NYTT PODDAVSNITT: Intensivt coronaläge tvingar sjukhuset att ställa in operationer

Operationstakten har minskat på Vasa centralsjukhus eftersom intensivvårdsavdelningen varit belastad med covidpatienter, berättar chefsöverläkare Peter Nieminen. Zoom
Foto: Ida Erikson, Jonny Huggare Smeds

Operationstakten har minskat på Vasa centralsjukhus eftersom intensivvårdsavdelningen varit belastad med covidpatienter, berättar chefsöverläkare Peter Nieminen.

Många covidpatienter på intensiven har tvingat Vasa centralsjukhus att skjuta upp en del operationer i slutet av förra och början av denna vecka.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vasa sjukvårdsdistrikts chefsöverläkare Peter Nieminen gläds åt en aningen lugnare start på ännu en vecka i coronaepidemin. Men sjukhuset balanserar oroväckande nära smärtgränsen. Förra veckan vårdades fyra patienter på intensiven och det kräver sin personal. 

En del icke-brådskande operationer har ställts in på Vasa centralsjukhus och Nieminen vädjar ännu en gång till alla att vaccinera sig.

Vården är redan belastad och runt hörnet väntar både influensasäsong och en svårare variant av rs-viruset. Och så coronaepidemin på det då. 

– Jag hoppas att vi alla tar ett gemensamt ansvar. Om man väljer att inte vaccinera sig påverkar det inte bara en själv utan väldigt många andra också. Konsekvenserna är stora och kan leda till att vi måste skjuta upp annan vård, säger Nieminen i nyhetspodden Bakom rubrikerna. 

Annons
Lyssna på det senaste avsnittet av Bakom rubrikerna på HSS Medias lyssnasajt, Spotify och Apple podcasts

 

Listen on Apple Podcasts
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan