Torget under kulturnatten kommer att fyllas av lila ballonger. För även där kommer det jubilerande arbis att synas med kurssekreterarna Kristel Nordström och Camilla Nord och t.f rektor Bettina Mannström-Sand.

På måndag öppnar de slussarna till kurserna. Också om majoriteten av kursdeltagare i dag gör sin anmälan på nätet, så är det fortfarande väldigt många som ringer in sin kursanmälan i Nykalreby, betydligt fler jämfört med grannkommunerna. Och det beror inte på att Nykarlebyborna skulle vara sämre digitalt bevandrade än andra.

– Nykarlebyborna tycker om att prata. Som tur är tycker vi likadant, säger t.f arbisrektor Bettina Mannström-Sand.

Att arbis firar 60 år kommer också att märkas på kulturnatten på torget, där mängder av lila ballonger kommer att lyfta.

I höst kommer också en utställning med anledning av 60-årsjubileet att arrangeras i Rådhuset, där kvarlevorna från forna tiders arbiskurser finns utställda. Fast knappast någon minkmutation även om minkgenetik ingick i kursutbudet under flertalet år på 1960-talet.

Själv kommer jag i håg hur arbiskurserna under 1970-talet, åtminstone i Munsala, sattes på paus under pälsningstiden. De som inte hade egen farm var också upptagna med att jobba i pälsningssvängen.

I dag är folk upptagna av annat – året om. Så därför håller också trenden i sig med korta kurser, workshops och föreläsningar.

– Men så klart är finns de traditionella kurserna som sträcker sig över hela terminen kvar. Det gäller i synnerhet för motion och hälsa, musik, hantverk och språkkurser, säger Mannström-Sand.

De stora rikssvenska dragplåstren till TV-kändisar, eller deras föreläsningar, drar däremot inte lika bra som förr och de har därför fått ge vika för intressanta lokala föreläsare.

– Vi har redan nu många anmälda till seglaren Östen Karlssons föreläsning om sin resa över Atlanten, nämner Mannström-Sand som exempel.

Till föreläsningarna är anmälan redan öppen. En rikssvensk kändis, eller Clara Henry, finns i alla fall med som en i raden av 14 föreläsare. Hon kommer att tala under rubriken "Det är aldrig för sent att ge upp".

Bland nyheterna för i år finns Buti Yoga, Mamma+Barn, en workshop, där man får svettas och pigga upp sig med att dansa yoga.

Ett mord väntar likaså på att lösas på Juthbacka Herrgård en fredag kväll i september, ett rollspel där middagsgästerna tillsammans under middagen ska lösa mordgåtan.

– 25 får plats kring middagsbordet. Är det många fler som anmäler sig är vi inte främmande för att sätta in fler mystiska middagar, lovar Camilla Nord, mamma till morden på herrgården.