Opinion

Mest läst senaste veckan

Opinion

Opinion 9.7.2020

DEBATT: Bygg inte på finaste platsen

Får en etablering fotfäste här i dag, då finns det flera som kommer efter. Och då får vi aldrig tillbaka det vi har nu.

Opinion 7.7.2020 1

LEDARE: En igloo gör väl ändå ingen sommar?

JAKOBSTAD Jakobstadsbor har ofta ett passionerat förhållande till Fäboda men ett reflexmässigt nej till all förändring är ändå inget bra utgångsläge.

Opinion 5.7.2020

ESSÄ: Vågar vi se in i de äldres ögon, och i vårdarnas?

Vårdarna förtjänar en anständig ersättning för och en genuin uppskattning av sitt arbete. Liksom optimala och flexibla arbetstider, skriver Thomas Brunell.

Opinion 30.6.2020

DEBATT: Landskapet Österbotten är dysfunktionellt

Ingen planering tar, trots otaliga utredningar, fasta på den gemensamma dynamiken i Jakobstads/Karleby-regionen, skriver Henrik Huhta.

Opinion 27.6.2020

Svensk ledarskribent: I Sverige är vi vana att ta personligt ansvar

En finländsk och en svensk ledarskribent möttes i Oxkangar för att diskutera ländernas olika coronastrategier.

Opinion 26.6.2020

DEBATT: Svarta liv och Tjuren Ferdinand

I egenskap av mörkhyad utan egentlig tillhörighet i varken vit eller svart identitet är man exotisk i de flestas ögon, skriver Markus Finell.

Opinion 24.6.2020

DEBATT: Vindkraftmotståndets omedvetna kamp för vindkraft

Det stora vindkraftsprojektet i Pedersöre, Purmo vindpark, cirka 5 000 hektar och upp till 50 möllor, har mött motstånd från start.

Opinion 19.6.2020

ESSÄ: Parken som trotsar alla kriser

Greenwich Park i London har erbjudit stadsborna skydd och trygghet under kriget. Det gör den också i dag, men mot en annorlunda fiende.

Opinion 14.6.2020

ESSÄ: Försöka fokusera utan facit

CORONA I förväg oroade jag mig för hur jag skulle anpassa mig till livet som pensionär. Helt i onödan. För veckan efter handlar det redan om att anpassa sig till social distansering. Tillvaron blir beroende av förmågan att fokusera och fokusera rätt.

Opinion 13.6.2020

DEBATT: Rasismen ska bort – också från Jakobstad

I gruppen "Jeppis – utan regler" används hatretorik som går över gränsen för värderingar som är allmänt accepterade, skriver Ida-Maria Rak, Annika Blomqvist och Anna Övergaard.

Opinion 12.6.2020

DEBATT: Trump orsakar polarisering bland kristna

SAMHÄLLE När den kristna tron kokas ned till några få stridsfrågor blir tron närmast ett hån mot den rörelse som Jesus från Nasaret startade, skriver baptistpastorn Jani Edström.

Från läsarna
Jorma Malinen, rättsnotarie, Nykarleby
Niclas Sjöskog, Pedersöre
Guy Käcko, Pedersöre
Per-Ole Liljelund, Jakobstad
Hans Snellman, Karleby, medlem i Folktingets förvaltningsutskott
Jan Simons, San Francisco
Malin Klingenberg, Jakobstad
Leif Wiik, Jakobstad
Christin Furu, Jakobstad, forskare, friluftare och förälder
Stina Fellman, Jakobstad
Lilian Kola, Furuholmen
Bjarne Gref, Jakobstad
Runar Romar, Jakobstad
Wava Stürmer, Jakobstad
Else-May Nylund, Purmo
Visa fler