Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

8.3.2021

En dag framåt
Nyhetsbild

Bashar al-Assad har covid-19 – Syrien får vaccin från "vänligt sinnad" stat

Syriens 55-årige president Bashar al-Assad har testat positivt för covid-19.

Nyhetsbild

Felix fick oväntat besök av en sällskapssjuk älg – "Den hade väl kommit in i huset om jag släppt in den"

Replotbon Felix Lindvik fick stifta nära bekantskap med en sällsynt nyfiken älg under måndagen. I en dryg timme hängde den på Lindviks gård och altan.

Nyhetsbild

Ekonomer: Sverige har klarat sig väl under pandemin

Sverige har klarat sig bra i jämförelse med andra europeiska länder, både när det gäller överdödligheten och samhällsekonomin, enligt nationalekonomerna Lars Persson och Fredrik Sjöholm.

Nyhetsbild

Incidensen i Finland ökade med 26 procent – hopp om mer vaccin till alla EU-länder

Allt fler vaccindoser är att vänta för EU-länderna, lovar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Nästa vaccingodkännande kan komma på torsdag.

Nyhetsbild

"Vi kunde aldrig ha föreställt oss 100.000 coronadöda i Italien"

Italien har registrerat över 100 000 coronarelaterade dödsfall.

Nyhetsbild

Ämnesspecifika studentrum vid Arken blir ett minne blott – "Kan bli svårare för ÅA att locka nya studerande"

På grund av de kärva tiderna måste humanistiska fakulteten vid Åbo Akademi dra ner på sina fastighetskostnader. Studenterna befarar att gemenskapen inom ämnesföreningarna går förlorad som en följd av att deras lokaler tas ifrån dem.

Nyhetsbild

Avvisningarna i hamnarna i Helsingfors fortsätter att öka

Närapå hundra personer saknade giltig orsak att komma till Finland och avvisades därmed vid hamnarna i Helsingfors under förra veckan.

Nyhetsbild

Svenska Yle: Författaren Christer Kihlman har avlidit

Under sin 90-åriga livstid hann den hyllade författaren och litteraturkritikern Christer Kihlman skriva såväl lyriksamlingar och romaner som kolumner och artiklar.

Nyhetsbild

Beskedet efter Jaros dubbla smällar i Kuopio: "Verkar ha gått helt okej"

FOTBOLL Två Jarospelare tvingades utgå skadade under lördagens träningsmatch borta mot KuPS. Speciellt mittbacken Krists Gulbis skada oroade.

Nyhetsbild

Hon har koll på framtidens arbetsredskap

JAKOBSTAD Rita Ahvenniemi är mental manager och ett av hennes budskap är att om vi medvetet ändrar vårt beteende så följer våra tankemönster efter. Vi kan själva få fason på vardagen.

Nyhetsbild

Saknad militär hittad död utanför Stockholm

LEDARE: Rasismen – samhällsproblemet som saknar förövare

Företrädare för det brittiska kungahuset kommer nog inte att godkänna att de skulle vara rasister. Rasismen är som mobbningen – den saknar medvetna förövare.

Nyhetsbild

Rättegång mot polis i fallet Floyd skjuts upp

Derek Chauvin satte sitt knä mot George Floyds hals under ett brutalt ingripande i USA. På måndagen skulle rättegången inledas mot den dråpåtalade ex-polisen. Men rättegången skjuts upp. Detta sedan åklagare velat lägga till ytterligare en åtalspunkt.

Nyhetsbild

Tusentals bortförda från landområden i Tigray

Myndigheter i den krigsdrabbade regionen Tigray i Etiopien anklagar säkerhetsstyrkor från en angränsande region att tvinga bort medborgare från deras hem.

Nyhetsbild

President Niinistö om kommunalvalet: "Jag förstår beslutet väl"

Republikens president Sauli Niinistö säger till Helsingin Sanomat att han stödjer beslutet att skjuta upp kommunalvalet.

