Foton som tas med drönare är bra i ett läge då man vill skapa sig en helhets- och eller översiktsbild av ett problem.

Därför kom drönaren väl till pass då ÖT i tisdags ville beskriva situationen vid farmområdet Vallan i Jakobstad. Bilden visade en hel, stor pälsindustri som ur miljövårdens synvinkel har blivit helt ohanterlig med de verktyg miljövårdstjänstemännen har haft i form av enskilda miljötillstånd.

Det är inte de enskilda pälsfarmarnas eller miljövårdstjänstemännens fel att avloppsvatten från 125.000 pälsdjur i 33 kilometer skugghus varje vår rinner orenat ut i havet. Men tyvärr har både miljön och fastighetsägarna i Fäbodaviken hamnat i kläm som en följd av att samhället saknar verktyg för att handskas med denna sammansatta situation.

Men tyvärr har både miljön och fastighetsägarna i Fäbodaviken hamnat i kläm som en följd av att samhället saknar verktyg för att handskas med denna sammansatta situation.

Så här kan vi inte ha det, då våra nuvarande regelverk inte längre fungerar måste de uppgraderas. I annat fall blir det mycket svårt för myndigheterna att argumentera varför det är så viktigt att varje enskild sommarstugeägare investerar i dyr gråvattenrening för sommarens diskturer och bastubad.

Kraven vi ställer på allmänheten måste stå i rimlig proportion till de krav vi ställer på pälsindustrin, hur lukrativ den senare än är för samhället.

Med tanke på att pälsfarmarna ligger internationellt under etisk lupp ligger det också i deras intresse att vi gemensamt kommer tillrätta med olägenheter av det här slaget. Problemet blir inte mindre av att de beklagliga och återkommande utsläppen från farmområdet drabbar ett av staden Jakobstads mest natursköna och viktigaste rekreationsområden.