Igenius erbjuder kunskap och utbildning om hur man ska placera pengar för att bli rik snabbt, mot att man köper in sig med en mindre eller större insats i företaget. Unga lockas att köpa utbildning inom placering och kryptovaluta och samtidigt rekrytera andra för att få kommission.

Företaget märks också bland österbottningar på sociala medier.

Startavgiften är 1500 euro, och innan man betalat den får man inte veta särskilt mycket om hur upplägget ser ut. Sedan betalar man 175 dollar, i skrivande stund 172 euro, i månadsavgift. Dessutom förväntas man köpa "produkter" som föreläsningar och events inom systemet.

När man sedan värvar nya medlemmar får man provision på det de betalar in. Det här slutar fungera senast när medlemsantalet blir mättat och det inte går att rekrytera fler. I det skedet brukar medlemmar också börja hoppa av, vilket betyder att det inte kommer in pengar från dem heller.

Igenius knyter sina medlemmar till sig som så många andra pyramidbedrägerier - genom att bygga gemenskap med närmast sekteristiska metoder. Ovanligt nog vänder de sig främst till kvinnor.

Bedrägeri eller laglig verksamhet?

  • Ponzibedrägeri är ett slags investeringsbedrägeri som bygger på MLM och lockar med hög avkastning samtidigt som avkastningen istället betalas ut åt delägare högre upp i organisationen och för att hålla bedrägeriet igång. Kallas också pyramidbedrägeri.
  • MLM betyder Multi level marketing och kan i och för sig vara ett lagligt försäljningsnätverk som säljer verkliga varor. Som businessmodell är MLM inte hållbart eftersom endast en liten procent av nätverket faktiskt tjänar pengar på det, de flesta tjänar inget alls och en del till och med förlorar sina pengar.
 
Företaget sattes på varningslistan av Finansinspektionen i april 2022. Detta efter att brittiska finansinspektionen konstaterat att bolaget säljer tjänster utan tillstånd, och satt upp det på sin varningslista.

Vem som får ge investerings- och placerings-rådgivning är strängt reglerat också i Finland, och Igenius har inte sådana tillstånd här heller. Då har de inte rätt att erbjuda de tjänsterna.

Det betyder i klarspråk att sannolikheten att man förlorar sina pengar är stor.

– Varken Finansinspektionen eller polisen har särskilt stora möjligheter att reda upp den här typen av utländska bedrägerier, säger byråchef Eeva Granskog på Finansinspektionen.

Investeringsbedrägerier är en jättestor utmaning för myndigheterna numera. När ett Ponzi-försök stoppas kommer det snabbt nya. Typiskt för dessa bolag är också att de byter namn så fort myndigheterna är dem på spåren.

Enligt investeringsexperten Svenne Holmström, som driver utbildningsföretaget Ghost Investor i Raseborg, ser Igenius ut som ett typiskt Ponzibedrägeri. 

Han är väldigt förvånad att just kvinnor har intresserat sig för Igenius. Det är bra mycket vanligare att unga män faller offer för sådana här upplägg, som lockar med snabba cash och rikedomar.

Wincapita var ett typiskt exempel. Men "bli rik snabbt" är sällan en strategi som lyckas. 

– Man ska alltid förhålla sig skeptisk till sånt här. De skulle få nobelpriset i ekonomi om det verkligen fungerade på riktigt, säger Holmström.

Människan har en tendens att överskatta händelser med låg sannolikhet och underskatta händelser med hög sannolikhet. Och vår visualiseringsförmåga är stor när det gäller exempelvis den välfärd vi kan vinna på lotto, medan sannolikheten att vi ska vinna huvudvinsten de facto är löjligt låg. Oavsett om man köper en lottorad eller tio är det i praktiken lika osannolikt att man vinner huvudvinsten.

"Det är kända, tråkiga och trygga bolag som hängt med länge och vi känner igen i vardagen som generellt är bra. "

Svenne Holmström

investeringsexpert

 
Samtidigt tycker många att det är jättetråkigt att spara pengar. Men sätter man sina sparade pengar på pålitliga indexfonder kan de fördubblas inom tio år. 

– Bankerna säljer visserligen sina egna produkter, men man kan lita på dem. 99 procent av finländska sparare klarar sig bra endast med bankerna, aktier och fonder. Konstiga bolag på internet ska man akta sig för. Det är kända, tråkiga och trygga bolag som hängt med länge och vi känner igen i vardagen som generellt är bra. 

Om man söker spänning på aktiemarknaden kan man också vakna upp en dag tio år senare och märka att aktieportföljen inte är större än då man startade. En råvaru-prospekterare i Kanada som säljer för 4 cent aktien ska man inte satsa på. Ju lägre enhetspris, desto sämre kvalitet, enligt Holmström. Kvalitetsaktier ska gärna kosta 10 euro eller mer. 

Svenne Holmström påpekar att trots det faktum att män generellt har bättre ekonomikunskaper än vad kvinnor har, så är kvinnor bättre placerare. Kvinnor är bättre på att köpa och glömma, män tror de kan överlista systemet. Så är också män överrepresenterade när det gäller betalningsstörningar. 

"Det kan ta flera år för någon som satsat pengar i sånt här innan de medger för sig själv att de blivit lurade."

Mikael Appel

Polisens kommunikationschef

 
Kommunikationschef Mikael Appel
på Österbottens polisinrättning har inte stött på det nya bedrägeriförsöket ännu. 

– Om det är nytt kan det ta ett tag innan folk kommer underfund med att de blivit bedragna. Det kan ta flera år för någon som satsat pengar i sånt här innan de medger för sig själv att de blivit lurade. Med Onecoin till exempel tog det väldigt länge innan det började dyka upp brottsanmälningar. 

Det kan finnas risk att man blir misstänkt för brott och föremål för brottsutredning om man hjälpt till att utföra bedrägeriet, till exempel genom att värva nya medlemmar. Bedrägeri är ett målsägandebrott, vilket betyder att det är den person som misstänker att den blivit bedragen som ska göra brottsanmälan. 

– När man satsat stora summor pengar vill man in i det sista tro att det kommer att fungera, säger Appel. 

Appel berättar om ett annat bedrägerifenomen som dykt upp i kölvattnet av det förändrade världsläget. Många stora varuleverantörer har svårt med sina leveranser på grund av komponent- och råvarubristen. Det finns bedragare som utnyttjar detta och påstår att de har just den varan som det är ett halvt års leveranstid på hos de kända företagen. 

– Det gäller att vara försiktig och inte tro på allt. Låter det för bra för att vara sant så är det oftast det, säger Appel.