Coronafallen från Northvolts fabriksbygge i Skellefteå fortsätter att droppa in i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Nu har sammanlagt 12 personer smittats och de har i sin tur smittat 2 andra personer. Det innebär att smittfallen med koppling till Skellefteå är 14 stycken i Mellersta Österbotten.

Alla de positiva testsvaren analyseras för att se om det rör sig om den brittiska mutationen, men ännu har Soite inte fått några svar från THL. 41 personer inom Soites område sitter fortfarande i karantän på grund av smittkedjan från Skellefteå.

 

De senaste 14 dagarna har 18 fall av covid-19 konstaterats i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Det ger en incidens på 23 fall per 100 000 invånare. Det kan jämföras med Vasa sjukvårdsdistrikts incidens på 132.

I nuläget vårdas ingen på centralsjukhuset i Karleby på grund av covid-19. Sammanlagt har Soite konstaterat 193 coronafall sedan pandemins början.

Soite meddelar att 96 procent av de äldre som bor på ett boende med heldygnsomsorg nu är vaccinerade mot covid-19. 

För 80-plussare och deras närståendevårdare som bor med dem eller någon annan 70-plussare som bor i samma hushåll (till exempel partnern) är nästa möjlighet att boka vaccintid på tisdag från klockan 12. Vaccinbokningen öppnar varje tisdag klockan 12 så länge vaccinerna räcker. Vaccintid kan bokas både via telefon och elektroniskt.

Soite har på sin coronawebbplats en vaccinmätare, som visar hur vaccineringarna framskrider. Den uppdateras varje måndag.