75 coronafall förra veckan – snart har 80 procent av över 12-åringar fått två doser

Soites siffror visar att de flesta som smittats senaste vecka är personer under 20 år. Zoom
Foto: Jonas Brunnström

Soites siffror visar att de flesta som smittats senaste vecka är personer under 20 år.

Antalet coronasmittade inom Soites område fortsätter stiga. Denna vecka räknas 75 nya fall och incidensen är uppe på 171. Fyra personer har hittills avlidit till följd av corona.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Under förra veckan bekräftades 75 nya coronafall inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt, jämfört med 57 fall veckan innan. Incidenstalet är nu 171.

 

Det är fortfarande främst unga personer utan fullt vaccinskydd som smittas. Soites siffror visar att de flesta smittade är personer under 20 år.

De flesta har smittats inom familjen och på olika träffar med bekanta och släktingar. Ungefär hälften av de smittade har redan varit i karantän.
Annons
De som insjuknar så allvarligt att de kräver sjukhusvård är dock i de allra flesta fall äldre som på grund av ålder eller någon grundsjukdom inte har lika bra immunförsvar. För tillfället vårdas sju personer för coronasmitta vid Mellersta Österbottens centralsjukhus.
 
Smittkedjorna kan spåras i 85 procent av fallen. Man fokuserar nu på de som inte har fullt vaccinskydd och som utsatts för långa exponeringar. Karantän beordras i de flesta fall endast till personer i samma hushåll som en smittad.

Det här är första gången som Soite också rapporterar hur många som dött i corona. Sedan pandemins början har 4 personer i distriktet dött på grund av smittan.


Men också siffrorna över vaccinerade stiger. För tillfället får alla personer över 12 år ta två doser, den tredje dosen erbjuds i nuläget till personer över 12 som har bristande immunförsvar eller hör till den personal som fick sina vaccindoser bland de första.

Av alla distriktets invånare över 12 år har nu 86,4 procent fått första dosen och 79,6 procent även andra dosen. Det innebär 73,8 procent respektive 65,7 procent av den totala befolkningen.

Tack vare coronavaccinering i skolorna ökade vaccinationsgraden bland 12-15-åringar till 70,4 procent för första dosen.

Soites webbplats finns såväl de rådande rekommendationerna och de uppdaterade vaccinationssiffrorna som en lista över kommande vaccinationstillfällen.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan