Fallet har koppling till utlandet och det har inte förekommit någon exponeringsrisk till följd av fallet vilket ÖT/Vbl skrev om tidigare

På torsdagen konstaterades fyra fall i Jakobstadsregionen och gemensamt för dem alla är en koppling till södra Finland. Ett av de fyra hör till exponeringen vid Alma daghem.

Av de totalt sju fall som konstaterades i går sex fall konstaterats vara smittade från en och samma person från södra Finland. 

Smittskyddsläkare Johanna Gripenberg säger att i detta skede vet man inte om något av fallen hör till ett muterat virus utan man väntar på resultat. 

När det gäller situationen på Alma daghem är situationen den samma som i går. 

– Alla exponerade sattes i karantän i går så det är för tidigt att säga om det kommer nya fall. Vi har tidigare haft exponeringar på daghem och då har det inte lett till några stora smittospridningar. Vi hoppas slippa det nu också, säger Gripenberg.

Gripenberg säger att så fort man tycker att läget är lugnt blossar det upp nya fall. Hon tror också att det är mycket möjligt att nya positiva fall dyker upp och syftar då främst på smittokedjan kopplad till södra Finland. Gripenberg hoppas att familjemedlemmarna hålls i karantän.

Hon uppmanar till fortsatt försiktighet, att folk inte ska röra på sig och hålla de rådande instruktionerna.

Social- och hälsovårdsverket meddelade om nya coronaexponerade platser på sin hemsida under torsdagskvällen. 

Tisdagen 6.4 exponerades stadsbiblioteket i Jakobstad för corona klockan 15-17. 

Onsdagen 7.4 exponerades gymmet Ole.fit i Jakobstad klockan 19-20:30.


Torsdag 8.4 exponerades Medi apoteket i Prisma i Jakobstad för corona klockan 9:30-10. 

Ifall man har vistats på någon av ovanstående platser under exponeringstiden kan man själv alltså ha blivit exponerad för coronasmittan och löper risk att utveckla symtom. 

 
Ifall man upplever att man utvecklar symtom inom loppet av 14 dagar från det att man vistats på någon av dessa platser uppmanar Social- och hälsovårdsverket att man kontaktar vården för att få ta ett coronatest.

Uppdaterad kl 13.16 med att gymmet Ole.fi exponerats.
Korrigerad kl 14.47 med att Gripenberg syftade på smittokedjan kopplad till södra Finland och inte till utlandet.