Avgiften kommer att vara 0,37 euro inklusive moms per tömning av biavfallskärl och motsvarar behandlingsavgiften för ett 60 liters kärl.

– Den låga behandlingsavgiften på bioavfall bygger på att hushållen sorterar sitt avfall åtminstone lika bra som idag, samt att kärlet inte missbrukas så att man sätter med avfall som inte hör dit, säger Ekorosks vd Michael Östman i ett pressmeddelande.

Till detta tillkommer avfallstransportörens tömningsavgift, vilket är en avgift som Ekorosk inte kan påverka. För energiavfall bygger behandlingsavgiften fortsättningsvis på kärlvolym. Hittills har Ekorosks behandlingsavgifter enbart baserats på sopkärlens volym. Enligt Ekorosk genererar hushållen betydligt mindre bioavfall än energiavfall.

Under vintern har Ekorosk tetat 60 och 80 liters kärl på hela fordonsparken på Ekorosks område. Kärlen som är 60 och 80 liter är till yttre måtten lika stora som de vanliga 140 liters kärlen, så när som att de är 10 centimeter lägre. Skillnaden på 10 centimeter gör att kärlen inte kan tömmas av transportfordonen utan att kärlen går sönder. Därför kommer de minsta bioavfallskärlen att vara 140 liter.

Ekorosks bioavfallskärl kommer att delas ut i sommar av de lokala avfallstransportörerna och övergången till separat insamling av bioavfall sker i oktober.