Opinion

Mest läst senaste veckan

Opinion

Opinion 7.8.2020

LEDARE: Zara kryper till korset

LEDARE Zara Larsson sålde sitt ansikte till Huawei. Nu försöker hon köpa tillbaka det genom att donera sin lön till välgörenhet.

Opinion 6.8.2020

DEBATTARTIKEL: En kärnvapenfri värld i sikte

HISTORIA Världen och jag som en gräsrot på klotet har levt i atombombens skugga i 75 år. Ändå är det inte bara mörker, framöver är förvisso en kärnvapenfri värld i sikte, skriver Matts Andersén.

Opinion 5.8.2020

DEBATT: Tobaksmannens rikare liv

Tobaken bränner fast blodkärl i hjärnan, skapar nybildade utbuktningar i kärlen eller spränger dem, skriver Jouko Nurkkala, specialist i akutmedicin.

Opinion 4.8.2020

LEDARE: #challenge accepted: När kvinnor sätter kvinnor på plats

LEDARE Kvinnor stöttar kvinnor, men inte alla kvinnor. Om du inte har uppfostrat din pappa till feminist får du inte vara med.

Opinion 4.8.2020

DEBATT: Ekorosk och Östmans uttalanden

Modellen som går ut på att fastighetsägaren själv väljer avfallstransport är den enda rätta, skriver Kauko Kivilehto.

Opinion 2.8.2020

LEDARE: Tyst kring den stora reformen

Under normala förhållanden skulle diskussionens vågor om vårdreformen gå höga nu. Coronapandemin överskuggar allt, och regeringens förslag till reform går vidare utan stora motattacker.

Opinion 2.8.2020

ESSÄ: Alarmisttankar i coronatider

Oroande är att vissa grupperingar och nationsledare fått för sig att ignorera vetenskapligt baserad epidemiologi och därmed välja strategier som åter riktat smittspridningskurvan rätt upp mot taket.

Opinion 28.7.2020

DEBATT: Drogpolitiken totalt misslyckad

I praktiken har ingenting åstadkommits inom drogpolitiken i Jakobstad under de senaste 20 åren, skriver Markus Karlsson.

Opinion 27.7.2020

LEDARE: Idrotten i en hjälplös situation

Idrott och bänkidrott hör inte nödvändigtvis till våra mest primära behov. Dess betydelse ska för den skull inte underskattas.

Opinion 26.7.2020

ESSÄ: Neddämpad tillvaro i en grym omvärld

Tack och lov, bara de gamla dör – tänker jag att de tänker – alltså inte vi!

Opinion 25.7.2020

LEDARE: Svett och tårar för de kommunala beslutsfattarna

Kommunalvalet som hålls i vår handlar sannolikt i första hand om att få ordning på ekonomin. Valet blir även ett mellanbetyg för Sanna Marins kvintett.

Opinion 19.7.2020

ESSÄ: Denna ständiga andliga isolering

De här funderingarna i coronatider handlar om hur vi ständigt måste tänka om  fastän vi inte tänker på det.

Opinion 18.7.2020

LEDARE: Offerkoftan värmer på café

LEDARE Föreställ dig att det på en lapp utanför ett äldreboende hade stått: ”Sanna Marin vill inte att du hälsar på här.”

Opinion 16.7.2020

LEDARE: Staden vid fel ände av stickspåret

LEDARE Bennäs tågstation finns inte längre, men tågstationen finns kvar i Bennäs. Det här vet snart bara de som känner till regionen.

Opinion 14.7.2020

DEBATT: Vi måste göra kultur där vi står

Jag köper inte att det inte går. Vi har musiker som behöver få jobba. Ofta handlar det om små medel som kan ge liv åt en hel stad, en hel by.

Opinion 12.7.2020

ESSÄ: När vårdhemmen stängdes

Till min stora sorg fick jag en känsla av att min hustru inte längre känner igen mig. Om det faktiskt är så får framtiden utvisa.

Opinion 11.7.2020

LEDARE: E-handel lägger stad och landsbygd på samma linje

Det digitala får avstånden att krympa. Konkurrensen på nätet är tuff men samtidigt finns här samma möjligheter för ett företag som finns utanför stan.

Från läsarna
Mats Brandt, stadsdirektör, Nykarleby
Ulf-Erik Byskata, Karleby
May-Gret Axell, KD, Vasa
Thomas Enroth, kompositör och musiker, Jakobstad
Nicolas Sjöberg, vice ordförande för Svensk Ungdom
Anders Norrback, riksdagsledamot för SFP
Henrik Wickström, vice ordförande för SFP
Tapani Myllymäki, Nedervetil
Gunn Wallin, Kungsbacka
Håkan Rosenberg, Vörå
May-Gret Axell, KD-politiker, Vasa
Gunn Wallin, Kungsbacka
Jens Hassel, Karleby
Björn Sandell, Jakobstad
Emilie Jäntti, förbundsordförande
Matti Bertlin, Nykarleby
Stefan Anderson, Karleby
Kjell Skoglund, VD för Finsk-svenska handelskammaren
Visa fler