Nyhetsbild

Betalningsanmärkningar föreslås försvinna redan efter en månad – "En viktig sak för många finländare"

Nu ska tiden som betalningsanmärkningar hänger med finländare förkortas radikalt. Ett förslag från Justitieministeriet vill förkorta tiden från generellt tre år till en månad.

Nyhetsbild

Ett visst intresse för auktionen på Konttila stuga

KARLEB Y Karleby stad säljer en stuga med strandtomt på nätauktionen huutokaupat.com.

Nyhetsbild

Sjöbevakarna vill inte se folk ute på isen – 400 personer har kontrollerats i Vasa hamn

Sjöbevakningens uppdrag förra veckan visar hur varierande yrket är. De har synat dem som kommit till hamnarna, fiskat upp dem som gått genom isen och utrett brott.

Nyhetsbild

459 nya coronafall – ytterligare 7 avlidna

Finlands coronarelaterade dödssiffra stiger till 774 efter att ytterligare 7 personer under det senaste dygnet mist livet på grund av covid-19.

Nyhetsbild

Linda Forth fick en plats bland eliten i Vasaloppet: "Det kändes väldigt mäktigt"

LÄNGDSKIDOR Vasaloppet, mellan Sälen och Mora, åktes för 97:e gången på söndagen. På startlinjen, bland cirka 80 andra elitdamer, fanns österbottningen Linda Forth som flyttat till Östersund i skidåkningens tecken.

Nyhetsbild

Oxhamns tryggare än i fjol – distans kräver tid för återhämtning

JAKOBSTAD Rektor Peter Lindqvist betonar att också vilan behöver prioriteras när allt skolarbetet sker hemma. Alfons Gädda i årskurs 8 skulle helst vara i skolan, men tar situationen med jämnmod.

Nyhetsbild

Norge ska överklaga diskning av Kläbo: "Ser ut som en obstruktion från Bolsjunov"

LÄNGDSKIDOR Norge förbereder en överklagan av beslutet att diska Johannes Hösflot Kläbo i VM-femmilen. Ett definitivt avgörande kan dröja till på fredag.

Nyhetsbild

Vd för Hotell Polaris: "Vi fortsätter som personalmatsal för företagen i närheten"

PEDERSÖRE

Hotell Polaris kastar om från vanlig lunchservering till personalmatsal för att kunna hålla öppet även under strängare restriktioner.

Nyhetsbild

Invånarinitiativet är det bortglömda sättet att påverka – i Malax används det för att få fason på vindkraften

Den vanliga kommuninvånaren behöver inte vänta på valet vart fjärde år för att få sin röst hörd. I Pedersöre stoppade ett invånarinitiativ marktäktsplaner och i Malax tvingas kommunledningen fundera på vindkraften.

Nyhetsbild

Personligt tungt beslut att skjuta upp kommunalvalet – men Henriksson ser också fördelar

Fram till fredagsmorgonen hade Institutet för hälsa och välfärd ansett att kommunalvalet ska gå att ordna hälsosäkert i april. Bedömningen de gav justitieminister Anna-Maja Henriksson och partisekreterarna i samband med fredagens möte kom som en överraskning.

Nyhetsbild

Hans aggressivitet och kraft gjorde dödsmetallbandet banbrytande – nu är han död

Lars-Göran Petrov, sångare i Entombed AD, har avlidit efter en tids cancersjukdom. Med honom förlorar den svenska dödsmetallen en av sina absoluta förgrundsgestalter. Han blev 49 år.

Nyhetsbild

Kontakta oss – juristen Christian Näsman redo att svara på läsarnas kvistiga frågor

Har du något juridiskt du går och grunnar på? Ställ frågan till Christian Näsman!

Nyhetsbild

Polisstyrelsen oroas över ungas ökade droganvändning – delar med sig av tips och råd till föräldrar

En undersökning 2018 visade att 24 procent av finländarna i åldern 15–69 år hade provat cannabis. Siffran stiger enligt polisen ständigt, och i fjol bidrog speciellt unga flickor till ökningen.

