19 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Under tisdagen var det sex personer som vårdades på Vasa centralsjukhus på grund av covid-19 – tre av dem på intensiven. Zoom
Foto: Ida Erikson

Under tisdagen var det sex personer som vårdades på Vasa centralsjukhus på grund av covid-19 – tre av dem på intensiven.

Incidensen sjunker för tredje dagen i rad.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt 19 nya fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det uppger distriktet på sin webbplats klockan 11 på onsdagen.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, sjunker för tredje dagen i rad och är nu 151. I går, tisdag, var det 153 och i måndags 163.

Under tisdagen var det 364 personer som testade sig för coronaviruset.

Totalt har distriktet nu haft 3980 positiva fall sedan pandemins början.

Annons

 

Sex covidpatienter i tisdags

Hittills den här veckan har nu 41 nya fall konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Utöver dagens 19 rapporterade man om nio i går och om 13 i måndags.

Läs också: Tisdagens fall i Vasa, Malax, Larsmo, Pedersöre – "Om vi inte stoppar kedjorna kommer vi att se fler mutationer"

Infektionsöverläkare Juha Salonen sade på tisdagen att trenden nu är att antalet fall minskar.

– I Vasa har fallen sjunkit från 41 till 23 fall per vecka och i Jakobstadstrakten från 110 till 80 förra veckan. 

– Också incidenstalet sjunker, i Vasa är det nu nere i 76. Men i Larsmo är incidenstalet över tusen, sade Salonen på tisdagen.

Under tisdagen var det fortfarande sex personer som behövde vård på Vasa centralsjukhus på grund av covid-19. Tre av dem fick intensivvård.

Lyssna på podcast: Intensivt coronaläge tvingar Vasa centralsjukhus att ställa in operationer


66 procent är fullvaccinerade

Enligt de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa och välfärd (THL) är det nu 74,1 procent av invånarna i Vasa sjukvårdsdistrikt som fått den första dosen av coronavaccinet, och 66,7 procent som även fått den andra.

Målet är en vaccinationstäckning på 80 procent.

Störst andel fullt vaccinerade har Korsnäs och Malax. I Korsnäs har 75,7 procent av invånarna fått båda sprutorna och i Malax 75,0 procent. Minst andel vaccinerade har Larsmo – där har 61,4 procent tagit den första sprutan och 50,7 procent båda sprutorna.

På THL:s webbplats kan man följa hur vaccineringen framskrider i de olika kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan