Elvaåriga Amanda Sandvik har precis kommit hem från skolan. Vanligtvis brukar familjens fyra katter hälsa henne välkommen, men inte i dag.

– De är väl upptagna, tänker Amanda.

Amanda kastar sig på soffan och lyssnar på husets knakningar och knäppningar. Det är ett väldigt gammalt tvåvånings hus ute på landsbygden i Lålax, Vörå. Ibland tycker hon sig höra fotsteg från övre våningen.

– Jag skrämmer väl upp mig i onödan. Som vanligt.

Plötsligt smäller en dörr igen på övervåningen. Katterna kommer ned så snabbt de kan. Förskräckt springer Amanda ut på verandan.

– Där blev jag sittande ända tills någon kom hem, säger Amanda som i dag är 24 år och bor i Stockholm.

– Det logiska i mig säger att inte tro på det övernaturliga. Men ändå väljer jag att tro, säger Amanda Sundvik.

Intresset för det övernaturliga och för mystik fungerar som drivkraft då Amanda återvänder till sina rötter i Österbotten med podcasten "Heimsökt".

– Heimsökt är en fiktiv skräckpodd. Varje avsnitt innehåller en skräckhistoria som är skriven av mig. Första säsongen består av tio avsnitt och fokuserar på platser som ligger nära mitt hjärta runtom i Österbotten.

– Jag vill lyfta fram gamla lokala historier och sägner från Österbotten och Svenskfinland och presentera dem i en modern kontext. Lite som Kaj Korkea-aho gjorde med den mytologiska figuren "Raamt" i boken "Gräset är mörkare på andra sidan". På så vis får lyssnarna bekanta sig med det kulturhistoriska arvet och berättelserna får leva vidare.

Amanda Sandvik

  • 24 år.
  • Kommer från Lålax i Vörå.
  • Aktuell med skräckpodden "Heimsökt". Premiär tisdagen den 3 oktober.
  • Lyssnar just nu på: Creepypodden och Rollspelsklubben.
  • Läskigaste filmen: "Jag såg 'The Grudge' som elvaåring och blir ännu smått skraj då jag är i badrummet".
  • Läser just nu: Obeliskporten av N.K. Jemsin. "Jag är ett stort fan av fantasyböcker".
  • Gillar: Långa middagar tillsammans med vänner, läsa, skriva och att baka kanelbullar.
  • Gulity pleasure: Spökjakt med Jocke och Jonna.

Heimsökt kommer ut två gånger i månaden på Spotify, Apple podcast och vår poddsajt.

– Som format lämpar sig podcasts utmärkt för skräckhistorier. Jag eftersträvar den där intima lägereldskänslan då jag bandar in avsnitten. Det finns också stämningsfulla ljudmattor och musik i avsnitten som bidrar till en intim och kuslig atmosfär.

– Första episoden handlar om "Häsigubbi" som sägs hålla till på Hälsingön i Larsmo skärgård. Jag rekommenderar alla att ta ett par hörlurar och gå ut på en liten promenad samtidigt som ni lyssnar på "Heimsökt". Det får gärna ännu vara ljust ute, annars kanske det blir lite för läskigt.

Amanda Sandvik, skaparen av

Amanda beskriver sig själv som en stor konsument av podcasts.

– Under flera år har jag lyssnat på många timmar av skräckpoddar i veckan. Specifikt rikssvenska poddar intresserar mig. Jag har emellertid länge saknat en plattform för historier med kopplingar till min hemtrakt, Österbotten och Svenskfinland. Det tomrummet hoppas jag kunna fylla med "Heimsökt".

– Jag tror att finlandssvenskar är bekanta med svenska sagor och legender men inte tvärtom. Förhoppningsvis intresserar "Heimsökt" också rikssvenska lyssnare. I framtiden vill jag inkludera lyssnarnas berättelser och upplevelser av allt mystiskt i Svenskfinland.

Något lurar i skuggorna ute på Hälsingön i Larsmo skärgård. Två bästa vänner njuter av sommaren, men vem eller vad är det som iakttar dem? I Heimsökts premiäravsnitt hör vi historien "Han som vaktar", och gör vårt inträde i skräcken i Svenskfinland. Podden görs av Amanda Sandvik för Vasabladet och Österbottens tidning.