Så ser det ut om man får tro Handelsbankens ekonomiska prognos. Enligt den uppgår tillväxten till 2,5 procent i år, nästa år blir den 1,9 procent men planar ut till 1,2 procent 2020.

– Högkonjunkturen kommer att fortsätta i Finland. Den grundar sig på den starka globala industrikonjunkturen som visserligen håller på att mogna, men som genererar bra exportefterfrågan, säger Tiina Helenius, Handelsbanken Finlands chefsekonom, i ett pressmeddelande.

Högkonjunkturen i världsekonomin, och i synnerhet Europa, har visat sig vara långvarig. Finlands bruttonationalprodukt i år ökar med 2,5 procent från året innan, och totalproduktionen nästa år ökar med nästan 2 procent. I och med att den globala konjunkturen planar ut 2020 kommer tillväxten i Finland ändå att stanna på 1,2 procent.

– Under 2018–2019 backas konsumtionstillväxten upp av den ökade sysselsättningen, de fortsatt låga räntorna och de måttliga löneökningarna. Alla de här faktorerna stärker konsumenternas optimistiska syn på ekonomin, säger Helenius.

Läget på arbetsmarknaden i Finland har blivit bättre, och arbetslöshetsgraden kommer att sjunka från fjolårets 8,6 procent till 7,8 procent 2020.

– Regeringens målsatta sysselsättningsgrad på 72 procent är realistisk, men de strukturella problemen på arbetsmarknaden är redan ett faktum. Det är för tidigt att påstå att den goda utvecklingen i sysselsättningen beror på regeringens aktiveringsåtgärder, men på lång sikt är det ändå väldigt viktigt att de politiska åtgärderna börjar ge resultat, säger Helenius.

Den globala tillväxten kommer att växa avsevärt 2018 medan läget på arbetsmarknaden blir stramare. Konjunkturnedgången kommer först att märkas i USA. Tillväxten i Kina avtar gradvis under de närmaste åren, och också spänningen i handelsrelationen mellan Kina och USA tyglar den ekonomiska tillväxten.

Enligt prognosen är det är inte alls uteslutet att handelskriget eskalerar eller att inverkan av den aktuella situationen på det allmänna förtroendet leder till en brant nedgång i världshandeln. Det värsta scenariot är en världsomspännande recession.

De finanspolitiska åtgärderna i USA stöder tillväxten under de närmaste åren och kan höja tillväxten till en nivå som bidrar till en accelererande löne- och prisinflation. Det här kan leda till att räntorna och det finansiella läget börjar begränsa tillväxten.