6 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin.

Incidensen har stigit igen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt sex nya fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på måndagen.

Det här betyder att det totala antalet smittade sedan pandemins början nu uppgår till 2325 personer. 

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är på måndagen 32 vilket betyder att det stigit sedan söndagen då det var 29. Förra måndagen var incidensen 20.

Totalt var det 217 personer i sjukvårdsdistriktet som testade sig för coronaviruset under söndagen.

Annons

Den positiva trenden kom av sig – spridning i Närpes bekymrar

Under söndagen hade inga nya coronafall konstaterats i sjukvårdsdistriktets klockan 11-rapport. Men senare under dagen kom det besked om tre nya positiva testsvar i Närpes där man under förra veckan konstaterat flera nya fall.

Såväl personal som barn vid två olika daghem har nu satts i karantän och ledande läkaren Mia Sandberg uttryckte på söndagen oro för spridningen.

Läs också: Smittspridningen accelererar i Närpes – daghem i karantän

Det totala antalet fall i Vasa sjukvårdsdistrikt under förra veckan var 37, vilket är över dubbelt fler än veckan innan (vecka 12) då antalet var 15. Vecka 11 var antalet 30.

Sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen, som också leder Österbottens coronasamordningsgrupp, konstaterade på söndagen att Vasa sjukvårdsdistrikt nog får bli kvar i accelerationsfasen en tid ännu.

– Jag tror inte att vi kan lätta på några restriktioner nu och utgångsnivån får nog vänta. Men förstås har vi möte först på tisdag och då bestämmer vi. 

Läs också: Den positiva coronatrenden i Österbotten kom av sig – "Utgångsnivån får nog vänta"


Coronatest vid järnvägsstationen i Vasa

Ännu i dag, måndag kan man gå och coronatesta sig vid järnvägsstationen i Vasa. Provtagningspersonalen från Vasa centralsjukhus är på plats med sin ambulans mellan klockan 17.30 och 18.

Testerna görs med låg tröskel, man behöver bara visa upp körkort eller annat identitetsbevis. Provsvaren kommer inom två–tre dygn.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Dagens fall från Jakobstad – "Vi ska fortsätta ta det mycket försiktigt"

Infektionsöverläkare Juha Salonen.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Infektionsöverläkare Juha Salonen.

Läget är stabilt i Vasa sjukvårdsdistrikt men det finns all orsak att hålla sig till rekommendationerna, säger infektionsöverläkare.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan