Undantagsförhållandena ändrar en del på det traditionella påskfirandet och polisen i Österbotten vill påminna om de givna rekommendationerna och regeringens direktiv.

Den här påsken uppmanar polisen alla att fira hemma med sin närmaste familj. Att åka ut till stugan, om den råkar ligga inom området där du annars rör dig dagligen är okej, men att resa land och rike runt är inte att rekommendera just nu. Kom ihåg begränsningar som gäller för in- och utresa i landskapet Nyland.

Var i övrigt uppmärksam på vem du rör dig med, undvik att träffa personer som du inte annars träffar. Undvik folksamlingar vid köpcenter, butiker eller servicestationer - det är allas gemensamma ansvar att hindra spridningen av Coronaviruset, skriver polisen.

Att ordna offentliga tillställningar och sammankomster med över tio deltagare är för tillfället inte tillåtet. Det är inget som hindrar att man bränner sina påskbrasor så länge man följer räddningsverkens anvisningar, men några publikevenemang invid påskbrasorna är inte tillåtna.

Räddningsverket påminner alla om att beakta värdet och vakta brasan om man bestämmer sig för att elda en. 

Så här eldar du brasan

  • En brasa kan brännas utanför tätorter på egen tomt eller någon annanstans medmarkägarens tillstånd.
  • Tillräckligt avstånd till bostadsbyggnad och träd, kom ihåg att fråga lov av grannen när du ska bränna så att hen pratar med dig också efter påsk
  • Kontrollera att det inte råder fara för skogs- eller gräsbrand på området, det kan du snabbt kolla här https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varningar.
  • Lugnt väder är bäst när man ska bränna! Det är förbjudet att göra upp öppen eld vid hård vind.
  • Ha utrustning för förstahandssläckning: vattenämbar, -slang, brandsläckare osv. Om elden rymmer kan effektiv förstahandssläckning rädda från stor förödelse.
  • Lämna inte brasan ensam! Se till att öppen eld inte är utan uppsikt ens för en liten stund.
  • Källa: Räddningsverket