|

Bakslag för May i parlamentet gör hennes ställning allt svagare

NyhetsbildZoom
Storbritanniens premiärminister Theresa May led ett nytt nederlag när parlamentets underhus åter röstade om brexit. Foto: Lehtikuva/AFP/Ben Stansall
Det blev en svidande förlust, om än bara en symbolisk sådan, för Storbritanniens premiärminister Theresa May när parlamentets underhus åter röstade om brexit. Förlusten försvagar hennes ställning ytterligare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Torsdagskvällens första röster gav som väntat inga problem, när förslag från oppositionen i Labour och Skotska nationalistpartiet (SNP) relativt enkelt röstades ner.

Men när ledamöterna sedan skulle säga sitt om själva huvudförslaget blev det en rejäl mina för May.

Med 303 röster mot 258 röstades texten ner.

Även om det i praktiken inte innebär särskilt mycket är resultatet en fingervisning om att det fortsatt kommer att bli svårt för May att samla en majoritet bakom sig när det verkligen gäller.

Inför kvällens omröstningar hade premiärministern fört "konstruktiva samtal" på telefon med den tyska förbundskanslern, Sveriges statsminister samt med regeringscheferna i Österrike och Portugal, berättade en taleskvinna för May enligt Reuters.

Enligt Stefan Löfven rörde det sig om en uppdatering från May om hur britterna ser på läget. Löfven bedömer läget som svårt.

– Förväntansbilden skiljer sig rejält, för mycket, om vad som är möjligt att göra, sade Löfven till TT.

May för diskussioner med såväl EU som oppositionen och olika politiska falanger på hemmaplan i hopp om att få till ett utträdelseavtal som kan få tillräckligt stöd i underhuset.

Förhoppningen är att samtalen ska bära frukt under de kommande veckorna. May har redan utlovat parlamentsledamöterna en ny chans att säga sitt senast den 27 februari, om inte ett avtal har lagts fram dessförinnan.

Torsdagens omröstningar var därför bara en liten hållplats på vägen.

Tanken var att regeringen skulle få stöd för ett neutralt uttalande som bara hänvisar tillbaka till den senaste omröstningen i slutet av januari. Där sades att May ska arbeta för att ersätta den omdiskuterade nödlösningen om Nordirland med "alternativa arrangemang". Men det sades också att regeringen ska försöka undvika ett avtalslöst utträde.

Även om det sistnämnda uttrycktes på ett icke bindande sätt är brexitanhängarna inte alls förtjusta i den tanken.

"Det skulle vara den dummaste förhandlingsstrategin och inte vara i nationens intresse", skrev Toryledamoten Steve Baker på Twitter.

Från Bryssel uttrycks samtidigt en växande irritation över det fortsatta brittiska agerandet.

"Inga nyheter är inte alltid goda nyheter. EU-27 (de kvarstannande EU-länderna) väntar fortfarande på konkreta, realistiska förslag från London för att bryta dödläget om brexit", skrev permanente rådsordföranden Donald Tusk på Twitter i går kväll.

Fakta: Torsdagens omröstningar

 • Talman John Bercow valde ut tre tilläggsförslag till omröstning i det brittiska parlamentets underhus på torsdagskvällen.
 • Förslag A kom från Labourledaren Jeremy Corbyn och krävde antingen en ny omröstning om ett reviderat utträdesavtal eller en debatt om kommande steg senast den 27 februari. Föll med 306-322.
 • Förslag I kom från Skotska Nationalistpartiets gruppledare Ian Blackford och krävde att regeringen ber om förlängd förhandlingstid med EU i åtminstone tre månader. Föll med 93-215.
 • Förslag E kom från Anna Soubry, en av Konservativa partiets mest EU-vänliga ledamöter, och manade regeringen att publicera sin analys av vad ett avtalslöst utträde skulle innebära. Drogs dock tillbaka i sista stund.
 • I huvudomröstningen om att upprepa sitt stöd för regeringens arbete för att få fram en lösning på brexitfrågan förlorade regeringen med 258 röster mot 303. (TT)
 

Fakta: Torsdagens tilläggsförslag

 • Talman John Bercow valde ut tre tilläggsförslag till omröstning i det brittiska parlamentets underhus på torsdagskvällen.
 • Förslag A kom från Labourledaren Jeremy Corbyn och krävde antingen en ny omröstning om ett reviderat utträdesavtal eller en debatt om kommande steg senast den 27 februari. Föll med 306-322.
 • Förslag I kom från Skotska Nationalistpartiets gruppledare Ian Blackford och krävde att regeringen ber om förlängd förhandlingstid med EU i åtminstone tre månader. Föll med 93-215.
 • Förslag E kom från Anna Soubry, en av Konservativa partiets mest EU-vänliga ledamöter, och manade regeringen att publicera sin analys av vad ett avtalslöst utträde skulle innebära. Drogs dock tillbaka i sista stund. (TT)
 

Fakta: Kvällens tilläggsförslag

 • Talman John Bercow har valt ut vilka tre tilläggsförslag som det brittiska parlamentets underhus ska rösta om på torsdagskvällen.
 • Förslag A kommer från Labourledaren Jeremy Corbyn och kräver antingen en ny omröstning om ett reviderat utträdesavtal eller en debatt om kommande steg senast den 27 februari.
 • Förslag I kommer från Skotska Nationalistpartiets gruppledare Ian Blackford och kräver att regeringen ber om förlängd förhandlingstid med EU i åtminstone tre månader.
 • Förslag E kommer från Anna Soubry, en av Konservativa partiets mest EU-vänliga ledamöter, och manar regeringen att publicera sin analys av vad ett avtalslöst utträde skulle innebära.
 • Bercow kan dessutom komma att välja fler förslag inför själva omröstningen. (TT)
 

Kommentarer
|

Krav på lag efter dödsfall vid restaurang

Nyhetsbild
18-årige Owen Carey avled inte långt från London Eye, sedan han drabbats av anafylaktisk chock efter att ha ätit grillad kyckling som innehöll kärnmjölk. Arkivbild. Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
En man avled på sin 18-årsdag efter att ha ätit kyckling som innehöll kärnmjölk på en restaurang, trots att han hade informerat personalen om sin allergi. Nu väcker hans familj krav på att allergener märks ut även på restauranger.

Mest läst senaste veckan