Fördömanden strömmar in från hela världen över de många liv som krävts i samband med de palestinska protesterna.

– Det är fruktansvärt och vi fördömer våldsanvändning som leder till så många döda och så många skadade som vi har sett, säger Wallström om den eskalerade konflikten på väg in på en studentafton i Lund.

Hon tillägger att ett land har rätt att skydda sina gränser och skydda sig mot terrorism.

– Men man har samtidigt en skyldighet att se till att man använder proportionerligt mycket våld. Det gäller också den andra sidan, att man måste försöka ta till ickevåldsmetoder.

FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein anser att det "chockerande dödandet" vid gränsen mellan Israel och Gazaremsan måste upphöra omedelbart och att de ansvariga måste ställas inför rätta, rapporterar Reuters.

"Rätten till liv måste respekteras. De ansvariga för skandalösa brott mot mänskliga rättigheter måste ställas till ansvar. Det internationella samfundet måste försäkra offren rättvisa", skriver han på Twitter.

Kuwait har begärt att FN:s säkerhetsråd möts med anledning av situationen.

EU manar båda sidor till återhållsamhet.

"Tiotals palestinier, däribland barn, har dödats och hundratals skadats av israelisk eldgivning i dag, under pågående massprotester nära Gazastängslet. Vi förväntar oss att alla agerar med yttersta återhållsamhet för att undvika ytterligare förluster av liv", skriver EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande.

Hon betonar att båda sidor i konflikten har legitima krav och önskemål, och att dessa ömsesidigt måste erkännas ömsesidigt.

Människorättsorganisationen Amnesty International är hård i sin kritik av våldet vid gränsen.

"Vi bevittnar ett motbjudande brott mot internationell lag och mänskliga rättigheter i Gaza … Detta måste upphöra omedelbart", skriver organisationen på Twitter.

Egypten protesterar mot den israeliska skottlossningen mot palestinier.

"Egypten förkastar användandet av våld mot fredliga marscher som kräver legitima och rättvisa rättigheter, och varnar för de negativa konsekvenserna av den här farliga eskaleringen i de ockuperade palestinska territorierna", skriver utrikesdepartementet i Kairo i ett uttalande.

Israels militär försvarar sig med att soldaterna bara öppnar eld för att stoppa människor som försöker forcera gränsen, genomför attacker eller försöker förstöra stängslet vid gränsen, och att islamiströrelsen Hamas – som styr i Gazaremsan – försöker utnyttja situationen med de tusentals som deltar i protesterna för att utföra våldshandlingar, rapporterar flera medier.

Försvarsminister Avigdor Lieberman säger i ett meddelande riktat till invånarna på Gazaremsan att gränsen kommer att försvaras med alla medel, rapporterar AFP.

Premiärminister Benjamin Netanyahu tackade personligen de israeliska säkerhetsstyrkorna för deras insats under sitt tal i Jerusalem i samband med invigningen av den amerikanska ambassaden där, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

"Varje land har skyldigheten att försvara sina gränser", skriver Netanyahu på Twitter , och tillägger Hamas mål är att förgöra Israel.

Netanyahu får stöd av USA. Enligt Washington bär Hamas fullt ansvar för hela situationen på Gaza.

– Ansvaret för våldet i Gaza är Hamas, och Israel har rätt att försvara sig, säger Vita husets talesperson Raj Shah vid en pressträff.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har utlyst en tre dagar lång landssorg och beskriver dödsskjutningarna som en massaker och jämför USA:s ambassadflytt med "en ny amerikansk bosättning" i Jerusalem, skriver AFP.

Abbas upprepar att USA nu spelat ut sin roll som medlare i konflikten mellan Israel och palestinierna.

Den palestinska paraplyorganisationen PLO utlyser enligt Reuters en generalstrejk på den ockuperade Västbanken och i Gazaremsan på tisdagen. Enligt den palestinska nyhetsbyrån Wafa utropade Wasel Abu Yousuf, medlem av PLO:s exekutiva kommitté, generalstrejken för "att sörja martyrskapet" för dem som dödats på måndagen.