Den som är över 80 år kan genast få sin fjärde spruta vid vaccinationscentren som Soite har. Så fort som möjligt kommer man också att börja vaccinera för fjärde gången vid äldreboenden.

Den 80-plussare som fått sin tredje spruta för minst tre månader sedan kan få en fjärde vaccindos. Alternativt kan en person som fyllt 80, har vaccinerats två gånger och sedan haft sjukdomen för minst tre månader sedan få en vaccindos till nu.

Genom att ge en fjärde vaccindos försöker man ge de äldre ett effektivare skydd mot svår sjukdom som kan leda till sjukhusvistelse och minska coronadödsfallen bland äldre.

THL har rekommenderat sjukvårdsdistrikten att snabbt inleda vaccineringen, eftersom coronaepidemin just nu är som kraftigast.

Om en person som fyllt 80 har vaccinerats tre gånger och dessutom haft sjukdomen så behövs inte någon fjärde dos i det här skedet.

 

Soite ordnar den fjärde vaccineringen för alla över 80 år vid vaccincentren från och med torsdagen den 24 mars. Till vaccinering kan man komma enligt walk in-principen, alltså utan tidsbokning.  Mer info finns på Soites coronawebbplats

Vaccintid kan också bokas via nätet eller per telefon.

 

Enligt THL:s rekommendation kommer alla boende på Soites serviceboenden med heldygnsomsorg för äldre att få en fjärde dos, oberoende av ålder. Däremot behövs ingen fjärde dos för unga personer med funktionsnedsättning, fast de bor på boende. Rekommendationen om en fjärde dos gäller uttryckligen de äldre. 

Soite kommer i första hand att ge mRNA-vaccinen från Biontech-Pfizer eller Moderna som fjärde dos. Det är också möjligt att ge Janssens Nuvaxovid.