Tjugo representanter från regionens pensionärsföreningar är på plats i Campus Allegro för att bekanta sig med Österbottens Tidnings digitala nyheter. Flera av representanterna fungerar också som it-stödpersoner i sina föreningar, till exempel Ulla Grönvall-Streng från Milstolpen.

– Vi lär ut åt andra pensionärer hur de ska använda till exempel e-tidningen. De flesta läser papperstidningen men är medvetna om e-tidningen. Men många känner inte till dess flexibilitet, säger Grönvall-Streng.

Ulla Grönvall-Streng från Milstolpen funderar kring digitala lösningar med projektledare Philp Hatt.

Själv läser hon bara e-tidningen.

– För det första vill jag slippa de stora pappershögarna, för det andra reser vi mycket och skulle vi ha en pappersprenumeration skulle vi behöva ringa och göra avbrott i prenumerationen då vi är borta.

Som aktiv i Jakobstadsnejdens guider är det viktigt att hon håller sig uppdaterad om vad som händer i regionen och hon har ett eget knep:

– E-tidningen är fenomenal. När jag ser intressanta artiklar i e-tidningen så sparar jag dem i en mapp på min dator. Dessutom är det lätt att dela med sig av dem till bekanta.

Ett tjogtal it-intresserade pensionärer samlades i måndags för att lära sig mer om Österbottens Tidnings digitala produkter.

Sven-Olof Engström visar ÖT:s Nyhetsbrev åt Göran Westerlund.

Inga Lund från Larsmo-Eugmo pensionärsförening är däremot en inbiten läsare av papperstidningen.

– Jag är med i dag främst för att se om jag kan lära mig något nytt. Hos oss är det bara papperstidningen som gäller, säger Lund. 

Men helt obekant med ÖT:s digitala produkter är hon inte.

– Jag läser ÖT:s Måndagsnytt som kommer till e-posten. Inlägg till Minneslistan lämnar jag också in digitalt.

"E-tidningen är fenomenal. När jag ser intressanta artiklar i e-tidningen så sparar jag dem i en mapp på min dator. Dessutom är det lätt att dela med sig av dem till bekanta."

Ulla Grönvall-Streng

 
Efter att ha fått bekanta sig med ÖT:s redaktion håller chefredaktör Kenneth Myntti en kort presentation innan projektledare Philip Hatt går igenom ÖT:s digitala produkter. Det handlar om både nyhetsflödet på ot.fi, e-tidningen och det historiska arkivet. Samtliga tjänster är tillgängliga för prenumeranter.

En av de vanligaste frågor som kommer till kundservicen handlar om hur prenumeranter kan få tillgång till e-tidningen och de plus-märkta artiklarna på ÖT:s webbplats. Med hjälp av sitt kundnummer kan var och en skapa ett konto som är länkat till ens prenumeration. Kundnumret finns på fakturan.

– Vår webbplats är ingen banktjänst, därför finns det ingen orsak att logga ut mellan besöken, säger Hatt.

Svenska pensionärsförbundets it-koordinator Robert Riska svarar på Göran Westerlunds frågor. ÖT:s chefredaktör Kenneth Myntti lyssnar till Philip Hatt.

Efter Hatts presentation berättar ÖT-fotografen Jonas Brunnström om nyhetsbilder. Därefter håller Svenska pensionärsförbundets it-koordinator Robert Riska en bildbehandlingskurs för pensionärerna. Seminariet hålls nämligen som ett samarbete mellan pensionärsförbundet och HSS Media. I november hölls ett liknande tillfälle i Vasa.

– Tanken är att pensionärer hjälper pensionärer. De har tid och de kan ofta förklara på ett sätt som andra äldre förstår, säger Riska.