Nyhetsbild

Helsingfors universitet planerar ännu en höst i hög grad på distans

Två tredjedelar av Helsingfors universitets undervisning planeras fortsättningsvis ske på distans i höst. Utvecklingsdirektör Susanna Niinistö-Sivuranta säger att beskedet riskerar att ytterligare tära på de studerandes motivation, men samtidigt vill man från universitetets håll se realistiskt på situationen.

Nyhetsbild

Den positiva trenden fortsätter för Saga Furs – priset på minkskinn ökade anmärkningsvärt under marsauktionen

Både försäljningen av och priset på minkskinn ökade under Saga Furs nätauktion. Ett finländskt forskningsprojekt har blicken inställd på att börja vaccinera minkar under sommaren.

Nyhetsbild

Kommunalvalet skjuts upp – Justitieministeriets valexpert förklarar varför det är rimligt

Hur påverkas den vanliga väljaren av att kommunalvalet senareläggs? Vad händer om smittoläget inte förbättras? VBL har bett valexpert Heini Huotarinen vid Justitieministeriet reda ut kritiken mot beslutet att flytta kommunalvalet till juni.

Nyhetsbild

Polis inför rätta för George Floyds död

Derek Chauvin satte sitt knä mot George Floyds hals under ett brutalt ingripande i USA. Nu inleds rättegången mot den dråpåtalade ex-polisen – i ett fall som har utlöst protester mot rasism och väckt krav på förändring.

Nyhetsbild

Flera demonstranter ihjälskjutna i Myanmar

Minst tre personer har skjutits ihjäl av polis i Myanmar i samband med juntakritiska protester, enligt vittnen. Flera personer har skadats.

Nyhetsbild

Prins Harry: "Det är en väldigt instängd miljö"

Oprah Winfreys intervju med prinsparet Harry och Meghan väcker stor uppmärksamhet. Meghan Markle hävdar bland annat att det diskuterades hur mörk hudfärg deras då ofödda barn skulle få, och säger att hon funderade på att ta sitt liv. – Jag ville bara inte leva längre, säger hon.

Nyhetsbild

Omkörningsolycka i Munsala – såg inte traktorns blinker

NYKARLEBY Under måndagseftermiddagen inträffade en trafikolycka på norra Munsalavägen. En traktor och en personbil var inblandade, men inga personer skadades i krocken.

LEDARKOMMENTAR: Barns psykiska hälsa är även ett läraransvar

Risk finns för att den pedagogiska relationskompetensen hos undervisningspersonal är som mest begränsad nu då den som en följd av coronapandemin skulle behövas som allra mest.

Nyhetsbild

Juniorlöftet från Nykarleby tar ny fart i Muik: "Jag hade velat ta större steg"

ISHOCKEY För några år sedan var Tobias Åkerman ett av landets största ishockeylöften. Nu har 20-åringen kritat på för Muik för säsongen 2021–2022. Vad hände?

Coronaläget just nu – följ vår direktrapportering

Här hittar du det senaste om coronaläget.

Nyhetsbild

Finländskt företag utvecklar nässprej mot coronaviruset – stort intresse för att delta i testerna

Grundare och ägare till det finländska vaccinföretaget Rokote Laboratories Finland är forskare från såväl Helsingfors som Östra Finlands universitet. Universiteten fungerar också som delägare.

Nyhetsbild

Statyn "Flora" fick blomsterhyllning på kvinnodagen

NYKARLEBY Statyn "Flora" i Floraparken i Nykarleby pryddes med en blomsterkrans som en hyllning till kvinnan och en tanke till alla kvinnor som behöver den på kvinnodagen.

Nyhetsbild

Polisen intensivövervakar trafiken den här veckan – fokuserar på ouppmärksamma chaufförer

Då bilen är i rörelse i trafiken ska telefonen inte användas. Fram till söndag kommer polisen att intensivövervaka hur väl finländarna följer detta.

