Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

1.12.2020

En dag framåt
Nyhetsbild

Glädjetårar i Edinburgh – Finlands debutant avgjorde med osannolikt mål

FOTBOLL En alldeles ofattbar avslutning på matchen och en lika ofattbar landslagsdebut av Amanda Rantanen. Det gav Finland segern mot Skottland.

Nyhetsbild

Trumps justitieminister: Valfusk inte bevisat

William Barr är president Donald Trumps justitieminister. Nu säger Barr att inga bevis har kunnat påvisas för det massiva valfusk hans chef envisats med att hävda efter valet den 3 november.

Nyhetsbild

Samlingspartiet vill blicka bortom coronan – satsar på sysselsättning, innovation och kunnande

Samlingspartiet presenterade sin skuggbudget på tisdagen. Enligt den skulle nettoupplåningen vara cirka 1 miljard mindre än i regeringens budgetförslag.

Nyhetsbild

Fork ställer in konsert i Vasa – spelning i Åbo blev deras sista någonsin

På grund av coronarestriktioner ställs spelningarna i Vasa in.

Nyhetsbild

Fyra månaders villkorligt fängelse för hot mot inrikesminister Ohisalo

En 30-årig man har dömts till villkorligt fängelse bland annat för att ha hotat inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) på Instagram.

Nyhetsbild

Karleby villigt att köpa Kokkotyös tvätteri

Karleby Karleby stadsstyrelse har ebjudit sig att lösa in aktierna i Kokkopesu för 175.000 euro.

Nyhetsbild

Ingen match för Tiikerit

VOLLEYBOLL Det blir inga fler ligamatcher för Kokkolan Tiikerit detta år.

Nyhetsbild

Mestis tar coronapaus

ISHOCKEY Tio Hermesmatcher flyttas till nästa år.

Nyhetsbild

Bil körde på gågata i Tyskland – fyra döda

Fyra människor har dödats och 15 har skadats efter att en stadsjeep har kört in i ett område för fotgängare i Trier i Tyskland. Polisen har gripit den 51-årige föraren som var kraftigt berusad.

Nyhetsbild

Den fysiska och den digitala världen möts i 5G – "En verktygsback med många möjligheter"

Vi är bara i början av den tekniska evolution som den nya generationens nät möjliggör, säger Heidi Himmanen, ledande sakkunnig vid Traficom. Aaltoprofessorn Raimo Kantola säger att konkurrensen fungerar – alla tävlar i samma lopp då det gäller det snabba nätet.

Nyhetsbild

Polisen fick nya anvisningar om vargsituationer

I anvisningen om polisens verksamhet i situationer som gäller stora rovdjur och vildsvin har definitionen för varg som orsakar oro, hot och fara specificerats.

Nyhetsbild

Sundby skolas öde avgörs i fullmäktige på måndag

PEDERSÖRE Sundby skolas framtid avgörs troligtvis på måndag morgon. Då sammanträder kommunfullmäktige i Pedersöre.

Nyhetsbild

Victor Suni från Nykarleby 4H vinnare i årets solrostävling

Årets solrostävling har avgjorts. Höga solrosor har odlats på flera håll i Svenskfinland. Vinnaren i solrostävlingen 2020 är Victor Suni från Nykarleby 4H.

Nyhetsbild

Ulrica Karp fortsätter leda Högskolestiftelsens styrelse

Högskolestiftelsens styrelse och delegation förblir nästintill oförändrade. Här är namnen på alla som valts för förtroendeuppdrag i stiftelsen 2021.

Nyhetsbild

Danmark: Unga uppmanas testa sig före jul

Alla unga i åldrarna 15–25 år som bor i någon av de 17 kommunerna i Köpenhamnsområdet – bland annat Köpenhamn och Fredriksberg – uppmanas testa sig för Covid-19 innan julen är här.

Segerraden förlängd för Sport – besegrade Tappara

4–2 (2–0, 0–0, 2–2) blev resultatet när Sport och Tappara möttes på tisdagen. I och med detta har Sport tre raka segrar i Finland FM-Ligan herr i isho...

Nyhetsbild

Hösten har varit exceptionellt varm – topp på 23,7 grader i september

På flera håll i landet har hösten varit historiskt varm. Medeltemperatur har växlat från drygt 10 grader på västkusten till knappa 2 grader i lapska armen.

