När det gäller dagens enda fall så var personen redan i karantän och därför finns inga nya exponerade. Smittkedjan är också utredd. Fallet är inte kopplat till de fem fallen från ett utländskt lastfartyg som konstaterades i fredags.

Infektionsöverläkare Marko Rahkonen konstaterar att smittläget är mycket lugnt. Men som infektionsöverläkare finns det alltid orsak att oroa sig.

– Den kommande påsken är förstås ett orosmoment då folk får långledigt och kanske rör på sig mer. Dessutom kan den förlängda restaurangstängningen i nästan hela landet eventuellt börja påverka hos oss.

Verkar det som om folk från andra distrikt kommer till Karleby för att gå på restaurang?

– Ännu har vi inte fått några besked om att det skulle vara så, säger Rahkonen.

Mellersta Österbottens regionala covid-19-myndighetsgrupp hade möte på onsdagen och hade inga problem att ta beslutet att distriktet fortsätter på epidemins utgångsnivå. De nuvarande rekommendationerna och restriktionerna förlängs till den 18 april.

De mest centrala rekommendationerna är att max 10 personer ska träffas privat, vuxnas hobbyverksamhet inomhus ska avbrytas medan barn och unga får fortsätta i grupper på max 20, munskydd ska användas också i årskurserna 7-9 och på andra stadiet och simhallar, bibliotek och övriga offentliga utrymmen är öppna med speciallösningar.

Den här veckan kommer Regionförvaltningsverket att ge besked om vilken gräns som gäller för offentliga samlingar efter den 31 mars. I nuläget är maxantalet som får samlas offentligt i Mellersta Österbotten 20 personer.

Under förra veckan konstaterades sammanlagt 6 coronafall inom Soite. 29 personer sattes i karantän. Andelen positiva tester av de cirka 1500 som togs var 0,4 procent. Incidenstalet, alltså förekomsten per 100 000 invånare de 14 senaste dagarna, är 14.

De senaste smittfallen har kunnat spåras till 100 procent och ingen patient vårdas just nu på Möcs i Karleby på grund av covid-19.