Barn i Karleby och Kronoby slipper ta självtest

Soite påpekar att självtesten kan vara mindre känsliga för omikronvarianten, så det lönar sig att ta ett nytt om förkyningssymptomen inte ger sig. Zoom
Foto: Arkiv/Fredrik Westblom

Soite påpekar att självtesten kan vara mindre känsliga för omikronvarianten, så det lönar sig att ta ett nytt om förkyningssymptomen inte ger sig.

Skolelever i Karleby och Kronoby måste inte rutinmässigt ta självtest för corona två gånger i veckan. Liksom i Österbotten väljer Soite att avvakta.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Myndighetsgruppen som hade möte på onsdagen beslöt att det inte i nuläget finns någon orsak att rutinmässigt börja testa symptomfria skolelever med självtest i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Det här eftersom antigentesterna inte nödvändigtvis upptäcker smitta hos symptomfria personer. 

Som tidigare rekommenderar Soite självtesten för alla som har symptom på luftvägsinfektion, som feber, snuva eller hosta. Man påpekar ändå att självtesten inte nödvändigtvis upptäcker omikronvarianten lika lätt som tidigare coronavarianter. Det här säger också Lasse Lehtonen, diagnostikchef i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, till ÖT. Soite rekommenderar att man tar ett nytt test om några dagar, ifall symptomen kvarstår.

Institutet för hälsa och välfärd THL håller för tillfället på att utreda hur och om skolelever ska börja testas hemma.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan