Att vara bitter eller martyr gentemot sina närstående är inget lyckat koncept för att få uppmärksamhet, empati eller förståelse. Ändå kan det handla om en sådan önskan då exempelvis en förälder tar sig rätten att osakligt kritisera eller domdera över sina vuxna barn.

"Föräldrar-barnrelationen är en extremt nära relation. Den är enormt laddad med känslor och förväntningar. Här finns alla ingredienser till stora besvikelser."

Heikki Kurkiala

Förra veckan besvarade familjepsykoterapeuten Heikki Kurkiala en fråga från en kvinna vars åldrande mamma kritiserar allt från presenterna som dottern ger till hur dottern och hennes partner fostrar sina barn. Ingenting är tillräckligt bra.

– Det kan vara en smärtsam process att förstå att relationen inte är som glansbilden om den villkorslösa kärleken mellan förälder och barn. Föräldrar-barnrelationen är en extremt nära relation. Den är enormt laddad med känslor och förväntningar. Här finns alla ingredienser till stora besvikelser.

Heikki betonar gränssättning och öppen kommunikation mellan alla som ingår i familjen, i den mån det är möjligt. I värsta fall kan en förälders destruktiva beteende leda till att kontakten mellan föräldern och barnet bryts.

– Martyrskap är ett sätt att manipulera och väcka skuldkänslor hos dottern för att få dottern att gå mamman till mötes och blidka mammans behov.

Du kan lyssna på podden via vår poddsajt, Apple podcasts och Spotify.