Doften av nybakat fyller korridoren utanför klassrummet i huslig ekonomi i Sursik skola. Det är åttonde- och niondeklassare som håller på att förbereda en festmåltid med gamla godingar. Förberedelserna startade redan i höstas.

– Eleverna har undersökt finländsk mathistoria och gjort presentationer. De har också intervjuat äldre släktingar om vad de åt förr och fått recept av dem, säger engelskaläraren Camilla Backman.

Hon projektkoordinator för tvååriga Erasmus-projektet Sustainable Alternative Future Essentials. Projektet startades på initiativ från Sursik och en maltesisk skola. I projektet deltar också skolelever från Grekland, Italien och Rumänien samt en organisation från Nordmakedonien. Mat och hållbarhet står i fokus.

– Erasmusprojekt är en bra möjlighet för eleverna att få vidga sina vyer och lära sig nya saker.

Ett tjugotal elever deltar i projektet och kommer under perioden få möjlighet att resa till Malta, Grekland, Italien eller Rumänien. Nästa vår väntas utländska gäster till Sursikbacken där projektet också avslutas.

Dagen till ära har eleverna klätt sig i gammaldags stil. Många av flickorna har klänning, huckle och flätor.

Ellen Dahlin jobbar vant med de karelska pirogerna. De har hon bakat många gånger med sin mormor.

Lärarna Camilla Backman, Jerker Ohls och Vivian Krokfors medverkar alla i det aktuella Erasmus-projektet. Bildkonstläraren Ohls berättar att han tillsammans med eleverna planerat logon för projektet.

Niondeklassaren Livia Holmberg är en av de sex elever som kommer att få åka till Grekland. Resan blir redan i vår.

– Det känns roligt. Man får lära känna nya människor och samarbeta med andra, säger hon samtidigt som hon plattar ut potatisrieskor.

Intill henne står åttondeklassaren Ellen Dahlin och diskar. Hon har nyss satt en plåt med karelska piroger i ugnen. Det är inte första gången hon bakat pirogerna.

– Min mormor bor nära Kuopio, hon brukar baka dem och sälja eller bjuda på. Jag har hjälpt till ganska många gånger, senast i somras, säger hon.

Tricket för att få en fin pirogdeg är att använda pastamaskin, enligt henne.

– Och så ska man sätta en stor klick smör på när de kommer ur ugnen.

Adam Wiklund och John Holmborg steker fattiga riddare på löpande band. Det är gott men inget de äter ofta, enligt dem.

En buffet med gamla klassiker dukas fram och tigerkakan skärs i bitar.

På dagens meny står saker som fisksoppa, karelska piroger, köttpiroger, potatisrieska, vispgröt, tigerkaka och fattiga riddare.

Ellen tycker också att det är intressant att delta i projektet och lära sig om andra kulturer. Både för henne och åttorna Adam Wiklund och John Holmborg är det ännu oklart om det blir en resa till Italien eller Rumänien nästa skolår. Men de hoppas alla på Italien.

– De har god mat och Turin är en ganska stor stad. Det är också en fotbollsstad, säger Adam.

Han och John steker fattiga riddare. Men det är inget de själva brukar laga hemma.

– Jag gör mest pasta, säger John.

Jämfört med Italien och Grekland så är kanske den finländska mathistorian ganska blek. Men då det gäller hållbarhetstemat är den ganska mitt i prick, konstaterar Camilla Backman.

– Här var folk tvungna att tänka hållbart för att få maten att räcka.