Hur kan vi hitta balans mellan att göra tillräckligt stora klimatinsatser så att vi kan känna oss nöjda med dem och samtidigt öka våra ansträngningar för klimatet? Räcker det att vi byter till mera miljövänlig teknik eller måste vi skapa nya sätt att orientera oss i tillvaron?

– Många forskare menar att det är en önskedröm att tro att vi kan lösa den här frågan endast med teknik. Men vi har också en möjlighet att i omställningen bygga bättre och mer meningsfulla och hållbara liv, säger Camilla Kronqvist, universitetslektor i filosofi och global etik.

"En omställning till en mera hållbar vardag kan innebära ett annorlunda, eventuellt mindre bekvämt liv i en förändringsfas. Men inte som slutprodukt."

Camilla Kronqvist

Förra veckan besvarade Camilla en fråga från en förälder som vill men inte får till bättre klimatval i familjens vardag. Föräldern har redan samvetskval och befarar att barnen kommer att döma hen hårt i framtiden.

I podden går Camilla djupare in på hur individen kan förstå utmaningen, men också hur hen kan göra konkreta förändringar i sitt liv.

– En omställning till en mera hållbar vardag kan innebära ett annorlunda, eventuellt mindre bekvämt liv, åtminstone i en förändringsfas. Men inte nödvändigtvis som slutprodukt.

LÄS OCKSÅ: "Jag borde göra bättre klimatval men får inte till det" – här är expertens tips

Våra problem med klimatet och social hållbarhet pekar inte på att vi levt bra liv tills nu och nu måste få det sämre, säger Camilla. Tvärtom: det var inte bra liv fastän de var bekväma eller kanske begärliga. De var ohållbara liv.

– Vårt problem ligger i att så många brukar göra på ett visst sätt. Vanor är svåra att förändra då vi är beroende av dem för att få vardagen att fungera. En familj kan fundera på hur den kan göra saker på ett annat sätt, och vara en förebild för andra.

"Problemet är stort. Alla förändringar som vi kan göra måste vara små i början. Många små förändringar kan skapa någonting stort till slut."

Camilla Kronqvist

Viljesvaghet och moraliska frestelser pekar på verkliga konflikter i livet. Det är en förklaring till varför det kan vara svårt att göra det som vi vet är rätt och att skapa en större samhällelig förändring.

– Individen mår bäst av att tänka på vad hen kan göra i sitt eget liv. Problemet är stort. Alla förändringar som vi kan göra måste vara små i början. Många små förändringar kan skapa någonting stort till slut.

Du kan lyssna på podden via vår poddsajt, Apple podcasts och Spotify.