Sannfinländarnas partisekreterare: Finns inga grunder för att skjuta fram kommunalvalet

Sannfinländarna är inget "coronaparti", enligt ordförande Jussi Halla-aho. Han säger att de frågor som var viktiga för partiet före epidemin kommer fortsätta vara viktiga också i framtiden.

Nyhetsbild

Tv-bilder avslöjade fusk i Vasaloppet

LÄNGDSKIDOR En elitåkare blev diskad i Vasaloppet för att tagit otillåtna skejtskär och ytterligare fem varnades. Åkarna kunde avslöjas tack vare klipp från SVT som tv-tittarna inte fick se.

Nyhetsbild

Nu öppnar Mässkär – "Förra veckan var bra för isarna"

JAKOBSTAD UPPDATERAD. På tisdag har det blivit dags för Mässkär att slå upp portarna för årets vintersäsong. Men som för så många andra är det under annorlunda omständigheter.

Nyhetsbild

Alfred Backa om sina drömmar för dottern Blenda: "Hoppas hon får växa upp i ett mera jämställt samhälle"

Frågor till en pappa kvinnodagen till ära: vilka är hans farhågor och hopp om sin dotters framtid? Och hur uppfostrar han som man en självsäker flicka?

Nyhetsbild

20 000 virusfall om dagen väntas i Polen

Den här veckan kan Polen vänta sig upp till 20 000 ny fall av covid-19 – om dagen. Det uppger hälsodepartementet i ett läge där landet kämpar mot en tredje virusvåg.

Nyhetsbild

Institutet för hälsa och välfärd: 459 nya smittfall

Totalt 62 522 fall av sjukdomen covid-19 har hittills bekräftats i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

Nyhetsbild

Inga nya coronafall – vaccinationen fortsätter inom Soite

KARLEBY Under måndagen har inga nya coronafall rapporterats i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Expert: De är verkligen sårade

Kritik mot andra medlemmar av kungafamiljen, självmordstankar och frågor om Archies hudfärgs betydelse. Det brittiska prinsparet höll inte tillbaka i intervjun med Oprah Winfrey.– De klipper banden, säger experten Cindy McCreery.

Nyhetsbild

Yle: Henriksson försvarar flytten av kommunalvalet 

Institutet för hälsa och välfärds uppdaterade lägesbild av epidemin bidrog till beslutet att skjuta fram kommunalvalet, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) till Yle.

Nytt datum för kommunalvalet: Sju klagomål har kommit in till Justitiekanslern

Fram till måndagsförmiddagen hade Justitiekanslern fått in sju klagomål på att kommunalvalet skjuts fram till den 13 juni.

Nyhetsbild

Dagens coronafall finns i Vasa, Jakobstad, Närpes och Laihela – "Lätt att smittas i Finland nu"

Incindenstalet fortsätter att sjunka i Vasa sjukvårdsdistrikt, men ett stort frågetecken är hur det kommer att påverkas av österbottningarnas sportlovsresor. Snart rätas frågetecknet ut.

Nyhetsbild

Riksdagen godkände en stängning av restauranger och barer – beredskapslagen går till grundlagsutskottet

UPPDATERAD KL 19.50. Restaurangerna kommer att vara stängda i största delen av landet till slutet av mars.

Nyhetsbild

Ett nytt fall i Jakobstadsregionen – härstammar från utlandet

På måndag rapporterades det om ett nytt fall av covid-19 på Social och hälsovårdsverkets område. Det handlar om ett positivt test på en flygplats utomlands.

Nyhetsbild

Nordeas serviceavbrott tar längre än väntat

Nordea meddelar sina kunder när de kan använda bankens tjänster igen.

Nyhetsbild

Läget i Vasa sjukvårdsdistrikt på måndagen: 8 nya fall

Åtta nya fall av covid-19 har konstaterats det senaste dygnet. Det meddelar Vasa sjukvårdsdistrikt på sin webbplats på måndagen.