LEDARE: Allt fler köper begagnat på nätet

Coronaviruset erbjuder en medicin mot slit och släng-kulturen. Ju fler som köper begagnat, desto mer måste tillverkarna tänka på andrahandsvärdet.

Nyhetsbild

Bil körde in i folkmassa i Tyskland – fyra döda

Fyra människor har dödats och 15 har skadats efter att en bil kört in i ett område för fotgängare i staden Trier i Tyskland. Polisen har gripit den 51-årige föraren som är bosatt i området.

Nyhetsbild

Fängslad KI-forskare ett steg närmare dödsstraff

Den svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalali, som sitter fängslad i Iran, har nu flyttats till det fängelse där dödsstraffet ska genomföras, uppger Amnesty. "Det är extremt alarmerande", säger Ami Hedenborg, pressansvarig på svenska Amnesty.

Nyhetsbild

Vasas teatrar hade precis fått fart – nu stänger de igen

Efter ikväll blir det inga fler föreställningar på Wasa Teater och Vasa Stadsteater innan jul. Synd på bland annat en sällsynt fin julkonsert, säger Ann-Luise Bertell, teaterchef på Wasa Teater.

Nyhetsbild

Pensionärsförbunden: Prioritera äldre vid coronavaccinering

Pensionärsförbundens intresseorganisation, PIO, gläder sig över att ett coronavaccin är nära. De hoppas att den äldre befolkningen i Finland prioriteras när vaccineringen väl inleds.

Nyhetsbild

Det historiska derbyt mellan Centers och IFK ställs in

ISHOCKEY På onsdagskvällen skulle Centers och IFK Lepplax mötas i ett derby för första gången på nästan trettio år. Därav blev intet. De nya, skärpta restriktionerna gör att hockeyderbyt ställs in.

Nyhetsbild

Roy Pietilä: De anställdas förslag klingade för döva öron

Karleby Fackets representanter satt med i Karleby stads samarbetsförhandlingar, men enligt Roy Pietilä var känslan från början att allting var klappat på förhand.

Nyhetsbild

Coronagruppen ska ta fram manual för säkert julfirande i coronatider: ”Viktigt när släkten kommer"

ÖSTERBOTTEN Julfirandet bör ske på ett tryggt sätt. Därför kommer Österbottens samordningsgrupp att ta fram goda råd till befolkningen.

Nyhetsbild

Thomas Enroth: "Det här var droppen – nu är det krig!"

I morgon (onsdag) skulle den köra igång – den stora julkonserten. Så kom plötsligt beskedet om skärpta restriktioner: Högst 20 personer får samlas i Österbotten i tre veckor framöver.

Kati kämpar framgångsrikt mot den egna rädslan i simhopp

SIMHOPP Det blir inte riktigt lika vågade simhopp som tidigare, men medaljerna ramlar in för Kati Peltola-Vikström. Nu senast i 3 meter svikthopp för Masters damer i Uleåborg.

Nyhetsbild

Nu införs strängare regler för evenemang igen – gränsen tillbaka på 20 personer

Från och med imorgon skärps begräsningarna igen. Max 20 personer får delta i offentliga tillställningar och inga undantag, det meddelar Regionförvaltningsverket.

Nyhetsbild

Pfizer ansöker om EU-tillstånd för covid-vaccin

Läkemedelsbolaget Pfizer ansöker tillsammans med Biontech till europeiska läkemedelsmyndigheten EMA om godkännande av sitt coronavaccin.

Nyhetsbild

Bonham Carter om serien "The Crown": Vi har ett moraliskt ansvar

Först var det den brittiska kulturministern Oliver Dowden som tog till orda och menade att Netflix borde informera tittarna om att serien "The Crown" är fiktion.

Nyhetsbild

Försäljningstillstånd för coronavaccin väntas innan julen

Coronasmittan sprider sig snabbt just nu, i synnerhet bland invandrarna. Över en fjärdedel av dem som har smittats av viruset har utländsk bakgrund.

Nyhetsbild

Släkting hittade den instängde mannen – hon försökte larma socialen i flera år

I flera år försökte hon larma vården och socialtjänsten om kvinnan och hennes son. Den släkting som hittade sonen, skadad och isolerad i en lägenhet, berättar i en intervju med DN om myndigheter som vägrade lyssna.

Nyhetsbild

Vardagen i Karleby påverkas då Soite nått accelerationsfas – det här gäller nu

KARLEBY Den hobbyverksamhet som ordnas av staden ställs in och Karlebynejdens institut övergår till distansundervisning för de större grupperna. Här kan du läsa vad som påverkas i Karleby då Soite gått in i accelerationsfasen.

Nyhetsbild

Åbo svenska teater ställer in alla föreställningar

Coronarekommendationer stänger Åboteater.

Nyhetsbild

Avisningsmaskin krockade med flygplan på Kronoby flygfält

KRONOBY En avisningsmaskin krockade med flygplansmotorn på det parkerade 11.55-flyget på Kronoby flygplats lite före klockan 11 på tisdagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Norge tävlar inte mer i världscupen i år – Sverige tvekar

LÄNGDSKIDOR Norges längdskidåkare deltar inte i världscuptävlingarna i Davos och Dresden. Som läget är nu planerar man heller inte att ställa upp i Tour de Ski efter nyår. Sverige överväger också att hoppa av de kommande tävlingarna.

Nyhetsbild

Dan Lolax ny chefredaktör för Kommuntorget

Kommuntorget blir systertidning till Kuntalehti och byter chefredaktör.

Nyhetsbild

Nu är 200 personer i karantän i Jakobstadsregionen – Två fall till i kända smittkedjor

JAKOBSTAD Två personer till har konstaterats smittade med coronavirus i samband med veckoslutets smittkedjor i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

Spänt i Mellanöstern inför maktskifte i USA

Mordet på en iransk kärnfysiker får Mellanöstern att koka. Teherans ärkefiender tycks stå enade inför ett maktskifte i Vita huset som lovat diplomati snarare än sanktioner.– Israel vill försvåra för USA att ingå i kärnenergiavtalet igen, säger analytikern Jan Hallenberg.

Nyhetsbild

550 nya coronafall i Finland

Efter veckoslutets svacka i antalet coronafall rapporterar THL igen stigande siffror.

Nyhetsbild

Rikaste österbottningen rasade på inkomstlistan när "hemliga" uppgifter togs fram

Enligt den uppdaterade listan hade Niclas Lundell trettonde högst inkomst i landet i fjol. Två direktörer i Vasa är nya i toppen av förvärsinkomstlistan.

Nyhetsbild

Två nya fall inom Soite – tre personer vårdas nu på sjukhus

KARLEBY Tre patienter vårdas nu på Mellersta Österbottens centralsjukhus på grund av covid-19 och två nya coronasmittade har konstaterats.

Nyhetsbild

Vasa sjukvårdsdistrikt i dag: Fem nya fall av corona

GRAFIK Fem nya fall av corona har bekräftats det senaste dygnet. Det rapporterar Vasa sjukvårdsdistrikt nu på förmiddagen.

Nyhetsbild

HS: 200 miljonärer ville mörka vad de tjänade

Över 4 000 finländare med höga inkomster ville dölja vad de tjänar och betalar i skatt. Helsingin Sanomat har grävt fram namnen på en del av dem.

Nyhetsbild

Fem nya coronafall i Södra Österbotten – smittad person rörde sig i köpcenter

En coronapositiv person befann sig på ett evenemang i Ideapark i Seinäjoki under natten till fredag.

Nyhetsbild

Världsmästaren Hamilton har testat positivt för covid-19 – missar helgens lopp

FORMEL 1 Valtteri Bottas stallkamrat Lewis Hamilton missar helgens formel 1-lopp i Bahrain. Världsmästaren har testat positivt för covid-19.

Nyhetsbild

Coronaexponering på Juthbacka och Lillkungs i Nykarleby

NYKARLEBY En coronasmittad person besökte Juthbacka restaurang och Lillkungs konditori i Nykarleby onsdag och torsdag förra veckan.

Nyhetsbild

Många tycker att Ia borde vara arg och bitter, men hon känner tacksamhet

JAKOBSTAD Det var Ia Kuulas tatuerare som föreslog att hon skulle studera konst. Med nål och bläck hade han fört över hennes teckningar på hennes hud.

Nyhetsbild

Hundskola och hundsim under samma tak i Karleby

KARLEBY Ett center för hundar som är i behov av motion och skolning har nyligen öppnats i Karleby.

Nyhetsbild

Politiska balansen i Larsmo omprövas i vår – SFP mister sin största röstmagnet

LARSMO Utökar KD övertaget i fullmäktige? Vem blir SFP:s nya röstmagnet? Hittar SDP en kandidat under 30 år? Spänningen stiger inför vårens kommunalval i Larsmo.

Nyhetsbild

Hemlösa i London får bo på hotell över jul

Nyhetsbild

Fler barnfamiljer och studerande behöver mathjälp under coronan

Merparten av kunderna inom mathjälpen upplever att hjälpen är nödvändig för att de ska klara sig, visar Röda Korsets enkät.

Nyhetsbild

Företagarpar lät bygga gemensam hall – "Kanske jag kan sälja däck till frisörkunder"

PEDERSÖRE En klipper hår – en annan gräs. I den nya företagshallen i Lillby samsas Maria Laséns hår- och kosmetologsalong med maken Johan Laséns serviceföretag.

Nyhetsbild

Adelina Engman är tillbaka inför kvalrysaren mot Skottland: "Om jag får chansen är jag redo"

FOTBOLL Hon var uttagen till landslagstruppen både i mars och i september men stoppades av skador. Nu är Adelina Engman i spelform – och redo att ta för sig om hon får chansen i nyckelmatchen mot Skottland.

Nyhetsbild

Spänt i Mellanöstern inför maktskifte i USA – Iran lovar hämnd på mordet och skyller på Israel

Mordet på en iransk kärnfysiker får Mellanöstern att koka. Teherans ärkefiender tycks stå enade inför ett maktskifte i Vita huset som lovat diplomati snarare än sanktioner. – Israel vill försvåra för USA att ingå i kärnenergiavtalet igen, säger analytikern Jan Hallenberg.

Nyhetsbild

Läkaren: Pensionärer pratar om "Gympa med Sofia" varje dag

Ungefär två gånger per dag möter läkaren Karin Buchanan patienter som vill prata om SVT:s program "Hemmagympa med Sofia". – Det är många som säger att de tittar på Sofia och då lyser de upp och berättar gärna en liten stund om hur mycket de uppskattar henne, säger Karin Buchanan.

Nyhetsbild

Drotts veteranbowlare tog guld i FM

BOWLING Drotts veteranbowlare firade stora triumfer i årets FM-tävlingar.

Nyhetsbild

Coronavacciner kommer till Finland nästa år – vårdpersonal och äldre vaccineras först

Institutet för hälsa och välfärd informerade i dag om coronaläget och om hur anskaffningen av coronavacciner till Finland ska ske. Här kan du läsa vår direktrapportering från presskonferensen.

Nyhetsbild

Kvinna i Stockholm misstänks ha hållit sin son instängd i 28 år

Nyhetsbild

Flera olika coronatester – långsamt är säkrast

En pinne i näsan eller ett stick i fingret? Nu finns flera tester – snabba som långsamma – för att se om man bär eller har burit på coronaviruset. Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten i Sverige redogör för testerna och deras tillförlitlighet.

Nyhetsbild

DEBATT: Paavo Väyrynens spökskepp?

En sak som ändå oroar oss är hur det går för Centerns tvåspråkiga distrikt den dag som vår nya ordförande väljs till Finlands president, skriver Peter Knuts och de andra i styrelsen.

DN: Sverige betalar ett högt pris för grupptänkande och hybris

DEBATT: Pandemin och sjukvården

Varför kan inte Finland sticka till med lite pengar till sjukvården, skriver Anneli Ekholm.

Nyhetsbild

DEBATT: Digital anpassning brådskar

Nyhetsbild

VPS ordförande Timo Harri tillbakavisar kritiken: "Laget var konkurrenskraftigt"

FOTBOLL För hög målsättning, kritik mot träningsupplägget och en knagglig informationsgång. VPS har kritiserats för insatserna under gångna säsong. Nu ger styrelseordförande Timo Harri svar på tal.

DEBATT: Tredje sektorn viktig i coronapandemin

Coronapandemin har lyft fram tredje sektorns viktiga roll som komplement till ett redan överbelastat vårdsystem, skriver Psykosociala förbundet.

Nyhetsbild

Fyll dagarna fram till jul med spänning och äventyr – årets julkalender är ljudboken "Pärlfiskaren"

I 24 dagar får HSS Medias prenumeranter följa den skickliga pärlfiskaren Mirandas äventyr i Karin Erlandssons bok.

DEBATT: Avgiftsfritt andra stadium har sina risker

När den studerande/vårdnadshavaren satsar ekonomiskt i utbildningen lär man sig ta ansvar för läromedlen och delta i undervisningen på ett helt annat sätt, anser Kristdemokraternas österbottniska krets.