|

Expert: Semenyadomen viktig för kvinnoidrotten

NyhetsbildZoom
Det är orättvist om Caster Semenya får fortsätta tävla mot andra kvinnor, säger svenska professorn Angelica Lindén Hirschberg. Foto: Petr David Josek/AP/TT
Den omstridda domen som stoppar Caster Semenya från att tävla på sin favoritdistans är oerhört viktig för kvinnoidrotten. Det säger en professor som är globalt ansvarig för att bedöma nya fall av hyperandrogyni inom friidrotten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Idrottens skiljedomstol Cas går på Internationella friidrottsförbundet IAAF:s linje och stoppar sydafrikanska Caster Semenya från att tävla på medeldistans. Hon måste ta medicin för att komma ner från extremt höga nivåer av det manliga könshormonet testosteron.

Beslutet har delat idrottsvärlden i två läger, men Angelica Lindén Hirschberg, professor vid Karolinska institutet i Stockholm, beskriver det som ett historiskt beslut.

– Det är oerhört viktigt för kvinnoidrotten, säger hon till SVT Sport.

Lindén Hirschberg har varit med om att utforma det nya regelverket som friidrotten nu inför. Kvinnor som har extremt höga nivåer av testosteron stängs ute från tävlande på distanser mellan 400 meter och en engelsk mil (1609 meter).

Svenska professorn Angelica Lindén Hirschberg beskriver domen som stoppar Caster Semenya som "oerhört viktig" för kvinnoidrotten. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT


Kvinnor har normalt upp till 1,8 nanomillimol testosteron per liter blod. Män har minst 8 nanomillimol och i det spannet återfinns även Semenyas värden. Det skapar en orättvisa, säger Lindén Hirschberg.

– Kvinnor ska få delta inom kvinnlig kategori med rättvisa villkor, säger hon till SVT, och konstaterar samtidigt att Semenyafallet är mycket ovanligt.

– Det handlar om kvinnor som har en manlig uppsättning av könskromosom, som har manliga könskörtlar och det betyder testiklar och inte äggstockar, och därför producerar testosteron i en manlig nivå som är 10–20 gånger högre än kvinnlig nivå.

Kommentarer
|

Från operationsbordet till avklarad VM-gräns – spjutkastaren Toni Kuusela gillar läget: "Som en saga"

Nyhetsbild
Toni Kuusela klarade VM-gränsen (83 meter) i Paavo Nurmi Games den 11 juni. I Kuortane Games på midsommardagen nådde han inte riktigt upp till 80 meter. Foto: Daniel Byskata
Toni Kuusela var på väg att ge upp hoppet. Men då kom kastet som förde honom ett stort steg närmare VM i Doha.

Mest läst senaste veckan