Promenera med alpackor

Aava Kertun Kotitila i Södra Vallgrund ordnar en två kilometer lång promenad tillsammans med alpackor både på fredag och lördag, med start klockan 14. För att få komma med på turen behöver man boka plats på förhand. Promenaden kostar för både vuxna och barn.

Även alpackor besöker årets julöppning.

Lyssna på vinyler på Fondis

Med start klockan 20 på fredag ordnas evenemanget Äänilevy on Ystävä på Fondis. Fem dj:ar spelar vinyler och det utlovas bland annat deep jazz och madchester. Evenemanget ordnas av Fondis själva och föreningen 65Hz.

I helgen finns det chans att både se Barbiefilmen och att pyssla på Ritz.

Ta med familjen på bio

Har du inte hunnit se Barbie? Eller vill du eller dina barn passa på att se filmen, eller klassiska Frozen, på bio?

Ritz visar Frozen (2013) och Barbie (2023) på lördag och dessutom finns det möjlighet att pyssla på plats. Frozen visas på engelska med finsk text klockan 15.30. Barbie visas klockan 18 med finsk och svensk text.

Under helgen kan man bland annat bekanta sig med synkroniserad konståkning.

Bekanta dig med idrott på isen

På lördag mellan klockan 9 och 13 får barn i alla åldrar testa på olika isidrottsgrenar i ishallen. Barnen kan endera testa på grenarna genom att snöra på skidskorna eller genom att betrakta dem på avstånd. I evenemanget deltar Vasa Sports juniorer, Vasa Skrinnskoklubb och Wasa Team Skaters.

Promenera i stan

Inled nyårsfirandet med en promenad. Vaasan Kävelyklubi ordnar varje söndag en tio kilometer lång promenad i stan med start från torget klockan 10. Efteråt dricker man kaffe tillsammans.

Tomas Esselström Jonny Huggare Smeds och Johannes Björkqvist har föräldrapodden Pappalandia.

Lyssna på podd

Jonny och Johannes från Pappalandia har träffat europaparlamentariker Ville Niinistö. De talar om ofrivillig barnlöshet, att till slut få bli förälder och vad Niinistö anser att Finland behöver göra för de som upplever ofrivillig barnlöshet.

Lyssna på avsnittet eller på det allra senaste frågeavsnittet här.

Missa inte Tour de ski

Den 30 december är det premiär för Tour de Ski. Finlands lag beskrivs som "stjärnspäckat" och Joni Mäki från Vasa är med och kör touren för första gången. De första tre tävlingarna kan ses på Viaplay och de senare kan ses på Yle Arenan.

Vasabon Joni Mäki tävlar första gången i Tour de ski.

Skida, skrinna eller simma gratis

Snöra på skidorna och ge dig ut i skidspåren i din kommun. Eller kanske gillar du bättre att åka skridskor eller pulka?

I Vasa kan man på denna webbsida följa med i vilket skick spåren, backarna och isarna är. Vid Brändös, Lillkyros och Variskas bibliotek och från träffpunkt Huudi kan du dessutom låna skidor, skridskor eller snöskor.

Många har i år hoppat på trenden med vinterbad. I Vasa kan du simma gratis i Inre hamnen.

Vinterbadplatsen i Vasa ligger i Inre hamnen, nära Sandögatan.