Debatten i ÖT/VBL brukar vakna till liv i valtider. I år är det stillsamt i spalterna trots att det inte ens är två veckor kvar tills folket ska välja ny president i Finland.

En opinionsmätning Yle låtit göra i samråd med tankesmedjan Magma bjuder eventuellt på en förklaring. Enligt den skulle Alexander Stubb bli vald redan i första omgången om finlandssvenskarna ensamma fick välja president.

Av de finlandssvenskar som vet vem de tänker rösta på uppger 53 procent att de skulle rösta på Stubb. Pekka Haavisto kommer två med ett stöd på 24 procent medan Olli Rehn är tredje favorit med ett stöd på 7 procent.

Presidentvalet behöver inte debatteras på svenska eftersom finlandssvenskarna är tämligen överens om vem de vill se på posten. Men en bärande orsak till att debatten lyser med sin frånvaro är sannolikt nog att SFP saknar en egen kandidat i valet.

Därför hörs i detta val inte många SFP-röster som uppmanar väljarna att rösta rätt. I och med att SFP har intagit ett offside-läge kan presidentvalet gå ganska obemärkt förbi i Svenskfinland.

Det kan tyckas ganska paradoxalt med tanke på att vi just nu genomlider det säkerhetspolitiskt mest spända läget sedan andra världskriget. Alltså är det viktigare än någonsin att få rätt person på posten.

"Nackdelen är att SFP-beslutet osynliggör presidentvalet i Svenskfinland och en del låter bli att rösta."

Att SFP-beslutet om presidentvalet får grönt ljus i Yle-Magma-mätningen är antagligen symptom på en insikt om att SFP saknar en egen förmåga med en reell chans att bli president.

Nackdelen är att SFP-beslutet osynliggör presidentvalet i Svenskfinland och en del låter bli att rösta. Det kan gynna Sannfinländarnas Jussi Halla-aho i valet.