunnström

Åttonde dagen coronafritt på Soites område.

Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt har inlett sin andra vecka i rad utan coronafall. Det är alltså nu åtta dagar sedan det senaste coronafallet.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan