|

Ryska forskare börjar tillverka en medicin mot smittkoppor

Smittkoppor utrotades officiellt 1980, enligt världshälsoorganisationen WHO. Men vetenskapsmän i Novosibirsk i Sibirien har återupptagit forskningen för att framställa en medicin mot smittkoppor.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Forskarna har avslutat en första klinisk testperiod av läkemedlet med beteckningen nioc-14.

– Vi ska snarast inleda produktionen av nioc-14, en medicin som kan behandla smittkoppsinfektioner, sade Jelena Bagrjanskaja vid ett möte med ryske premiärministern Michail Misjustin, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Anledningen är att forskare misstänker att smittkoppsinfektioner kan återkomma. Ett skäl härleds till en smittkoppsepidemi i den ryska delrepubliken Jakutien i slutet av 1800-talet. Dödsoffren kunde inte alltid begravas i den hårda permafrostens is, så liken förvarades i iskällare.

Nyligen hittades en sådan begravningsplats, men den kunde isoleras och forskare lyckades säkra smittkoppornas dna, skriver Interfax.

Annons
Risken är stor att det finns en mängd sådana källare, som både var begravningsplats och har varit lagringsplats för mat, anser forskare.

|

Hela festen smittades av corona – "Inte läge för middagsbjudningar"

Alla 20 deltagare på en fest smittades av corona.
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset/TT

Alla 20 deltagare på en fest smittades av corona.

Samtliga 20 personer som deltog i en fest i Östergötland smittades av coronaviruset, uppger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland i Sverige.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan