Soite: Nu får 16-åringar i riskgrupp 2 coronavaccin

Nu kan 16-åringar som hör till riskgrupp 2 få coronavaccin. Zoom
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

Nu kan 16-åringar som hör till riskgrupp 2 få coronavaccin.

Coronavaccinationerna fortskrider bra inom Soite. Nu kan också 16-åringar i riskgrupp 2 vaccineras.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

För närvarande pågår vaccinationerna för alla över 60 år och för 16–64 år gamla personer som hör till riskgrupp 1 eller 2.
 
THL har ändrat åldersgränsen i riskgrupp 2 så att den börjar från 16-åringar. I Soites område ordnas vaccinationerna av 16–17 åringar som hör till riskgrupp 2 i samma lokaler som vaccinationerna för vuxna och med samma tidsbokningssystem.

THL har dragit upp riktlinjen att också 65–69 år gamla personer kan vaccineras med mRNA-vacciner från början av maj om hen så önskar. I Soites område innebär det att över 65 år gamla personer kan från och med 1.5 välja om de tar ett mRNA-vaccin (Pfizer-BioNTechs Comirnaty eller Moderna) eller AstraZenecas Vaxzevria-vaccin.

Över 65 år gamla personer erbjuds i första hand AstraZenecas Vaxzevria-vaccin. Om den som ska vaccineras vill ha ett mRNA-vaccin ska hen informera om valet av vaccin i samband med tidsbokning per telefon. Om tidsbokningen görs elektroniskt ska hen välja det vaccin hen vill ha i Egenvårdstjänsten.

Den andra vaccindosen sker också enligt THL:s riktlinje. De över 65 år som har fått en dos av AstraZenecas vaccin får i första hand AstraZenecas vaccin också när de vaccineras andra gången.

Under 65 år ges alltid ett mRNA-vaccin när de vaccineras för andra gången. Under 65 år gamla kan alltså inte välja AstraZenecas vaccin som sin andra vaccindos även om de fått det vaccinet när de vaccinerats första gången.

Telefonbokningen till coronavirusvaccinationer öppnas igen tisdag 27.4 kl 12 och också i den elektroniska Egenvårdstjänsten öppnas mer tider tisdag kl 12.

Infektionsöverläkare Marko Rahkonen har utnämnts till ansvarig läkare för massvaccinationerna.Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

41 procent vaccinerade inom Soite – 50-åringarna i tur nu

Som bäst kan alla som fyllt 50 år samt yngre som hör till en riskgrupp boka tid för vaccinering.
Foto: Arkiv/Ann-Sofie Långvik

Som bäst kan alla som fyllt 50 år samt yngre som hör till en riskgrupp boka tid för vaccinering.

Hittills har 24402 personer fått sin första vaccindos inom Soite. För tillfället har vaccinationstakten avmattats lite eftersom så många får sin andra dos.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan