I söndags framstod Jakobstads- och Karlebyregionen plötsligt som navet i Finland. Tre kandidater till presidentposten dök upp exakt samma dag i regionen för att träffa väljarna.

Både De grönas Pekka Haavisto och Sannfinländaren Laura Huhtasaari hamnade dock i skuggan av Sauli Niinistö som samlade de största folkskaran. Effekten hade sannolikt varit densamma i vilken annan finländsk region som helst.

Sauli Niinistö har inte bara draghjälp av att han är sittande president. Framför allt har han hjälp av att medborgarna är mycket nöjda med hur han har förvaltat presidentämbetet under den innevarande mandatperioden.

Med det stora stöd den sittande presidenten har kommer valet sannolikt att vara avgjort redan efter den första valomgången.

Niinistö har också landets ungdomar bakom sig. I det skuggval som Föreningen Finlands ungdomsarbete Allians ordnade i måndags fick Niinistö 68,7 procent av rösterna. Pekka Haavisto hamnade tvåa med 9,7 procent av rösterna medan Laura Huhtasaari kom trea med 7,0 procent.

SFP:s Nils Torvalds landade på en sjätte plats med 2,4 procent. Det är inte alls illa med tanke på Niinistös överlägsenhet och att Torvalds representerar det marginella partiet SFP.

Hela 68.500 ungdomar i över 800 skolor röstade i skuggvalet. Det betyder att resultatet kan betecknas som synnerligen representativt för hur de unga tänker i valet.

Att så många ungdomar valde att delta är i sig en positiv sak. Det visar att unga har ett intresse av samhällsfrågor.

Det skulle inte förvåna om valresultatet i det egentliga presidentvalet den 28 januari landar rätt nära resultatet i det ungdomliga skuggvalet, åtminstone då det gäller rangordningen av de olika kandidaterna. Haavisto tilltalar de rödgröna liberalerna, Huhtasaari lockar de EU- och invandringskritiska nationalisterna medan Niinistö i och med sitt breda stöd inte är beroende av någon enskild nisch eller klick.

För en stor del av folket framstår Sauli Niinistö som en klok och rätt lågmäld statsman som lyckas navigera rätt bland alla blindskär. Till exempel gick Yles rätt aggressiva reporter bet i sina försök att få Niinistö på fall i den stora tv-valtenten på tisdagskvällen.

För en stor del av folket framstår Sauli Niinistö som en klok och rätt lågmäld statsman som lyckas navigera rätt bland alla blindskär.


Tvärtom gjorde Niinistö nya markeringar i Natofrågan, en av presidentvalets mer kinkiga frågeställningar. Han har ingen brådska med en anslutning till militäralliansen, men om Rysslands Natoantipati leder till att ryssarna börjar betrakta hela västra Europa som sin fiende kan Niinistö tänka om.

Den är en välövervägd ståndpunkt som kan falla en hel del väljare i smaken.

Också det tal som Sauli Niinistö höll som en del av valtenten var välbalanserat. Niinistö valde att tala om fred ur tre olika synvinklar, nämligen fred ur en säkerhetspolitisk synvinkel, fred ur naturens och miljön synvinkel och samhällsfreden.

Det var en smart inramning. Mycket tyder alltså på att de andra kandidaterna i presidentvalet får nöja sig med den mediesynlighet som de har erhållit för sina respektive partiers del.

Den är också värd en hel del.