Nyhetsbild

Bok om 80-talets powerballader – Vasabandet Wild Force är med

VASA Hitlåten "I want you to stay" spelades regelbundet på MTV - nu är låten aktuell igen med boken "Stories behind famous power ballads".

Nyhetsbild

Jaro har hittat sin anfallare: "En möjlighet att ta mig tillbaka till toppen"

FOTBOLL Jaro har letat och letat och nu har klubben hittat sin anfallare. Det handlar om en rutinerad nigeriansk spelare med erfarenhet från stora klubbar och landslagsspel.

Nyhetsbild

Tullen avslöjade cirka 6 600 tullbrott förra året – lägsta nivån på fem år

Coronapandemin bidrog till att tullbrotten minskade avsevärt förra året. Dessutom lyckades Tullen stänga många illegala marknadsplatser i Tor-nätverket.

Nyhetsbild

Tomrummet efter Kokkotyös konkurs fylls långsamt – "Det kan ta tid att hitta jobb åt alla"

KARLEBY Konkurrenslagstiftningen ställer krav på hur man ersätter de tjänster som Kokkotyöstiftelsen erbjudit. I första hand ska nuvarande aktörer utöka sin verksamhet.

Nyhetsbild

President Tarja Halonen: Hållbar fred kräver fler kvinnor vid förhandlingsborden

I lördags fick tiotals unga fredsaktivister höra vilka tankar Finlands elfte president har inför kvinnodagen den 8 mars. 

Nyhetsbild

Den finlandssvenska talkshowen: En präst, en skådespelare och två sångare

ÖSTERBOTTEN I soffprogrammets andra avsnitt får tittarna träffa Simon Häger, Trygve Cederberg, Kajsa Dahlbäck och Elin Blom.

Nyhetsbild

Barnen i Storbritannien tillbaka till skolbänken – första gången sedan januari

I dag går de yngsta skolbarnen i Storbritannien till skolan för första gången sedan januari. Det är en del i en ambitiös återöppningsplan, där det brittiska samhället ska vara helt återöppnat i juni, tack vare vaccineringen mot covid-19.

Nyhetsbild

Polis inför rätta för George Floyds död

Derek Chauvin satte sitt knä mot George Floyds hals under ett brutalt ingripande i USA. Nu inleds rättegången mot den dråpåtalade ex-polisen – i ett fall som har utlöst protester mot rasism och väckt krav på förändring.

Nyhetsbild

Blandade känslor i Nykarleby om undantagstillstånd

NYKARLEBY ÖT gjorde en koll med Nykarlebyborna om tankar kring undantagstillståndet, och möttes av både frustration och lugn över situationen.

Nyhetsbild

Lika lön diskuterades redan på 1880-talet – "Arbetet går riktigt långsamt"

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN Arbetet för kvinnors rättigheter har naturligtvis förändrats sedan Kvinnoorganisationernas Centralförbund grundades 1911. Men en del är sig tröttsamt likt. – Det känns lovande, även om många saker är frustrerande, säger Terhi Heinilä.

Nyhetsbild

Prins Harry och Meghan talade ut i tv – "Jag ville bara inte leva längre"

Oprah Winfreys omtalade intervju med prins Harry och Meghan Markle sändes i USA. Markle hävdar bland annat att det diskuterades hur mörk hudfärg deras då ofödda barn skulle få, och säger att hon funderade på att ta sitt liv. – Jag ville bara inte leva längre, säger hon.

Nyhetsbild

600 skadade i explosioner i Ekvatorialguinea

Minst 20 personer har hittills bekräftats döda och omkring 600 personer har skadats i de kraftiga explosioner som har inträffat på en militärbas i staden Bata i Ekvatorialguinea. Många kan fortfarande vara begravda in rasmassorna, varnar landets hälsomyndighet.

Nyhetsbild

LISTA: De här restriktionerna gäller från och med i dag

UPPDATERAD Regeringen har klubbat igenom nedstängningen av restauranger och högstadieelever studerar på distans. Här listar vi de restriktioner och rekommendationer som gäller i Österbotten.