Något så här massivt har jag aldrig sett.

Orden tillhör Aija Ström som har inspekterat ett vårdboende i Jakobstad, hennes förfäran gäller hanteringen av läkemedel.

Inte en enda av vårdarna på Esperi Cares äldreboendeenhet Edit har enligt inspektören haft tillstånd för hantering av läkemedel. Uppgiften levererades i en nyhet i fredagens ÖT (16.3).

Äldreboendet har också saknat en behörig enhetschef. Simon Holmstedt i Social- och hälsovårdsnämnden verkar med andra ord ha fog för den kritik han framför i tidningen och som tar fasta på att politikerna har förblindats av privatiseringsviljan.

Det här liknar mer förvaring än vård.

Till saken hör att det kommer ymnigt med rapporter om liknande missförhållanden vid Esperi Cares andra enheter i landet. MTV berättade den 11 mars om 21-åriga autistiska Jussi som trivdes bra på ett vårdhem i Rovaniemi fram till den dagen hemmet såldes till Esperi Care.

Vårdarnas byttes ut, styrkan reducerades, läkemedelsutdelningen blev sporadisk och ett halvt år efter övertagandet började Jussi drabbas av upprepade attacker av epilepsi. Jussis anhöriga kände vanmakt då de såg att Jussi våndades stort varje gång han tvingades återvända till boendet.

Då Jussis mamma Terhi Vanha bloggade om sina upplevelser fick hon korn på att det fanns stora problem också på andra Esperi Care-enheter i landet.

I februari rapporterade Iltalehti (12.2) om en undersökning som Tehy-tidningen har utfört bland vårdanställda. Hälften av de 150 tillfrågade vittnade om att patientsäkerheten har varit i fara på Esperi Cares enheter under det senaste halvåret.

I de allra flesta fall har det handlat om otillräcklig personaldimensionering. Klienter har lämnats utan övervakning, ofta som en följd av att vikarier inte har kallats in eller att vikarierna bara jobbat under en del av dagen.

I en del fall har icke existerande människor antecknats för arbetsturer. I scheman har man också infört administrativ personal som inte alls jobbar på enheten i fråga eller vikarier som inte ens har tillfrågats för arbetsskiften.

Enheterna har inte betalat ut kollektivavtalsenliga övertidsersättningar. I stället har man tryckt på för att få anställda att ta ut timme för timme-ledigheter.

Stressen har utlöst misstag i läkemedelshanteringen. De uppdagade problemen i Jakobstad verkar alltså vara en del av den personalpraxis som verkar ha varit satt i system på en massa andra Esperi Care-enheter i hela landet.

Är någon förvånad?

Svar nej. Vi har länge översköljts av motsvarande rapporter om vanvård och missförhållanden från Sverige som har legat före oss i privatiseringsiver.

Vinstintressen i vården är svårkombinerade med bästa möjliga omsorg på klientens villkor. De stora vårdkoncernerna ägs av utländska kapitalplaceringsbolag som enbart har ögon för avkastning på placerat kapital.

Inte oväntat figurerar både Esperi Cares och Attendos chefer i topplistorna över vem som förtjänar mest i landet. Cheferna är inte valda utgående från sina vårdmeriter, de är framvaskade för sin förmåga att maximera avkastning på affärsverksamhet.

Det här betyder inte att det ska falla någon skugga på de vårdare som privata boenden har anställda och som vill göra sitt bästa. Ansvaret vilar helt och hållet på ledningen för vårdbolagen och de politiker som har upphandlat tjänsterna.

Ingen skugga ska falla på de vårdare som privata boenden har anställda och som vill göra sitt bästa. Ansvaret vilar helt och hållet på ledningen för vårdbolagen och de politiker som har upphandlat tjänsterna.

Om det uppdagas att upphandlade vårdtjänster inte fyller kvalitetsmåttet bör de politiskt ansvariga naturligtvis utnyttja de möjligheter som finns att avsluta samarbetet. Men det är samtidigt lättare sagt att gjort i många lägen där alternativ helt enkelt saknas.

Autistiska Jussi i Rovaniemi och många, många andra saknar alternativ. Vad anser regeringen att vi ska göra åt det problemet?

Det är ju faktiskt beslutsfattarna på riksplanet som har fattat de beslut som har eliminerat verksamhetsförutsättningarna för den typ av kommunal och föreningsbaserad äldreomsorg vi har haft tidigare.

Nu är vi helt i händerna på privata vårdproducenter som inte ens verkar bry sig i att leva upp till den personaldimensionering som den kommunala och föreningsbaserade äldreomsorgen inte klarade av ekonomiskt.